Jason Palmer, jedini demokrata koji je pobijedio Bidena na ‘Super utorku’

Od 91 glasačkog listića u Američkoj Samoi, teritoriji Sjedinjenih Američkih Država u južnom Pacifiku, Palmer je osvojio 51 glas, a Biden 40.

Demokratski predsjednički kandidat Jason Palmer (Pablo Martinez Monsivais / AP)

Predsjednik Joseph Biden pobijedio je na svim demokratskim predizborima na takozvanom Super utorku – osim u Amričkoj Samoi. Od 91 glasačkog listića u Američkoj Samoi, teritoriji Sjedinjenih Američkih Država u južnom Pacifiku, Palmer je osvojio 51 glas, a Biden 40.

Evo šta znamo o Palmerovoj pobjedi i Američkoj Samoi.

Ko je Jason Palmer?

Osim što je političar pun nade, Palmer, koji živi u Baltimoreu, je i poduzetnik. Aktivno je učestvovao u radu brojnih kompanija i neprofitnih organizacija, prvenstveno se fokusirajući na pitanja vezana za tehnologiju i obrazovanje. Vjeruje da birači traže predsjedničkog kandidata koji utjelovljuje perspektivu 21. stoljeća više nego Biden.

Palmer se u februaru distancirao od Bidena u polju vanjske politike i u snimku koji je objavljen na društvenoj mreži X pozvao na primirje u Gazi.

“Neumoljivi izraelski napadi na stanovnike Gaze su nehumani”, rekao je Palmer. “Moramo ukinuti vojnu pomoć Izraelu dok ne dođe do prekida vatre, moramo biti za mir u toj regiji”.

Je li se nadao da će pobijediti Bidena?

Palmer se u novembru kandidovao za Bijelu kuću. Na oficijelnoj web-stranici svoje kampanje priznao je da ima veoma male šanse za pobjedu.

“Znam da sam kandidat s veoma malim izgledima za pobjedu”, rekao je Palmer. “Stranke gotovo uvijek ponovo nominuju aktuelne predsjednike. Prema tome, moja kampanja je manje fokusirana na pobjedu, a više na ideje i rješenja”.

Na svojoj web-stranici, Palmer je pojasnio da je odlučio učestvovati na demokratskim predizborima “prvo jer je demokrata, a drugo jer ne želi svojom ulogom ugroziti izbore”.

Ovaj 52-godišnjak je također rekao da nije posjetio Američku Samou prije nego što je tu pobijedio Bidena.

“Vodio sam kampanju na daljinu, organizovao sam Zoom sastanke s gradskim vijećnicima, razgovarao sam s ljudima, saslušao šta ih brine i šta je njima važno”, rekao je. Prema podacima o finansiranju kampanje, Palmer je svojoj kampanji donirao više od 500.000 dolara.

“Kad umrete, ne možete ponijeti novac sa sobom”, rekao je. “Ali možete promijeniti svijet dok ste ovdje.”

Nakon pobjede u utorak, na društvenoj mreži X je zahvalio na podršci. “Saznao sam da sam pobijedio nakon što su mi prijatelji i kolege počeli slati poruke”, rekao je za Associated Press.

Gdje se nalazi Američka Samoa?

Američka Samoa je neinkorporirana teritorija SAD-a koji se nalazi u južnom Tihom okeanu, otprilike na pola puta između Havaja i Novog Zelanda.

Teritorija je nešto veći od Washingtona, a sastoji se od pet glavnih otoka i dva koraljna atola. Prema Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA), na otocima živi oko 46.620 stanovnika.

Američki Samoanci su zastupljeni u izbornom tijelu, ali nemaju pravo glasa na nacionalnim izborima u novembru – kao ni američki državljani iz drugih teritorija SAD-a, uključujući Američke Djevičanske Otoke, Portoriko, Guam i Sjeverne Marijanske Otoke. U konačnici, 3,5 miliona Amerikanaca – od kojih su 98 posto etničke ili rasne manjine – nema pravo glasa na predsjedničkim izborima.

Je li ovo prvi put da je Američka Samoa ostvarila iznenađujući rezultat?

Ne. Glasači su se 2016. godine odlučili za neopredjeljene delegate, umjesto da su glasali za Hillary Clinton ili Bernieja Sandersa.

Michael R. Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka, je 2020. godine osigurao pobjedu u regiji, što predstavlja njegov jedini trijumf u kampanji.

Izvor: Al Jazeera i agencije