Nakba nikad nije završila: Život Palestinaca u protekloj godini samo se pogoršao

U protekloj godini dogodio se nevjerovatan porast broja ubijenih, pritvorenih i raseljenih Palestinaca, uglavnom kao posljedica izraelskog rata protiv Gaze, koji je u toku.

Palestinci širom svijeta obilježavaju godišnjicu Nakbe ('katastrofe') (Emilio Morenatti / AP)

Palestinci kažu da Nakba – etničko čišćenje Palestinaca, koje je utrlo put za formiranje Izraela 1948. godine – nikada nije završila. I dalje traje, uvjereni su, dok je nastavljeno raseljavanje i ubijanje Palestinaca, njihovih zajednica i teritorija.

U maju prošle godine obilježena je 75. godišnjica Nakbe. U godini koja je uslijedila došlo je do nevjerovatnog porasta broja ubijenih, pritvorenih i raseljenih Palestinaca; uglavnom kao posljedica izraelskog rata protiv Gaze, koji je u toku.

Dok Palestinci obilježavaju 76. godišnjicu Nakbe, Al Jazeera analizira koliko su se životi Palestinaca promijenili u protekloj godini.

Raseljavanje i smrt

Proteklih sedam mjeseci sukoba uzrokovalo je intenziviranje izraelskog nasilja prema Palestincima, što je dovelo do raseljavanja i smrti.

U godini koja je prethodila 15. maju 2023, izraelske snage ili doseljenici su na okupiranoj Zapadnoj obali ubili 234 Palestinca, a u Gazi 89, prema podacima Ureda Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

U godini nakon 15. maja 2023, izraelske snage ili doseljenici su na okupiranoj Zapadnoj obali ubili 589 Palestinaca, među kojima je više od 124 djece, a 35.173 u Gazi, među kojima je više od 14.500 djece, izvijestila je OCHA.

Pritvoreni Palestinci

U godini koja je prethodila 15. maju 2023, u izraelskim zatvorima bilo je zatočeno 4.900 Palestinaca, procjenjuje Organizacija za zaštitu prava palestinskih zatvorenika Addameer. Gotovo 1.000 osoba je u “administrativnom pritvoru”, procjenjuje organizacija sa sjedištem u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali, što je izraelska politika za neograničeno držanje pojedinaca bez podizanja optužnice, pružanja dokaza ili provođenja zakonskog postupka. U tom periodu se u “administrativnom pritvoru” nalazilo 160 djece, navodi organizacija za ljudska prava.

U godini nakon 15. maja 2023, broj Palestinaca u izraelskim zatvorima porastao je na 9.300, procjenjuje Addameer. Otprilike 3.400 osoba bilo je u “administrativnom pritvoru”, a 250 zatvorenika su djeca, izvijestila je organizacija.

Al Jazeera je dokumentovala brojna svjedočanstva o mučenju, uskraćivanju medicinske pomoći, izgladnjivanju i seksualnom nasilju, koje su izraelske snage počinile nad zarobljenim Palestincima.

Od 7. oktobra u zatvorima je umrlo 17 Palestinaca, što je pokazatelj torture s kojom su zatvorenici suočeni.

Uništavanje domova

Prije 7. oktobra 2023. rušenje palestinskih domova i zgrada na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu odvijalo se kontinuirano u pozadini međunarodne osude.

U godini koja je prethodila 15. maju 2023, na toj teritoriji uništeno je 1.046 građevina, prema podacima OCHA-e. U godini nakon 15. maja 2023. uništeno je još 1.274 građevina, izvijestila je UN-ova agencija.

Koristeći zakonska opravdanja, poput onog da uništavaju kuće izgrađene bez dozvole – iako je Palestincima gotovo nemoguće dobiti dozvolu – izraelske vlasti srušile su veliki broj kuća.

Osude međunarodnih aktera, uključujući Sjedinjene Američke Države, donekle su spriječile uništenje kompletnih palestinskih sela, koja su ostala bez svojih stanovnika usljed rušenja njihovih domova ili nemilosrdnih napada doseljenika koji su ih primorali na bijeg.

Zapravo je 2023. bila najnasilnija godina na Zapadnoj obali od 2005. kada je OCHA počela dokumentovati žrtve na toj teritoriji.

Od 7. oktobra traju masovna razaranja u Gazi. Gotovo tri četvrtine objekata u opkoljenoj enklavi je djeilimično ili potpuno uništeno. Od početka rata, zaključno sa 12. majem, uništeno je 60 posto stambenih zgrada, a 80 posto privrednih objekata je oštećeno, navodi OCHA. Osim toga, oštećeno je 73 posto školskih zgrada, 267 vjerskih objekata, a samo 12 od 36 bolnica u Gazi djelimično funkcioniše.

Agencije UN-a, također, procjenjuju da je izraelsko bombardovanje ostavilo 37,5 miliona tona ruševina, za čije bi čišćenje moglo biti potrebno 14 godina.

Izvor: Al Jazeera