Zapadu prijeti saučesništvo u genocidu ako nastavi podržavati Izrael

Stručnjaci kažu da zapadni saveznici rizikuju sankcije Međunarodnog suda pravde (ICJ) ako nastave slati oružje Izraelu.

Palestinci provjeravaju štetu ispred bolnice Al-Shifa u Gazi nakon povlačenja izraelske vojske poslije smrtonosnog napada na ovaj medicinski kompleks (AFP)

Piše: Simon Speakman Cordall

Napad na humanitarni konvoj, ubistvo nekoliko stranih humanitarnih radnika, uništavanje bolnice sa stotinama ubijenih unutra, zračni napad na konzulat u stranoj državi.

Ovo su samo neki od izraelskih postupaka u Gazi i regiji ove sedmice, koji se nadovezuju na optužbe za ratne zločine, pa čak i genocid.

Iako se izraelski saveznici sa Zapada suočavaju s mogućnošću optužbi za saučesništvo u ratnim zločinima, mnogi nastavljaju slati oružje Izraelu i povlačiti sredstva iz glavne agencije Ujedinjenih naroda koja djeluje u Gazi, uprkos veoma stvarnoj prijetnji glađu među njenom populacijom od dva miliona ljudi.

Optužbe za genocid i aktuelni slučaj koji je Južna Afrika iznijela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) nisu mnogo promijenili bilo šta od navedenog.

Krajem prošlog mjeseca je Francesca Albanese, specijalna izvjestitelja UN-a za ljudska prava na palestinskim teritorijama, poslala upozorenje izraelskim zapadnim saveznicima. U njenom izvještaju se navodi kako postoje jasne indikacije da Izrael krši Konvenciju UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Naglasila je i da je saučesništvo u genocidu, također, „izričito zabranjeno, što podrazumijeva obaveze za treće države“.

Na toj osnovi, Nikaragva je već tužila Njemačku pred Međunarodnim sudom pravde za kršenje međunarodnog prava nastavkom slanja oružja Izraelu. Pojedine grupe širom svijeta, također, pokreću pravne postupke protiv svojih vlada.

No, Njemačka nastavlja slati oružje Izraelu. Ni drugi veliki dobavljači oružja, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Australija, nisu obustavili prodaju oružja, iako je više od 33.000 ljudi ubijeno u Gazi, a ta cifra je svakim danom sve veća.

„Neuspjeh država poput Njemačke, Velike Britanije i SAD-a da ponovno razmotre načine na koji pružaju podršku Izraelu pruža osnov za pitanje krše li te države obavezu sprečavanja genocida ili bi se čak u nekom trenutku mogle smatrati saučesnicima u genocidu ili drugim kršenjima međunarodnog prava“, Al Jazeeri je kazao Michael Becker, profesor međunarodnih ljudskih prava na Trinity Collegeu u Dublinu, koji je ranije radio u ICJ-u.

Buduća krivica

Ovim se državama sve teže pozvati na neznanje. Na snimku koji je procurio u subotu, čuje se konzervativka Alicia Kearns, predsjedavajuća Odbora za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije, koja kaže da su advokati Britanske vlade u svom savjetu rekli da je Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo. Britanska vlada to nije objavila. Kearns je ostala pri svom stavu kada su je kasnije pitali.

Prema riječima Charlesa Falconera, bivšeg britanskog lorda kancelara, ako Britanska vlada prizna da je Izrael prekršio međunarodno pravo, neće imati izbora i morat će prestati dijeliti obavještajne podatke s Izraelom.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije izjavio je da je savjet o izraelskom pridržavanju međunarodnog humanitarnog prava još u razmatranju i da „ministri djeluju u skladu s tim savjetom, naprimjer kada razmatraju izvozne dozvole.“

Konkretni pravni savjeti Vladi su povjerljivi, kazali su.

Vodeći britanski advokat upozorio je da će se Velika Britanija i druge države plašiti bilo kakve buduće pravne odgovornosti.

„Sve vlade imaju timove advokata, koji im stalno pružaju savjete o tome kome izvoze oružje“, Al Jazeeri je kazao Geoffrey Nice, tužitelj koji je vodio proces protiv Slobodana Miloševića. „Nezamislivo je da su savjeti koje je Britanska v4lada dobila [o događajima u Gazi] materijalno drugačiji od savjeta koje su dobile druge države.“

„Zločin koji se desio 7. oktobra i uzimanje talaca bio je i ostaje užasan“, nastavio je Nice. „Ali, Izrael treba pokazati da djeluje proporcionalno u izbjegavanju civilnih žrtava.“

„Ako ikada dođemo do tačke krivičnog saslušanja o ovom ratu, kao što očekujem da bismo mogli, vidjet ćete mnoge od većih država koje sada podržavaju Izrael kako rade sve što je u njihovoj moći da spriječe izraelske svjedoke koji će kazati da su djelovali uz njihovu saglasnost jer su im obezbijedili oružje.“

Poticanje gladi

Međunarodni sud pravde je nedavno naredio Izraelu da poveća dotok humanitarne pomoći u Gazu bez odgađanja. Uprkos sve većem riziku od gladi u palestinskoj enklavi, Izrael nastavlja ometati rad nevladinih organizacija koje pokušavaju distribuirati pomoć u hrani.

Nakon napada u utorak, u kojem je ubijeno sedam članova osoblja organizacije World Central Kitchen, i WCK i organizacija za pomoć izbjeglicama Anera najavile su da obustavljaju svoj rad u Gazi kako bi ponovno procijenile sigurnosnu situaciju i sigurnost svog osoblja.

Izrael i dalje blokira pristup Agenciji UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) sjeveru Gaze, gdje je glad najekstremnija. Izrael je optužio zaposlenike UNRWA-e da su učestvovali u Hamasovom napadu 7. oktobra, zbog čega je veliki broj država obustavio finansiranje UNRWA-e.

Izrael, međutim, još nije pružio dokaze koji bi potvrdili njegovu tvrdnju i nekoliko donatora, među kojima su Evropska unija, Kanada i Australija, nastavilo je finansiranje UNRWA-e.

„Da, mislim da bi obustava finansiranja UNRWA-e mogla predstavljati ratni zločin“, kazao je Francis Boyle, profesor na Univerzitetu u Illinoisu, koji je bio savjetnik Palestinske samouprave.

Osim kršenja humanitarnog prava, „SAD i drugi će prekršiti brojne članke Konvencije o genocidu, za što bi mogli i za što trebaju odgovarati“, kazao je.

Al Jazeera je nekoliko puta tražila pristup izraelskim navodima protiv UNRWA-e i trenutno vodi postupak žalbe protiv Britanske vlade koja nije ispoštovala vlastiti rok za slanje odgovora na zahtjev za slobodu informacija.

Ako se utvrdi da Izrael provodi ratne zločine u Gazi, malo je vjerovatno da će to biti jednom pravnom odlukom. Postojeće uvjete u Gazi kreirale su države kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka i drugi – ili povlačenjem sredstava za UNRWA-u u vrijeme kada je Gaza suočena s mogućom glađu, ili pružanjem oružja koje je iskorišteno za ostvarivanje izraelskih ratnih ciljeva.

„Da, mislim da se krivica može primijeniti retrospektivno“, kazao je profesor Boyle. „Ako je oružje koje su osiguravali iskorišteno za razaranje kojem svjedočimo u Gazi, onda da – mislim da su krivi.“

Izvor: Al Jazeera