Izraelci ‘hladnokrvno’ ubijaju Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali

Broj Palestinaca koje tamo ubijaju izraelski vojnici dosegao je nezapamćene nivoe.

Ožalošćeni su se okupili oko tijela Samera Romane (koji je ubijen u izraelskoj raciji) tokom njegovog ukopa u Nablusu, na okupiranoj Zapadnoj obali [Raneen Sawafta/Reuters]

Sarah Mahamid je 19. oktobra bespomoćno gledala s prozora kako joj izraelske sigurnosne snage pucaju u mlađeg brata.

Petnaestogodišnji Taha se igrao s prijateljem ispred njihove kuće u gradu Tulkaremu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ova 19-godišnjakinja je vrisnula kada joj je brat pao na tlo.

Njihov otac Ibrahim istrčao je na prednja vrata prema sinu, ali snajperista je upucao i njega.

„Sjećam se da sam čula oca kako viče da je Taha, možda, živ, … ali ja sam znala da je Taha šehid (mučenik). Znala sam da je mrtav“, ispričala je Sarah Al Jazeeri.

Taha je bio na mjestu mrtav. Ibrahim se borio za život pet mjeseci na Odjelu intenzivne njege, nakon čega je i on podlegao.

Snimci koje je Al Jazeera pregledala pokazuju da su i Taha i Ibrahim bili nenaoružani i da nisu predstavljali prijetnju.

„Moj drugi brat je potrčao za ocem u namjeri da ga zaustavi. Vidio je da je Taha mrtav i da je moj otac upucan.“

„Izgledalo je kao da se para ili dim dižu s tijela mog oca dok su ga meci pogađali.“

Nezakonita, nasumična ubistva

Gotovo 1.500 Palestinaca nezakonito su ubile izraelske snage na Zapadnoj obali u proteklih 16 godina – od toga 98 posto civila, prema podacima UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA). Svaka od žrtava, kao i Taha i Ibrahim, ima priču i bližnje koji ih oplakuju.

Učestalost ubistava porasla je proteklih godina. Izrael je u 2023. ubio 509 Palestinaca. To je više nego dvostruko u odnosu na broj koji je zabilježio OCHA u bilo kojoj od ranijih godina.

U prva tri mjeseca ove godine, ubijen je 131 Palestinac, što znači da je stopa ubijanja veća nego prethodne godine, prema podacima Human Rights Watcha (HRW).

„Izrael ima višedecenijski obrazac korištenja smrtonosne sile protiv Palestinaca, ali se čini da Izraelska vlada poduzima i dodatne korake u vezi s tim“, kazao je Omar Shakir, direktor HRW-a za Izrael i Palestinu.

Izrael tvrdi da su njegove operacije na Zapadnoj obali nužne iz sigurnosnih razloga. Iste razloge navodi i kao opravdanje za svoj napad na Pojas Gaze, u kojem je ubio 35.000 Palestinaca u odgovoru na napade 7. oktobra predvođene Hamasom, u kojima je ubijeno 1139 osoba.

Ubistva na Zapadnoj obali izvode upadom u domove i zaustavljanjem i maltretiranjem Palestinaca na izraelskim punktovima.

Neka palestinska djeca su čak ubijena na putu do škole, prema podacima HRW-a.

„[Izraelci] pucaju na ljude koji ne predstavljaju neposrednu prijetnju po život. Pucaju i na ljude koji bježe i na ranjenike koji leže na tlu. Neki od ovih trendova su postojali i ranije, ali izgleda da se ti incidenti sada dešavaju češće“, kazao je Shakir Al Jazeeri.

Pucaju da ubiju

Izraelski zvaničnici godinama podržavaju politiku pucati da ubiješ bez obzira na to da li Palestinci na koje pucaju predstavljaju prijetnju. Izrael je čak ovlastio svoju vojsku da puca na Palestince koji ih gađaju kamenjem i podijelio je automatske puške izraelskim Jevrejima koji žive u ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali.

Doseljenici su ubili 17-godišnjeg Omara Abdel Ghanija Hamida kada su napali njegovo selo na Zapadnoj obali 13. aprila. Omar je jedan od nekoliko mladića koji su se suprotstavili doseljenicima kako ovi ne bi tukli Palestince i napadali njihove domove.

Omarov otac Ahmed nam je ispričao da su njegov sin i njegovi prijatelji uplašili doseljenike iako nisu nosili oružje. Ali, jedan od doseljenika se vratio s pištoljem i upucao Omara.

„Metar mu je prošao kroz desnu stranu glave i izašao na lijevu. Bio je na mjestu mrtav. Hvala Bogu, nije pretrpio veliki bol“, kazao je Ahmed.

Ahmed je za Omarovu smrt saznao putem WhatsApp grupe koju svi mještani koriste da obavijeste jedni druge o doseljeničkim napadima. Kasnije tog jutra, njegov sin je umro u bolnici.

Ahmed kaže da traži pravdu, ali da izraelske vlasti gotovo nikada ne pozivaju izraelske Jevreje na odgovornost.

Od 2017. do 2021, manje od jedan posto svih krivičnih prijava koje su Palestinci podnijeli protiv izraelskih vojnika, uključujući i za tzv. vansudska ubistva, dovelo je do krivičnog gonjenja, kazali su iz izraelske grupe za ljudska prava Yesh Din.

U to vrijeme su samo trojica izraelskih vojnika osuđena za ubijanje Palestinaca i izrečene su im blage kazne. Drugima je naređen „vojni društveno korisni rad“ za ubistava Palestinaca, kazali su iz pomenute grupe.

„Prisutna je kultura u kojoj izraelske jedinice znaju da mogu činiti ozbiljne prekršaje a da ih niko ne pozove na odgovornost“, kazao je Dhakir iz HRW-a.

‘Koloniziraju nam umove’

Vojne racije i tzv. vansudska ubistva dio su šireg pokušaja da se Palestinci na Zapadnoj obali drže „u strahu“, kazao je Zaid Shuabi, analitičar i aktivista iz palestinske grupe za ljudska prava Al-Haq.

Ali, to je na kraju dovelo do formiranja nove generacije oružanih grupa, koje često uspostavljaju mladi ljudi siti okupacijskih prestupa.

Odgovor Izraela na ovaj novi val otpora bio je da cilja cijele zajednice kako bi srozao moral Palestinaca, kazao je Shuabi.

„Žele preoblikovati palestinski um da misli kako se ne bismo trebali usuditi opirati se. A, ako se usudimo, platiti ćemo visoku cijenu“, kazao je Al Jazeeri.

„Ovdje je riječ o zastrašivanju. Žele nas poniziti i kolonizirati nam umove.“

Sarah je uvjerena da je to svrha izraelskog napada na njenu porodicu. Ispričala nam je da, dok su joj otac i brat nasmrt iskrvarili na ulici, izraelski vojnici su ušli u kuću.

Zatim su prekinuli dotok vode i struje do njene kuće. U jednom trenutku, jedan od izraelskih vojnika počeo je tući Sarahinog drugog brata kundakom puške, govoreći mu da ušuti.

Pred njihov odlazak, Sarah je smogla hrabrosti da pita zašto su terorizirali njenu porodicu.

„Odgovorio je ‘Da vas zastrašimo'“, Sarah je kazala Al Jazeeri. „Nisam mogla vjerovati. Pitala sam se šta nije uredu s njima.“

„Ubili su mi brata i oca samo da bi me zastrašili.“

Izvor: Al Jazeera