Netanyahu bi na vlasti mogao opstati duže od Bidena

Visoki izraelski zvaničnik kaže da će se rat nastaviti do kraja godine, dakle i nakon američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Američki predsjednik Joe Biden bezrezervno podržava Izrael (Kevin Lamarque / Reuters)

Izraelska vojska borit će se u Gazi još najmanje sedam mjeseci, najavio je Tzachi Hanegbi, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Ovo predviđanje je izazvalo zabrinutost zbog sudbine palestinske teritorije, koja se već suočava s glađu, masovnim raseljavanjem i svakodnevnim izraelskim nasiljem u kojem je, od 7. oktobra prošle godine, ubijeno više od 36.000 ljudi.

Produženi rat naškodio bi i kampanji Josepha Bidena za ponovni izbor u novembru, kažu stručnjaci, s obzirom na to da se predsjednik SAD-a već suočava s padom podrške javnosti zbog svoje otvorene podrške Izraelu.

Khalil Jahshan, izvršni direktor ekspertske organizacije Arab Center Washington DC, kazao je da bi, ako se izraelska ofanziva nastavi nakon američkih izbora 5. novembra, to moglo značiti da će premijer Benjamin Netanyahu na vlasti opstati duže od Bidena.

“Volio bih reći da taj scenarij nije realističan, ali ne mogu. Taj scenarij je realan. I mogao bi se ostvariti 5. novembra”, kazao je Jahshan Al Jazeeri.

Stručnjaci mjesecima upozoravaju na to da Netanyahu ima lični politički interes u produžavanju rata kako bi popravio svoje političke izglede u domovini.

Obratno je u slučaju Bidena. Nekoliko anketa javnog mnijenja u SAD-u trenutno daje prednost bivšem republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu u odnosu na Bidena – iako s neznatnom razlikom.

Nedavna istraživanja u Izraelu također pokazuju da Netanyahu vraća popularnost i nadjačava svog glavnog rivala, ministra ratne vlade, Bennyja Gantza.

Rat u Gazi šteti Bidenu

Josh Ruebner, predavač na Programu za mir i pravdu Univerziteta Georgetown, kazao je da će bez sumnje, rat u Gazi umanjiti Bidenove šanse za ponovni izbor.

“Znakovi su jasni. Slijedi pad”, Ruebner je kazao Al Jazeeri. “I ako Biden odluči nastaviti svoju bezrezervnu podršku Izraelu narednih sedam mjeseci, to ne samo da će ubiti još desetke hiljada Palestinaca, nego će ga koštati i izbora.”

Anketa koju je proveo Arapsko-američki institut (AAI) pokazala je da je podrška Amerikanaca arapskog porijekla Bidenu u ključnim neopredijeljenim državama pala na 18 posto, sa 60 posto u 2020, većinom zbog njegovih politika koje se odnose na Gazu.

James Zogby, predsjednik AAI-ja, kazao je da bi bilo politički “opasno” za Bidena i Demokratsku stranku ako se rat nastavi tokom američkih izbora u novembru.

“To znači da, ako predsjednik ne učini nešto veoma dramatično, ovo neće biti lagani izbori za njega”, kazao je tokom virtuelnog sastanka s medijima.

Zogby je dodao da Biden ne rizikuje samo da izgubi podršku arapskih birača.

“Mladi ljudi, Afroamerikanci i ljudi azijskog porijekla, prate ovo na dnevnoj osnovi, gledaju genocid koji se dešava. Oni nisu neosjetljivi na ono što vide”, izjavio je. “Užasnuti su. A onda predsjednik kaže: ‘Nijedna crvena linija nije pređena. Nastavimo kao i do sad.’ To je uznemirujuće i bolno.”

No, Biden ne pokazuje nikakve znakove promjene kursa u svojim proizraelskim politikama, iako Netanyahu otvoreno prkosi pozivima Bijele kuće da izbjegne civilne žrtve i ne izvrši invaziju na Rafah, grad na jugu Gaze.

Američki predsjednik je, naprimjer, potpisao odobrenje za dodatnih 14 milijardi dolara pomoći Izraelu prošli mjesec. A ovog maja, nakon prijetnji da će obustaviti isporuku oružja ako Izrael pokrene veliku ofanzivu na Rafah, pojavili su se medijski izvještaji o tome da je Bidenova administracija svejedno planirala izvršiti prodaju oružja u vrijednosti od milijardu dolara.

Ruebner je kazao da Bidenova kampanja ne priznaje utjecaj predsjednikove vanjske politike na izbore.

“Puno je fantazija i lažnih uvjerenja u Bidenovom svijetu da ovo ne utječe na njegove šanse da bude ponovo izabran“, kazao je. „No, jasno je da utječe. Ako dozvoli Izraelu da nastavi u smjeru u kojem ide do kraja godine, mislim da će to uveliko doprinijeti njegovom porazu.”

Istraživanje koje je provela ekspertska organizacija Data for Progress, u saradnji sa informativnim portalom Zeteo, pokazalo je ranije ovog mjeseca da 56 posto ispitanika demokrata vjeruje da Izrael čini „genocid“ u Gazi.

Ipak, izvještaji nekoliko američkih medija sugerisali su da Biden i mnogi njegovi demokratski saveznici sumnjaju u ankete koje pokazuju da zaostaje za Trumpom.

‘Oni bi voljeli da se Trump vrati’

Biden bezrezervno podržava Izrael još od vremena kada nije bio u Bijeloj kući. Ali, uprkos tom stavu, Jahshan smatra da bi Netanyahu i njegovi desničarski saveznici radije poslovali s Trumpom.

“Oni bi voljeli da se Trump vrati. Smatraju da će s njim dobiti šta žele”, rekao je.

Jahshan je dodao da, iako je Bidenova podrška Izraelu snažna, pozive američkog predsjednika na dodatnu pomoć i zaštitu civila u Gazi, Netanyahuov tabor vidi kao “smetnju”.

Iako Biden često javno izražava svoju “ljubav” prema Netanyahuu, stručnjaci kažu da ova dvojica čelnika imaju napet odnos, posebno tokom proteklih mjeseci.

Američki predsjednik je u više navrata upozorio Netanyahua da ne pokreće invaziju na Rafah, ali Izrael je ignorisao tu crvenu liniju i pokrenuo smrtonosni napad na ovaj grad na jugu Gaze prošli mjesec.

U izjavama koje su prenošene na televiziji, Netanyahu je odbacio Bidenove prijetnje o obustavi pošiljki oružja, rekavši: “Ako moramo, stajat ćemo sami. Ako treba, borit ćemo se noktima.”

Izrael također nastavlja s opsadom koja guši Gazu, uprkos američkim zahtjevima da većoj količini humanitarne pomoći bude dozvoljen ulazak. Osim toga, Washington također favorizira dvodržavno rješenje naspram šireg sukoba, dok se Netanyahu oštro protivi uspostavljanju palestinske države.

Bidenova podrška Izraelu ostala je nepoljuljanam, iako su njegovi pozivi u vezi s Gazom ignorisani. No, s Trumpom, Izrael vjerovatno neće dobijati ni ova verbalna upozorenja, kazao je Jahshan.

Bivši predsjednik, koji se bavi vlastitim pravnim problemima, nije redovno komentarisao rat u Gazi.

Trump je nedavno na sastanku iza zatvorenih vrata obećao donatorima da bi on snažno ugušio propalestinske studentske proteste ukoliko bi bio izabran, navodi se u izvještaju Washington Posta.

Kao predsjednik, Trump je uskladio američku politiku s izraelskim desničarskim vodstvom. Premjestio je američku ambasadu u Jerusalem, ukinuo pomoć Palestincima i nametnuo sankcije zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda jer su istraživali moguće izraelske prestupe.

“Trump je nepredvidiv. Mogao bi ići u raznim smjerovima, većinom kontradiktornim. Pretpostavljam da će ići u gorem smjeru nego Biden [kada je riječ o podršci Izraelu]”, kazao je Jahshan.

Izvor: Al Jazeera