Kako Palestinci u Izraelu gledaju na odluku o zatvaranju Al Jazeerinih ureda?

Palestinski politički, stranački i aktivisti za ljudska prava na izraelskim teritorijama (Palestinci 48) jednoglasno su se složili da odluka izraelske vlade predstavlja kršenje sloboda.

Netanyahu je opisao Al Jazeeru kao 'huškački kanal' (Arafat Barbakh/Reuters)

Izraelska policija izvela je raciju u uredima medijske mreže Al Jazeera u okupiranom Jerusalemu i Tel Avivu, zaplijenivši uređaje i opremu za novinarski rad. Da se požurilo s provođenjem ovih koraka govori i to da je akcija poduzeta prije isteka roka od 24 sata koji je predviđen naredbom o mjerama koju je izdala izraelska vlada na svojoj sedmičnoj sjednici u nedjelju. Taj rok pruža mogućnost izraelskom sudu da preispita odluku prije njenog stupanja na snagu.

U potezu koji se kosi čak i sa naredbom koju je vlada jednoglasno odobrila, izraelske telekomunikacijske, kablovske i satelitske kompanije Hot, Yes, Bezeq i sve kompanije mobilne telefonije uklonile su kanale medijske mreže Al Jazeera iz svojih usluga i paketa emitiranja. Blokiran je i Al Jazeerin web portal i sve društvene mreže povezane s ovom medijskom kućom.

U skladu sa zakonom koji je izglasan u izraelskom Knessetu u aprilu o ograničavanju rada i zatvaranju stranih satelitskih kanala pod izgovorom da “ugrožavaju sigurnosti države”, vladi se daju ovlaštenja da izda naredbu o zatvaranju Al Jazeere na period od 45 dana. Također se pruža mogućnost za produženje tog roka za dodatnih 45 dana, uz potpis ministra komunikacija Shlomo Karaija.

U skladu s ovim mjerama, dozvoljava se zatvaranje ureda Al Jazeere u Izraelu, oduzimanje opreme i uređaja za emitiranje sadržaja ovog kanala, zabranjuje se emitiranje Al Jazeerinih izvještaja na arapskom i engleskom jeziku, isključuje se kanal iz izraelskih kablovskih i satelitskih kompanija, blokiraju njegove web stranice na internetu, uključujući mobilne telefone, te ukidaju izraelske novinarske akreditacije za osoblje.

‘Politički motivi’

Palestinski politički, stranački i aktivisti za ljudska prava na izraelskim teritorijama (Palestinci 48) jednoglasno su se složili da odluka izraelske vlade predstavlja kršenje sloboda i represiju nad slobodom novinarskog djelovanja. Smatraju da se provodi politika zastrašivanja i ušutkivanja, te kako je ova odluka sastavni dio izraelskog nastojanja da sakrije istinu i ušutka Al Jazeeru zbog njenog izvještavanja o ratu u Gazi.

Palestinski aktivisti smatraju da zatvaranje Al Jazeerinih ureda, zabrana njenog emitiranja i blokiranje njene internetske stranice i naloga na društvenim mrežama i internetu govori o namjeri izraelske vlade da nastavi agresiju na Gazu i invaziju na Rafah, te da izazove eskalaciju vršeći masakre nad Palestincima bez svjedoka.

Udruženje za građanska prava u Izraelu podnijelo je peticiju Vrhovnom sudu Izraela tražeći da se zakon poništi, tvrdeći da je jedan od glavnih razloga za usvajanje zakona “vršenje pritiska na Državu Katar, koja je vlasnik Al Jazeere, što znači da su motivi bili političke, a ne sigurnosne prirode”.

Advokatica Hajar Shukhatr je u svojoj argumentaciji navela, predstavljajući peticiju koju je podnijela u ime Udruženja za ljudska prava, da zakon krši slobodu izražavanja, pravo na pristup informacijama i slobodu štampe te krši principe vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa, jer uključuje takozvanu “klauzulu o preglasavanju”, koja unaprijed uskraćuje mogućnost sudu da poništi odluku, čak i ako smatra da je nezakonita i da je treba ukinuti.

Pobijajući tvrdnje izraelske vlade da je odluka o zatvaranju donesena pod izgovorom da se “ugrožava sigurnost države”, Shukhatr je u peticiji dodala da je “tokom sedam mjeseci rata država mogla uvesti sankcije kanalu, ako zaista je postojala bojazan da ugrožava sigurnost države.”

Advokatica je objasnila da je zakon pokrenut zbog izbornih i populističkih razloga.

“Zahtjev za zatvaranjem Al Jazeere dolazi zbog sadržaja koje emitira i koji su usmjereni protiv politike izraelske vlade. Prema tome, pozivanje na sigurnosne argumente u ovom kontekstu može se smatrati ciničnim. Dakle, pravi cilj ovog zakona je da se strani mediji klasificiraju i kazne zbog sadržaja njihovih programa i njihovog zauzimanja kritičkog stava tokom rata.”

Gušenje slobode mišljenja

Kao odgovor na odluku izraelske vlade da zatvori Al Jazeeru i spriječi njeno emitiranje u zemlji, stranka Nacionalni demokratski savez (Balad) objavila je saopćenje u kojem je navela: “Za slobodu štampe, mišljenja i izražavanja nema mjesta u režimu aparthejda i u vladi koju vodi kriminalni, genocidni i osvetnički mentalitet.”

Stranka je u svom saopćenju, čiji je primjerak dobila i Al Jazeera, potvrdila da je “ova odluka, iako je njena primjena problematična, sastavni dio brojnih gušenja slobode mišljenja i izražavanja svega onoga što je palestinsko i podržava istinu i glas razuma i pravde.”

U saopćenju se objašnjava da nijedan fašistički režim ne može prihvatiti kritiku ili podnijeti da se čuje drugačiji narativ, posebno narativ žrtve koju pokušava istrijebiti ili, u najmanju ruku, raseliti sa svoje zemlje.

Skrivanje istine

Isti stav iznio je i zastupnik u Knessetu ispred Demokratskog fronta Yousef al-Atawneh, koji je prokomentirao odluku o zatvaranju Al Jazeere time da odluka ratne vlade da zatvori kanal nije iznenađujuća, jer je to samo epizoda u seriji gušenja sloboda i pokušaja da se iskrive i sakriju činjenice kako bi se obmanula domaća i međunarodna javnost, kako je to rekao.

U saopćenju, čiji je primjerak dobila i Al Jazeera, Al-Atawneh je rekao da desničarska vlada, koja je posvećena ubijanju i uništavanju, ne želi da svijet vidi istinu o masakrima i užasima koji se dešavaju u Gazi.

“Zatvaranje Al Jazeere je očit i otvoren napad na slobodu mišljenja i izražavanja, a ovim desničarska vlast otvara još jedan front u svom nepravednom ratu. Ovog puta je to rat protiv slobodnih medija i protiv svih onih koji žele prenijeti istinu”, dodao je arapski zastupnik.

Al-Atawneh je osudio ovu proizvoljnu mjeru i potvrdio punu podršku aktivnostima koje poduzimaju politički i stranački predstavnici Palestinaca u Izraelu. Izjavio je da snažno podržava sve slobodne glasove koji prenose činjenice i istinu, usred ovog ludila i konfuzije koju provodi ekstremno desničarska vlada.

Izvor: Al Jazeera