General Hodges: Rusija nema sposobnost vojno poraziti Ukrajinu

Ben Hodges, koji je vodio američke snage u Evropi, kaže da bi zapadne sile trebale prevladati svoje strahove od podrške Ukrajini prema pobjedi.

Stanovnici stoje na mjestu stambene zgrade pogođene ruskim raketnim udarom u ukrajinskom Dnjepru [Mykola Synelnykov/Reuters]

Za generala Bena Hodgesa, koji je nekada komandovao NATO snagama u Evropi, najgori mogući scenarij za Ukrajinu je da zapadne sile “nastave raditi ono što rade, upravo sada”.

On je u intervjuu za Al Jazeeru na marginama nedavne Delphi ekonomske konferencije u Grčkoj kazao da paralizirani Kongres SAD-a, preoprezna administracija Bijele kuće i uplašeni saveznici u Evropi predstavljaju ruski marketinški uspjeh.

Kao primjer navodi njemačko odbijanje da pošalje Ukrajini projektile Taurus dometa 500 km.

“To je 99 posto zato jer je Olaf Scholz uvjeren da će, ako Donald Trump bude predsjednik SAD-a, povući nuklearni štit iz Evrope i okrenuti leđa NATO-u”, rekao je Hodges.

“Njemačka bi tada, za razliku od Francuske i UK-a, ako bi završila u sukobu s Rusijom oko Taurusa, bila bez nuklearnog sredstva za odbranu.”

Administraciju američkog predsjednika Joea Bidena, Hodges je opisao kao “pretjerano uplašenu”.

“Misle da će, ako Ukrajina oslobodi Krim, to dovesti do pada režima ruskog predsjednika Vladimira Putina ili da će Putin misliti da nema izbora nego upotrijebiti nuklearno oružje kako bi spriječio da se to dogodi”, rekao je Hodges . “Mislim da su to dva lažna, neutemeljena straha”.

Ruske snage ‘nemaju sposobnosti’

Hodges je duboko skeptičan oko toga koliko je Rusija uspjela u konvencionalnom ratovanju.

Od pada Avdijevke na istoku Ukrajine 17. februara, njene snage su “krenule” naprijed, osvajajući nekoliko sela, dok su ukrajinske snage izvodile taktička povlačenja.

“Evo nas u aprilu, a Rusi idu polako naprijed. Zašto je to? Mislim da je to zato što je to najbolje što Rusi mogu učiniti. Oni nemaju sposobnost da potpuno izbace Ukrajinu iz rata.”

Rusiji je, rekao je, nedostajala sposobnost opremiti velike oklopne formacije koje bi se mogle brzo kretati, s pratećom artiljerijom, inženjerijom i logistikom.

“… Zato sam prilično uvjeren da je misija za ukrajinskog generala Oleksandra Sirskog u sljedećih nekoliko mjeseci stabilizirati stanje što je više moguće kako bi se kupilo vrijeme za Ukrajinu da poveća veličinu vojske, da obnovi odbrambenu industriju Ukrajine, kao i da nam daju vremena da nađemo više municije za njih. Godinu 2024. smatram godinom industrijskog takmičenja. Dakle, vojska mora kupiti vrijeme.”

Ben Hodges [John Psaropoulos/Al Jazeera]

Na dan kada je Hodges razgovarao s Al Jazeerom, ukrajinski parlament usvojio je novi zakon o mobilizaciji koji imao za cilj angažirati oko 300.000 novih vojnika i povećati stalnu vojsku na 1,2 miliona.

Uz krivične mjere za izbjegavanje vojne obaveze, Ukrajina je udvostručila poticaje u novom zakonu, kao što su besplatna stanarina i niže kamatne stope na hipoteke za vojnike na prvoj borbenoj liniji, te isplata od 400.000 dolara ako poginu.

U praksi koja bi mogla biti revolucionarna za evropsku vojsku, Ukrajina također nudi poticaje za uspjehe na vojnom polju.

“Ako oštetite rusko oružje, možete dobiti od 12.000 hrivnji (300 dolara) do 900.000 hrivnji (22.700 dolara) zavisno o oružju i tome jeste li ga uništili ili zarobili”, rekla je ukrajinska parlamentarka Julija Klimenko za Al Jazeeru.

“Na primjer, ako zarobite ruski tenk, dobit ćete gotovo milion hrivnji”

U prvim danima rata, slike ukrajinskih vojnika koji vuku ruske tenkove koji su ostali bez goriva pomoću poljoprivrednih traktora široko su se dijelile na društvenim mrežama.

Hodges želi da zapadni saveznici Ukrajine blisko učestvuju u ukrajinskom inovativnom duhu, umjesto da samo navijaju.

Stav koji on predlaže je da saveznici jednostavno prihvate strateški cilj Ukrajine – vraćanje granica iz 1991.

“Niko više ne vjeruje” američkom predsjedniku kada često ohrabruje Ukrajinu frazama poput “S vama smo koliko god treba”, rekao je Hodges.

Dodao je da bi politika trebala uključivati davanje Ukrajini odmah svih dostupnih starih inventara i preusmjeravanje nekog novog oružja namijenjeno za izvoz .

Na primjer, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je rekao da je Ukrajini potrebno 25 lansera Patriot za pokrivanje rupa u protuzračnoj odbrani u cijeloj zemlji.

“Švicarci su sljedeći u redu za kupovinu 12 različitih lansera Patriot. Predsjednik može reći Raytheonu: ‘[…] recite im [Švicaricima] da daju prioritet Ukrajini'”, predložio je Hodges.

Čini se da je Rusija učinila nešto slično s Indijom, zadržavši dva sistema protuzračne odbrane S-400 koje je trebala isporučiti New Delhiju ove godine.

Vraćanje ukrajinskih granica iz 1991. uključivalo bi vraćanje Krima, teritorija koji je Putin anektirao u februaru 2014. “Ko god kontrolira Krim, pobjeđuje”, rekao je Hodges.

“Odavde Rusi mogu kontrolirati bilo koji dio južne ili istočne Ukrajine.”

Rusija je to više puta pokazala, lansirajući napade raketama i bespilotnim letjelicama na Odesu, Herson i Zaporožje sa aerodroma na Krimu.

Hodges očito vjeruje da se ovaj rat može dobiti.

Sažeo je svoj stav: “Prestanite smišljati izgovore i prestanite sa samoodvraćanjem i oklijevanjem.”

Izvor: Al Jazeera