Britanski studenti pozivaju univerzitet da suspendira rabina koji je služio u izraelskoj vojsci

Deseci studenata na Univerzitetu u Leedsu pojačavaju proteste dok Zecharia Deutsch nastavlja svoju ulogu kapelana u kampusu.

Napetosti rastu na Univerzitetu u Leedsu jer jevrejski kapelan koji je služio u izraelskoj vojsci vodi pastoralnu službu (Milo Chandler)

Studenti na univerzitetu u sjevernoj Engleskoj organiziraju protest kako bi pozvali na suspenziju jevrejskog kapelana koji je služio u izraelskoj vojsci tokom rata u Gazi.

Deseci ljudi okupirali su dio Parkinsonove zgrade Univerziteta u Leedsu, što je najnovija akcija nakon višesedmičnih protesta protiv rabina Zecharije Deutscha.

Deutsch, inače izraelski državljanin, krajem prošle godine pozvan je u rezervni sastav na dva mjeseca.

Priroda njegova vojnog služenja nije jasna, ali je ipak pokrenula etička pitanja.

Deutschova služba bila je legalna, ali s obzirom na više od 30.000 Palestinaca ubijenih u opkoljenom Pojasu Gaze, mnogi su zabrinuti.

“Ne želimo da se iko ko je otišao boriti u genocidnom sukobu vrati i bude dočekan raširenih ruku”, rekao je jedan studentski organizator, koji je želio ostati anoniman, strahujući od odmazde univerziteta.

Deutsch je kapelan u Leedsu i nekoliko britanskih univerziteta od 2021. Vojnu službu započeo je u novembru u sklopu mobilizacijskih napora nakon Hamasovih napada u južnom Izraelu 7. oktobra, u kojima je poginulo najmanje 1.139 ljudi.

Dok Izrael kaže da želi uništiti palestinsku grupu koja vlada Gazom, istaknute grupe za ljudska prava i neki svjetski čelnici pozvali su na prekid vatre, s obzirom na žrtve bez presedana.

Većina ubijenih u Gazi bile su žene i djeca.

Studenti su se okupljali iz sedmice u sedmicu, pozivajući da se Deutsch izbaci.

Univerzitetski kapelan treba podržavati studente i osoblje u prakticiranju njihove vjere i pružati pastoralnu pomoć.

Farhat Yaqoob, univerzitetska muslimanska kapelanka devet godina, dala je otkaz kada je Deutsch ponovo preuzeo svoju ulogu u kampusu, rekavši da njezina načela više nisu “u skladu” s institucijom.

Priča je dospjela na naslovnice kada su Deutsch i njegova porodica premješteni na sigurno mjesto prema savjetu policije nakon navodnih prijetnji smrću i silovanjem koje su otkrile britanske novine Daily Mail.

“Možete kritizirati postupke Izraela protiv Hamasa”, napisao je Hadley Freeman, pisac i novinar, u The Timesu. “Ali terorizirati rabina zbog kratkog služenja u[izraelskoj vojsci neposredno nakon 7. oktobra pokazuje da, za neke ljude, ne postoji tako loš čin antijevrejskog terorizma koji Jevrejima dopušta uzvratiti udarac.”

“Slobodna Palestina” također je ispisan grafit na zgradi za jevrejske studente na fakultetu.

“U potpunosti osuđujemo antisemitsko zlostavljanje i prijetnje upućene kapelanu i njegovoj porodici, takvi napadi na bilo kojeg pojedinca su neprihvatljivi i neće se tolerirati”, stoji u prošlomjesečnom saopćenju univerziteta.

Robert Halfon, konzervativni političar koji se sastao s Deutschom i njegovom suprugom nakon prijetnji, rekao je da neki britanski univerziteti “zažmire na ekstremizam u kampusu ili ga u najgorem slučaju samo umiruju”.

Na skupu i profesori

U izjavi koja je procurila do Al Jazeere, sindikat koji zastupa profesore i osoblje na Univerzitetu u Leedsu rekao je da je apelirao na univerzitet da prekine veze s Deutschom.

Jedan zaposlenik je otkrio da je skupu prisustvovalo više od 90 profesora. Zatražili su anonimnost jer su univerzitetski dužnosnici upozorili akademike da ne govore novinarima o jevrejskom kapelanu.

U međuvremenu je internetska peticija kojom se traži Deutschova smjena prikupila više od 12.000 potpisa.

“Čini se da je Deutsch apologeta izraelske vojske, koji podržava njene neselektivne i nerazmjerne napade na palestinske civile u Gazi i njezinu taktiku izgladnjivanja”, rekao je Kenneth Roth, aktivist i bivši izvršni direktor Human Rights Watcha.

Ali dok su njegovi stavovi možda “za osudu”, njegov položaj u Leedsu je “vjerovatno, i trebao bi biti, zaštićen akademskom slobodom”, dodao je.

“Nečiji politički stavovi ne bi trebali biti razlog za otkaz.”

Video koji je procurio iz WhatsApp grupe studentskog društva u novembru prikazuje rabina koji je očito u Izraelu izvodio slavljeničke plesove. U drugom, vidi se da Deutsch opisuje izraelsku ofanzivu kao ohrabrujuću “s najvećim moralom i dobrom etikom”.

Yaz Ahmed, studentska organizatorica iz Leeds Palestine Solidarity Campaign, rekla je: “Da se radilo o muslimanskom kapelanu koji je služio u vojsci u inostranstvu, kategorički im ne bi bilo dopušteno da se vrate u zemlju. Ovdje su u igri ogromni dvostruki standardi.”

U vrijeme objavljivanja teksta, ni univerzitetska jevrejska kapelanija, dobrotvorna organizacija koja zapošljava Deutscha i odobrila mu je lični dopust da služi u sukobu, ni Jevrejsko univerzitetsko društvo u Leedsu, nisu odgovorili na Al Jazeerin zahtjev za komentar.

Ahmed je osudila ono što je nazvala “sistemskim problemima” koji uključuju stav univerziteta o Izraelu i Palestini, ukazujući na partnerstvo s kompanijom BAE Systems, najvećim izvođačem odbrambenih sistema Ujedinjenog Kraljevstva, koji je pomogao u izgradnji borbenih aviona F-35 koje koristi izraelska vojska.

U decembru, dok je u izraelskom rat protiv Gaze nekoliko palestinskih univerziteta sravnjeno sa zemljom, Univerzitet u Leedsu najavio je istraživačku inicijativu s izraelskim univerzitetima.

Protesti u kampusu dolaze u vrijeme sve većeg broja izvještaja o antisemitizmu i islamofobiji u Britaniji dok bjesni rat na Bliskom istoku.

Neki muslimanski studenti u Leedsu kažu da tek trebaju vidjeti odgovor na antimuslimansku mržnju.

“Imamo toliko izvještaja o studentima koji se ne osjećaju sigurno”, rekla je Sana Malik, predsjednica Islamskog društva Leeds.

Rekla je da je prvi put upozorila univerzitetske dužnosnike na izvještaje o uznemiravanju na kampusu u novembru.

Univerzitetske vlasti “nisu se službeno obratile podnositeljima žalbe”, rekla je.

Glasnogovornik univerziteta rekao je za Al Jazeeru da su “islamofobija i antisemitizam podjednako gnusni i da im nije mjesto na Univerzitetu u Leedsu” i da je “žalosno” što je Yaqoob odstupila.

Izvor: Al Jazeera