Tanović i Turčilo: Akademska solidarnost s Palestinom je civilizacijski čin

Od početka izraelskog rata u Gazi 7. oktobra, u toj palestinskoj enklavi uništen je sistem visokog obrazovanja, a stručnjaci upozoravaju da je u toku ‘educid’.

Profesori koji su se priključili projektu s predavanjima su počeli u aprilu (Ivan Alvarado/ Reuters)

Upravo je obrazovanje ono što hoće da vam oduzmu kada hoće da vas unište, ističe Lamija Tanović, profesorica koja je cijeli svoj životni vijek posvetila nauci i obrazovanju.

“Ja sam to vidjela, iskusila i prošla”, podsjeća, prisjećajući se kako je devedesetih, u radu sa izbjeglicama u Danskoj, osnovala 53 osnovne škole i 12 gimnazija.

“Zahvaljujući tome, djeca izbjeglica iz Bosne i Hercegovine nisu izgubila niti jednu godinu u svom školovanju i kasnije su nastavila svoje obrazovanje”, ističe.

Svjesna značaja obrazovanja, članica Evropske akademije nauka i osnivačica Fondacije “Obrazovanje u akciji” jedna je od prvih univerzitetskih profesora/ica iz Bosne i Hercegovine koja se priključila projektu “Akademska solidarnost s Palestinom” (Academic Solidarity with Palestine).

“Svi mi koji smo beskrajno frustrirani dešavanjima u Gazi, a ne možemo ništa, bespomoćni smo, možemo bar toliko”, kaže Tanović, ističući da je riječ o divnoj, humanoj prilici za pomoć palestinskim studentima.

‘Poziv koji je nemoguće odbiti’

Da je prijava na ovu akciju civilizacijski, humanistički čin, smatra i Lejla Turčilo, redovna profesorica na Odsjeku komunikologije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

“Moj prvi motiv je, barem malom gestom dijeljenja svoje ekspertize, pokazati solidarnost i ‘pripadanje’ strani koja preživljava teror i genocid. Kao neko ko je preživio opsadu Sarajeva, znam koliko znači takva vrsta solidarnosti i osjećaja da niste zaboravljeni”, kaže Turčilo.

“Drugi je motiv doprinijeti ostvarenju temeljnih ljudskih prava, a pravo na obrazovanje to jeste i ne smije biti uskraćeno studentima u Gazi. Ako na bilo koji način mogu doprinijeti da to pravo ostvare, to smatram svojom obavezom”, dodaje.

Ističe da je treći motiv sasvim ličan.

“Mjesecima se pitam je li dovoljno samo ukazivati na sve strahote koje se u Gazi dešavaju i kako konkretno pomoći. Kada sam na društvenim mrežama kolegice Nadine Maličbegović vidjela ovaj poziv, on mi je bio i neka vrsta odgovora na to pitanje i poziva da uradim nešto konkretno u svom domenu. To je bio poziv koji je nemoguće odbiti”, ističe Turčilo.

‘Izrael vrši educid’

Projekt “Akademska solidarnost s Palestinom” okuplja univerzitetske profesore koji volonterskim online predavanjima pomažu palestinskim studentima da nastave svoje studije.

Rezultat je saradnje Univerziteta An-Najah iz Nablusa sa okupirane Zapadne obala i Univerziteta Lille u Francuskoj.

Profesori koji su se priključili projektu s predavanjima su počeli u aprilu.

Organizatori projekta podsjećaju da je od početka izraelskog rata u Gazi 7. oktobra u toj palestinskoj enklavi uništen sistem visokog obrazovanja. U tom periodu je uništeno najmanje 12 univerziteta i koledža, a procjenjuje se da su ubijena 94 univerzitetska profesora, kao i stotine studenata.

Obrazovanje u Gazi je obustavljeno, a stručnjaci sve više upozoravaju da je u toku “educid”.

Napominju da je, s obzirom na razmjere uništenja infrastrukture, malo vjerovatno da će škole, koledži i univerziteti u Gazi moći nastaviti s radom u bliskoj budućnosti.

“Nesumnjivo je da će, nakon što primirje bude postignuto, univerzitetima i školama u Gazi biti potrebna pomoć da nastave sa svojim aktivnostima i ponovo uspostave nastavne planove i programe. U tome će im sigurno biti potrebna međunarodna podrška”, navode organizatori projekta, napominjući da pristup obrazovanju ne može čekati da se ponovo izgrade školske zgrade i rekonstituiše nastavno osoblje.

Izvor: Al Jazeera