Otkrivanje masovne grobnice u bolnici Nasser: Šta trebate znati

Masovne grobnice u dvije najveće medicinske ustanove u Gazi među nekoliko su otkrivenih otkako je Izrael pokrenuo rat protiv opkoljene enklave 7. oktobra, ubivši više od 34.000 Palestinaca.

Ured za medije Vlade Gaze okrivio je Izrael za masovne grobnice [Ramadan Abed / Reuters]

Otkriće masovne grobnice unutar medicinskog kompleksa Nasser u Khan Younisu u južnom dijelu Pojasa Gaze ove sedmice Palestinci su dočekali s tugom i užasom, a Ujedinjeni narodi su je osudili i pozvali na transparentnu i vjerodostojnu istragu.

Više od 300 tijela do sada je otkriveno u grobnici nakon što su se izraelske snage povukle 7. aprila.

Vijeće UN-a za ljudska prava je saopćilo da je više tijela pronađeno u bolnici Al-Shifa u gradu Gazi, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u enklavi, za koju tijelo za ljudska prava tvrdi da je “prazna ljuštura” nakon što je 1. aprila tamo završila dvosedmična izraelska opsada.

Masovne grobnice u dvije najveće medicinske ustanove u Gazi među nekoliko su otkrivenih otkako je Izrael pokrenuo rat protiv opkoljene enklave 7. oktobra, ubivši više od 34.000 Palestinaca.

Izraelska ofanziva uslijedila je nakon što su borci Hamasa izveli napade unutar Izraela, ubivši 1.139 ljudi.

Evo šta znamo o do sada otkrivenim masovnim grobnicama.

Šta je do sada pronađeno?

Ekipe Civilne zaštite Gaze saopćile su da je do sada iz masovne grobnice u medicinskom kompleksu Nasser izvučeno više od 300 tijela.

Prema izvještavanju dopisnika Al Jazeere Hanija Mahmouda, među onima koji su izvučeni iz grobnice su žene, djeca, pacijenti i članovi medicinskog osoblja.

Rekao je da su medicinsko osoblje i oni koji su uspjeli napustiti bolnicu prije povlačenja izraelske vojske opisali scene “užasa, masovnih ubistava i hapšenja do te mjere da je cijela bolnica pretvorena u veliko groblje”.

Civilna zaštita u ponedjeljak je saopćila da je otkrila mnoga tijela iz, kako se čini, privremenih grobnica unutar kompleksa Nasser, dok je izraelska opsada sprečavala pristup grobljima, izvijestila je novinska agencija Associated Press.

Ravina Shamdasani, glasnogovornica UN-ovog Ureda za ljudska prava, rekla je da su neka tijela u bolnici u Khan Younisu “pronađena sa zavezanim rukama i bez odjeće”.

Izraelske snage su od 7. oktobra ubile više od 34.000 Palestinaca [Haitham Imad / EPA]

Šta je masovna grobnica?

Ne postoji međunarodna definicija masovne grobnice. Međutim, forenzičari masovnu grobnicu definiraju kao “mjesto ukopa, koje sadrži ostatke brojnih osoba, često izmiješane”.

Masovne grobnice nisu nužno mjesta ukopa, već su “mjesta zločina ili masovne smrti”, navodi se u izvještaju UN-a, objavljenom u oktobru 2020.

“Ono po čemu se masovne grobnice razlikuju od drugih mjesta masovnog ukopa jesu kršenja ‘posljednjih prava’ i posljednjih obreda, uključujući potiskivanje ili čak uništavanje individualnog, kulturnog ili vjerskog identiteta u smrti”, stoji u izvještaju.

Kakva je bila reakcija Izraelaca i Palestinaca?

Ured za medije Vlade Gaze okrivio je Izrael za masovne grobnice, opisujući njihovo otkriće i cjelokupnu situaciju u medicinskom kompleksu Nasser kao “gnusan zločin”.

“Napadanje dva puta i uništavanje njegovih dijelova pokazuje razmjere barbarstva ove okupacije i nemoralnosti njene vojske, koja uništava sve aspekte života i sredstava za preživljavanje unutar Pojasa Gaze”, stoji u saopćenju.

“Pozivamo tužioca Međunarodnog krivičnog suda da istraži ovaj masakr koji je počinila okupacijska vojska u kompleksu Nasser i kompleksu Al-Shifa, sa svim detaljima, protiv dva kompleksa ili protiv građana, raseljenih te medicinskih timova unutar njega.”

Izraelska vojska je odgovorila kako je tvrdnja da je pokopala palestinska tijela “neutemeljena”.

Rečeno je da su tokom operacije u području bolnice Nasser tijela koja su pokopali Palestinci “pregledana” kako bi se pokušali “locirati taoci i nestale osobe”.

“Pregled je obavljen pažljivo i isključivo na mjestima gdje su obavještajni podaci ukazivali na moguće prisustvo talaca”, navodi se, dodajući da su pregledana tijela koja nisu pripadala izraelskim zarobljenicima, “vraćena na svoje mjesto”.

Palestinci u potrazi za tijelima ubijenih u bolnici [Ramadan Abed / Reuters]

Kakva je globalna reakcija?

UN je pozvao na “jasnu, transparentnu i vjerodostojnu istragu” masovnih grobnica otkrivenih u dvije bolnice.

Shamdasani je pozvala na nezavisnu i transparentnu istragu o smrtima i pronađenim tijelima, rekavši da bi, “s obzirom na prevladavajuću klimu nekažnjivosti, to trebalo uključiti međunarodne istražitelje.”

Vjerodostojni istražitelji moraju imati pristup mjestima, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Evropska unija je podržala poziv UN-a na nezavisnu istragu.

“To je nešto što nas tjera da pozovemo na nezavisnu istragu svih sumnji i okolnosti jer doista stvara dojam da je, možda, došlo do kršenja međunarodnih ljudskih prava”, rekao je glasnogovornik EU-a Peter Stano. “Zato je važno imati nezavisnu istragu i utvrditi odgovornost.”

U Washingtonu je glasnogovornik američkog State Departmenta Vedant Patel opisao otkriće masovnih grobnica kao “nevjerovatno zabrinjavajuće”, dodajući da su američki dužnosnici zatražili informacije od Izraelske vlade.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije u saopćenju je osudilo “kontinuirane i nekontrolirane gnusne ratne zločine koje su počinile izraelske okupacijske snage, od kojih su najnovije masovne grobnice otkrivene u medicinskom kompleksu Nasser u gradu Khan Younisu”.

Postoje li pravne posljedice?

Prema riječima šefa UN-a za ljudska prava Volkera Turka, “bolnice imaju pravo na posebnu zaštitu prema međunarodnom humanitarnom pravu.”

“Budimo jasni, namjerno ubijanje civila, zatočenika i drugih koji su izvan borbe (invalidi ili ranjeni) je ratni zločin”, rekao je.

Izraelske operacije u Gazi bile su pod velikim nadzorom međunarodnih tijela i grupa za ljudska prava. UN-ov istražitelj je prošlog mjeseca u izvještaju naveo da postoje razumni razlozi za vjerovanje da je Izrael počinio genocid u svom ratu protiv Gaze.

Početkom godine je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih radnji koje bi mogle potpasti pod Konvenciju o genocidu i osigurati da njegove trupe ne počine genocidna djela protiv Palestinaca u Gazi.

Izrael je optužbe za genocid opisao kao neutemeljene.

Izvor: Al Jazeera i agencije