Smrt u singapurskom avionu: Pogoršavaju li klimatske promjene turbulencije u avionima?

Koliko se često događaju povrede i smrti u avionima zbog zračnih turbulencija, šta su one i pogoršavaju li se, te imaju li klimatske promjene ulogu u svemu tome?

Slika aviona Singapore Airlinesa nakon hitnog slijetanja na aerodrom u Bangkoku [Stringer / Reuters]

Piše: Andy Hirschfeld

Geoff Kitchen bio je na putu na šestosedmični odmor u južnoj Aziji i Australiji sa svojom suprugom Lindom. Nakon deset sati leta i usred doručka, avion na letu SQ321 Singapore Airlinesa iz Londona za Singapur pao je za 6.000 stopa (1.800 metara) u samo nekoliko minuta.

Boeing 777-300ER sa 211 putnika i 18 članova posade prinudno je sletio u Bangkok.

Kitchen je doživio zastoj rada srca i na kraju preminuo. Najmanje 71 osoba je povrijeđena, a 20 je još na odjelima intenzivne njege u Bangkoku.

Koliko se često događaju takve povrede i smrti, šta su zračne turbulencije, pogoršavaju li se, i imaju li klimatske promjene ulogu u svemu tome?

Koliko često putovanje avionom dovodi do povreda?

U poređenju sa milionima letova svake godine (očekuje se 40,1 miliona u 2024. godini), ono što se dogodilo na letu SQ321 je rijetkost.

U SAD-u, najvećem svjetskom tržištu avionskog saobraćaja, između 2009. i 2022. dogodile su se samo 163 povrede koje su zahtijevale hospitalizaciju, prema Federalnoj upravi za avijaciju.

Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja (NTSB) nije izvijestio niti o jednom smrtnom slučaju povezanom sa turbulencijama na nekom velikom avionu u tom periodu.

Također je gotovo nevjerovatno da turbulencija sruši avion, a kamoli komercijalni. Iako se jedan avion srušio 2001. godine, radilo se o tehničkoj grešci i nije bila direktno povezana sa turbulencijama.

Radilo se o letu 587 American Airlinesa iz New Yorka za Santo Domingo, u Dominikanskoj Republici. NTSB je potvrdio da je turbulencija uzrokovala kvar na vertikalnom stabilizatoru aviona.

Šta uzrokuje turbulencije?

Turbulencija je u suštini poremećaj u zraku i postoji nekoliko različitih vrsta i razloga zbog kojih se javlja. Teren poput planina može skrenuti strujanje zraka koji je prisiljen dizati se iznad prirodnog terena što može uzrokovati valove zraka koji izazivaju turbulencije.

Iako vremenske prilike također mogu uticati na turbulencije, one koje izazivaju najveću zabrinutost nazivaju se turbulencije na čistom nebu zraku ili CAT (clear-air turbulences).

“To može biti uzrokovano onim što se naziva gravitacijskim valovima koji uzrokuju valovitost zraka koju ne možete vidjeti. Jedini način na koji piloti saznaju za to je da o tome čuju od pilota koji je prethodno prošao. Piloti često slušaju šta govori osoba koja je nekoliko minuta ranije išla istom putanjom. To je najbolji način za otkrivanje tih turbulencija”, rekao je za Al Jazeeru Ramalingam Saravanan, voditelj odjela za atmosferske nauke na Univerzitetu Texas A&M.

Jesu li turbulencije učestalije i jesu li odgovorne klimatske promjene?

Studija sa Univerziteta Reading u Engleskoj objavljena prošle godine otkrila je da su između 1979. i 2020. turbulencije na čistom nebu porasle za 55 posto iznad sjevernog Atlantika, jedne od najprometnijih ruta za letenje na svijetu. Više temperature mogu utjecati na uzorke vjetra. U izvještaju se tvrdi da su za to umnogome krive emisije stakleničkih plinova.

To ponavljaju istraživači sa Univerziteta u Chicagu koji predviđaju da bi zagrijavanje moglo dovesti do većih brzina vjetra u “najbržoj struji gornjeg nivoa”.

Studija sugerira da će se brzine povećati za dva posto za svaki stepen koliko se svijet zagrijava. Ako staklenički plinovi nastave rasti ovim tempom, očekuje se da će temperature porasti za četiri stepena do kraja stoljeća. Globalna temperatura porasla je za najmanje 1,1 stepen od predindustrijske ere. U tom periodu, prema NASA-i, najveći porast je bio od 1975. godine.

Istraživači sa Univerziteta u Chicagu kažu da će zbog očekivanih rekordnih brzina vjetra avioprijevoznici morati smanjiti brzine kako bi ograničili uticaje turbulencije.

Očekuje se da će se turbulencije najdrastičnije povećati u sjevernom Atlantiku – ključnoj ruti između Sjeverne Amerike i Evrope, ali također se očekuje veliki porast u jugoistočnoj Kini, zapadnom Pacifiku i sjevernoj Indiji. Studija Univeziteta Nanjing u Kini iz 2021. predviđa povećanje od 15 posto slučajeva CAT-a do 2059. godine.

Porast u azijsko-pacifičkoj regiji sve je veća briga za avioindustriju. Očekuje se da će Kina do 2037. prestići SAD kao tržište sa najvećim brojem putnika u zračnom saobraćaju.

Unutrašnjost singapurskog aviona nakon hitnog slijetanja [Stringer / Reuters]

Ko je najviše pogođen turbulencijama?

Problemi sa turbulencijama više se tiču ​​sigurnosti ljudi u avionu nego samog aviona i uglavnom su pogođeni oni putnici i posada koji nisu pravilno vezani.

Na članove posade otpada 79 posto svih povreda povezanih sa turbulencijama.

“Turbulencije su ozbiljan sigurnosni problem na radnom mjestu za stjuardese”, rekla je Sara Nelson, predsjednica Udruženja stjuardesa.

“Iako se detalji sa singapurskog leta još uvijek istražuju, čini se da prvi izvještaji ukazuju na turbulencije na čistom nebu, što je najopasnija vrsta turbulencije. Ne može se vidjeti i praktično se ne može otkriti trenutnom tehnologijom. Jednu sekundu letite glatko, a u sljedećem trenutku putnici, posada, kolica i drugi predmeti lete po kabini”, dodaje Nelson.

Štete li turbulencije profitu aviokompanija?

Uprkos tome koliko su katastrofe povezane sa turbulencijama rijetke, one koštaju avionsku industriju do 500 miliona dolara godišnje. To objašnjava štetu na avionu i njegovim kabinama, kašnjenja i povremeno plaćanje odgovornosti. Budući da će u godinama koje dolaze biti sve češće, troškovi će rasti.

Prema Konvenciji iz Montreala iz 1999. godine, avioprijevoznici trebaju biti financijski odgovorni za povrede nastale u avionu zbog turbulencije, uključujući štetu na prtljagu, kao i povrede, pa čak i smrt.

Šta nezgoda Singapore Airlinesa znači za Boeing?

Atmosferske turbulencije dolaze uz također turbulentno vrijeme za avioindustriju, a posebno za Boeing, jednog od dva glavna proizvođača aviona.

Čini se da niz teških nesreća i incidenata koji uključuju Boeingove avione, kao i intuitivna reakciju potrošača, krivicu za događaj bacaju na proizvođača aviona, a ne bilo kojeg drugog faktora. Mnogi korisnici na platformi X kažu da ne žele letjeti Boeingovim avionima kada putuju negdje.

“Nije bitno jesu li proizvođač aviona ili avionska kompanija imali ikakve veze s incidentom. Kada je riječ o markama […] percepcija potrošača je ono što je najvažnije. I trenutno je percepcija da Boeing proizvodi nesigurne avione”, rekao je Andrew Graham, osnivač i voditelj strategije u kompaniji za odnose sa javnošću Bread&Law iz New Yorka.

Početkom godine je usred leta Alaska Airlinesa između Portlanda i Ontarija, u Kaliforniji, eksplodirala jedna ploča. U odgovoru, avioprijevoznik je prizemljio svih 65 aviona Boeing Max 9 u svojoj floti. U martu je let United Airlinesa od Denvera do Pariza morao biti preusmjeren nakon kvara na motoru. U aprilu je Boeing 767 Delta Airlinesa koji je letio za Los Angeles iz New Yorka morao prinudno sletjeti ubrzo nakon polijetanja jer se tobogan za hitne slučajeve raspao.

U tom kontekstu, samo devet posto potrošača vjeruje Boeingu, prema anketi Morning Consulta iz marta. Platforme za rezervaciju kao što je Kayak sada imaju dodane značajke koje korisnicima omogućuju pretraživanje letova prema proizvođaču aviona.

Izvor: Al Jazeera