Njemački novinari koji suosjećaju s Palestinom suočeni s otkazima

U obrazloženju otkaza je navedeno da je voditeljica Helen Fares dobila otkaz jer je ‘prekršila princip neutralnosti’ te aktivnostima na društvenim mrežama utjecala na svoju i nepristranost javnog emitera SWR.

Novinarka Helen Fares otpuštena je s posla, a da nije upitana za mišljenje (fotografija s konferencije za medije u Berlinu)

Piše: Ismail Azzam

Novinari u Njemačkoj koji suosjećaju s palestinskim pitanjem ponovno se suočavaju s otkazima, nakon što je javni emiter SWR na jugozapadu Njemačke objavio da je otpustio Helen Fares, voditeljicu sirijskog porijekla.

Razlog tome su „ekstremistički politički stavovi“, kako kaže, koje je Fares izrazila na društvenim mrežama, posebno njeno pozivanje na korištenje aplikacije pomoću koje se može identificirati izraelski proizvod, koja olakšava njihov bojkot.

Fares, koja je i kreatorica sadržaja, vodi niz podcasta, a njemački emiter je s njom sklopio ugovor zbog njene slave na Instagramu gdje ima 100.000 pratilaca. Međutim, naveo je da je „prekršila princip neutralnosti koji se traži u vođenju podcasta“ te da je svojim aktivnostima na društvenim mrežama utjecala na svoju i nepristranost javnog emitera.

Ono što je ubrzalo takvu odluku o otkazu je kampanja koju su protiv nje pokrenuli mediji koji podržavaju Izrael, posebno najtiražniji tabloid Bild. Međutim, ono što je bilo čudno, rekla je Fares za Al Jazeeru, jeste da je taj emiter odlučio da prekine saradnju s njom, a da nije čuo njeno mišljenje o ovome.

Ona objašnjava da je, nakon što je tabloid objavio vijest o njoj i optužio je za antisemitizam, pokušala kontaktirati glavnog urednika emitera jer je saznala da pripremaju saopćenje u vezi s time. Nakon cijelog jednog dana tražili su od nje da se priključi razgovoru putem Zooma te joj već u prvim minutama razgovora saopćili odluku o otkazu.

„Nisam mogla vjerovati da sve osoblje ovog javnog emitera nije pomislilo da me pozove i razgovara sa mnom, da vide kako bi se ovaj problem mogao riješiti, nego su objavili vijest prije razgovora sa mnom“, rekla je Fares.

Nije me briga za moju karijeru u Njemačkoj, ako je njena cijena šutnja o aktuelnom genocidu, rekla je Fares (konferencija za medije u Berlinu)

Video koji je razlog njenog otkaza vezan je za njeno odbijanje da kupuje proizvode kompanije čiji izvršni direktor podržava izraelsku ekonomiju, objasnila je Fares.

Osjetljiva situacija

Njemački parlament klasifikovao je pokret za bojkot Izraela BDS kao antisemitski, a mediji i stranke koje podržavaju Izrael, također, povezuju bojkot izraelskih proizvoda s ponašanjem tokom nacističke ere, koje je ohrabrivalo ljude da se drže dalje od jevrejskih trgovaca i radnji. Isto se pojavilo u novinama Bild, koje su povezale stavove Helen Fares s nacističkim sloganom koji je ohrabrivao ljude da ne kupuju izraelske proizvode.

Ipak, pristalice „bojkota Izraela“ odbacuju takvu vezu i naglašavaju da je bojkot mehanizam pritiska na Izrael da zaustavi okupaciju, a nije usmjeren ni na jednu religiju, pogotovo jer mnogi ljevičarski Jevreji podržavaju BDS pokret, a višestruki njemački sudovi su poništili odluku o njegovom kriminaliziranju, smatrajući da je zabrana aktivnosti organizacija koje podržavaju taj pokret nezakonita.

Međutim, pripadnost instituciji javne radiodifuzne korporacije, koja se finansira direktno iz džepova njemačkog stanovništva, pravi instituciji veliki pritisak kada se slične optužbe iznose na račun njenih zaposlenika, posebno kada je riječ o kampanji desničarskih medija s velikim tiražom, kojima cilj objavljivanja ovakvih tema nije nužno informisanje javnosti, koliko pritisak na instituciju da donese odlučujuću odluku.

Zbog osjetljivosti situacije u vezi s Palestinom i Izraelom u Njemačkoj zbog određenih razloga, među kojima je njemačka nacistička historija, većina njemačkih medija ima neobjektivan pristup izvještavanju, što i Fares potvrđuje.

„Većina njemačkih novinara koji rade za glavne njemačke informativne portale manipuliraju čitaocima tako da povjeruju u ono što pišu. Oni prikazuju sve što su Izraelska vlada i njena vojska radile u proteklih šest mjeseci suprotno onome što se dešava u stvarnosti.“

Nije prva koja je dobila otkaz

Helen Fares nije prva koja je suspendovana s posla. Javni radio i televizijski emiter BR i televizijska kuća Arte objavili su prekid saradnje s njemačko-nigerijskim novinarom Malcolmom Ohanweom nakon što je rekao: „Ako se Palestincima stalno odsijecaju jezici, kako će se onda braniti riječima?“ Oba kanala smatraju njegove riječi podrškom pokretu Hamas.

Novinari dobijaju otkaze samo zbog interne rasprave u kompanijama u kojima rade. Otkaz je dobila i libanska novinarka koja je bila na praksi u kompaniji Axel Springer, koja podržava Izrael, nakon što je dovela u pitanje kredibilitet izraelskog narativa u vezi s ratom u Gazi, narativa koji ta kompanija snažno brani i koji promovira u svojim medijima, posebno novinama Bild i Die Welt.

Najpoznatiji slučaj otpuštanja novinara u Njemačkoj je otpuštanje sedam arapskih novinara koji su radili za Deutsche Welle zbog starih publikacija koje su iskopale i objavile lokalne novine. To je izazvalo veliku pompu i kampanje u medijima koji podržavaju Izrael, ali je njemačko pravosuđe presudilo u korist nekoliko njih. Oni su otpušteni, a kompanija je jednog od njih ponovno angažirala.

Zapadnonjemačka televizijska mreža WDR Fernsehen je, također, ranije suspendovala njemačko-palestinsku voditeljicu i doktoricu, koja je trebala početi s predstavljanjem nekog naučnog programa 2021. godine. Kontroverza je počela kada se jedan kreator desničarskog sadržaja vratio na njene stare fotografije s demonstracija u Berlinu, na kojima je podigla simbole podrške Hezbollahu, kao i zbog oznake sviđanja objava u kojima se kritikuje Izrael.

Strah od gubitka posla, konkretno od reputacije povezane s optužbama za „antisemitizam“, čak i ako to nije sudski dokazano ili je ispolitizirano i povezano sa stavovima protiv izraelske politike, razlog je zbog kojeg veliki broj novinara koji suosjećaju s Palestincima šute ili se ponašaju krajnje oprezno kada izvještavaju o situaciji u Palestini.

Ali Helen Fares vjeruje suprotno. „Ne zanima me moja karijera ako je njena cijena šutnja o aktuelnom genocidu. Finansijska prijetnja nije nikakva prijetnja u poređenju s onim što Palestinci proživljavaju u Gazi i nema izgovora da se ne borimo za slobodu svih ljudi.

Moja borba neće prestati sve dok mi moje psihičko i mentalno zdravlje to dozvoljava. Nastavit ću svoju borbu za slobodu svih naroda i poštivanje ljudskih prava“, rekla je Fares.

Izvor: Al Jazeera