Istraživanje Al Jazeere: Izrael zauzeo trećinu Pojasa Gaze

Teritorij Gaze smanjen je tampon zonom koja se vijuga oko njezine granice i široke ose koja prodire kroz njezin centar.

Izraelske trupe u Rafahu (Izraelska vojska / AFP)

Izrael je preuzeo gotovo 32 posto područja Gaze “sistematskim rušenjem četvrti” kako bi stvorio tampon zonu i centralnu osu koja ga dijeli, prema Al Jazeerinoj verifikacijskoj agenciji Sanad. To ne uključuje područje Filadelfijskog koridora na granici s Egiptom, nad kojim je Izrael u četvrtak preuzeo kontrolu.

Potpuno uništenje područja u Gazi uslijedilo je brzo i lagano, zračnim i artiljerijskim napadima te buldožerima.

“U Gazi nema sigurnog mjesta i dostojanstven ljudski život je gotovo nemoguć”, rekao je Martin Griffiths, zamjenik glavnog sekretara za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć. “Čak i kad bi se ljudi uspjeli vratiti kući, mnogi više nemaju domove u koje bi otišli”.

Gotovo 85 posto stanovništva Gaze, ili 1,9 miliiona ljudi, raseljeno je, prema podacima UN-a. Polovina ih je raseljena samo ovaj mjesec.

Tokom Nakbe 1948. godine, izraelske snage su gotovo 700.000 Palestinaca istjerale iz svojih domova i sela kako bi napravile mjesta za stvaranje države Izrael.

Više od 36.000 Palestinaca ubijeno je od 7. oktobra, što je već dvostruko više od broja ubijenih od 1947. do 1949. godine. Smatra se da su još mnogi mrtvi ispod ruševina.

Sanadova analiza satelitskih snimaka pokazala je 80-90 posto stope uništenja na 120 kvadratnih kilometara koje je Izrael zauzeo.

Budući da izraelski napad na Gazu još nije završio, teritorij bi se mogao dodatno smanjiti.

Razaranja širom Gaze

Karta koju je izradio Sanad pokazuje da su granice Gaze pomaknute prema unutra i pojasu širokom 1,5 kilometar koji ide 6,5 kilometara preko sredine u području Juhor ad-Dik, poznatom kao koridor Netzarim.

Također karta pokazuje dubinu razaranja koje je izraelska vojska izvršila u graničnim područjima i diljem centralne Gaze.

Analiza pokazuje da su područja u borbenom i opkoljenom području “potpuno uništena buldožerima” i da su se “operacije uklanjanja odvijale u redovnom obrascu” kako bi se ono što je UN ranije nazvao “opasnim zonama” pretvorilo u tampon zonu.

U sjevernoj pokrajini, Sanad je otkrio da se područje razaranja koje su počinile izraelske snage u gradu Beit Hanoon protezalo 2,5 kilometra od granice Gaze, dok je pet kilometara zauzeto u Beit Lahiji i tri kilometra u kampu Jabalia.

Razaranja u izbjegličkom kampu Bureij i kampu Maghazi dosegla su 1,7 do dva kilometra od granice.

Južni sektor dosad najviše pogođen

Područja Kissufim i Bani Suhaila, oba istočno od Khan Younisa, zauzeta su i razorena 3,7 odnosno četiri kilometra od granice.

U gradu Rafah, razaranje se proteže 5,1 kilometar od granice do četvrti As-Salam.

Izraelska vojska tvrdi da pokušava razoružati Hamas, ali je dala malo naznaka ili provjerljivih dokaza da njihovi napori imaju bilo kakav strateški učinak.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je 23. januara da se SAD protivi bilo kakvoj trajnoj promjeni teritorijalnog sastava Gaze i odbacuje trajno raseljavanje njezinog stanovništva.

Međutim, opsežne operacije buldožera i uklanjanja se nastavljaju. Izrael je prethodno zatražio 100 buldožera D9 za proširenje i ubrzanje uspostave tampon zone.

“Ovi nalazi i činjenice otkrivaju kolonijalističku metodologiju na kojoj radi izraelska vojska, smanjujući područje Gaze, stvarajući nove granice unutar granica, te ih namećući kao novu stvarnost unutar i izvan opkoljenog Pojasa Gaze”, naveo je Sanad.

Izvor: Al Jazeera