Stručnjaci: SAD ignorira izraelske zločine u Gazi kako bi opravdao transfer oružja

SAD signalizira da prihvata uvjeravanja Izraela da njegove snage nisu prekršile međunarodno humanitarno pravo u Gazi.

Nakon gotovo šest mjeseci rata, SAD nije utvrdio da je Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo u Gazi [Abdel Kareem Hana / AP]

Izrael je ubio više od 32.000 Palestinaca u Gazi, raselio više od 80 posto stanovništva, uništio velike dijelove teritorije i uveo nepodnošljivu blokadu, dovodeći enklavu na rub gladi. Ipak, nakon gotovo šest mjeseci rata, SAD nije utvrdio da je Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo.

Tvrdnja Washingtona, objavljena ove sedmice u okviru procesa nadzora američkih transfera oružja saveznicima, izazvala je zbunjenost i osudu grupa za ljudska prava.

“To je apsurdno”, rekla je Sarah Leah Whitson, direktorica orgainzacije Democracy for the Arab World Now. “Takva izjava koju je pred svijetom izrekla Bidenova administracija poziva na globalno ruganje i prezir.”

Američki zakoni zabranjuju naoružavanje zemalja koje krše ljudska prava. No, zagovornici kažu da administracija predsjednika Josepha Bidena iskrivljuje činjenice i negira dobro dokumentirana izraelska kršenja zakona kako bi izgledalo kao da se SAD pridržava pravila.

Whitson primjećuje da je sam Biden opisao izraelsko bombardiranje Gaze kao “neselektivno”, što bi ga učinilo ratnim zločinom, te da je Washington otvoreno priznao da Izrael sprečava pomoć toj teritoriji.

Bidenova administracija suočava se sa sve većim pritiskom da provede američki zakon kada je riječ o naoružavanju Izraela. Nedavna anketa javnog mnijenja pokazala je da većina Amerikanaca ne odobrava akcije Izraela u Gazi.

Memorandum NSM-20

Postoji nekoliko američkih zakona koji reguliraju prijenos oružja u strane zemlje.

Prošlog mjeseca je Bidenova administracija izdala memorandum, nazvan NSM-20, zahtijevajući vjerodostojne i pismene garancije od primalaca američkog oružja, da se ono ne koristi za kršenje međunarodnog prava.

Saveznici, također, moraju potvrditi da se američki odbrambeni proizvodi ne koriste za “arbitrarno uskraćivanje, ograničavanje ili na drugi način ometanje, direktno ili indirektno, transporta ili isporuke” američke humanitarne pomoći.

U ponedjeljak je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a saopćilo da je primilo uvjeravanja od Izraela i smatra ih “vjerodostojnim”.

“Nismo utvrdili da oni (Izrael) krše međunarodno humanitarno pravo, bilo kada je riječ o vođenju rata ili kada je riječ o pružanju humanitarne pomoći”, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Dan kasnije, rekao je da SAD provodi vlastitu procjenu rata, a ne samo da vjeruje Izraelu na riječ.

“Promatramo ta uvjeravanja i gledamo ih na temelju procjena koje imamo “, dodao je Miller. “Kao što sam rekao, nismo došli do zaključka da je Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo.”

Šta je međunarodno humanitarno pravo?

Međunarodno humanitarno pravo je skup pravila namijenjenih zaštiti osoba koje nisu uključene u oružane sukobe. Sastoji se od Ženevskih konvencija iz 1949. i kasnijih međunarodnih ugovora usmjerenih na ograničavanje stradanja civila tokom rata.

Prema mišljenju Whitson, postoji niz očiglednih izraelskih kršenja međunarodnog humanitarnog prava – Izrael je optužen za ciljanje civila, neselektivno bombardiranje i nerazmjerne napade.

“Ono što smo vidjeli širom Gaze, posebno na sjeveru, rašireno je uništavanje stambenih područja, farmi, škola, fakulteta, crkava, džamija, bolnica, što naglašava neselektivnu prirodu izraelskog bombardiranja”, rekla je za Al Jazeeru. “Čak i ako su gađali nešto što bi moglo imati vojnu vrijednost za njih, činjenica je da to rade na tako bezobziran, široko rasprostranjen i katastrofalan način.”

Štaviše, svjedoci i grupe za ljudska prava, uključujući Amnesty International, optužili su Izrael za maltretiranje i mučenje zatočenika tokom rata.

Prošlog mjeseca stručnjaci Ujedinjenih naroda su, također, izrazili zabrinutost zbog izvještaja da su palestinske žene u izraelskom pritvoru bile podvrgnute “višestrukim oblicima seksualnih napada”.

Sve je više i izvještaja o izraelskim izvansudskim pogubljenjima u Gazi.

Ranije ovog mjeseca Al Jazeera je došla do snimka izraelske bespilotne letjelice koja prikazuje gađanje četiri nenaoružana Palestinca na otvorenom području na jugu Gaze.

Dok se američka procjena izraelskih napada nastavlja, Miller je rekao da “nijedan” nije bio u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom.

Američka podrška Izraelu

Brian Finucane, viši američki programski savjetnik u Međunarodnoj kriznoj grupi, rekao je da postoji “mnogo razloga za zabrinutost” da Bidenova administracija ne čini više na rješavanju kršenja humanitarnog prava koja ometaju njene vlastite napore u Gazi.

Istakao je da je, zbog izraelske blokade, SAD već pribjegao “očajničkim zaobilaznim rješenjima” kako bi dopremio hranu u Gazu, uključujući bacanje iz zraka i izgradnju privremenog pristaništa.

SAD je čak priznao izraelske napore da blokira pomoć. Ranije ove godine, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich javno je izjavio da blokira brašno koje SAD dostavlja za Gazu, što je izazvalo reakciju Bijele kuće.

“Volio bih da vam mogu reći da to brašno ulazi, ali ne mogu to učiniti sada”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima 15. februara.

Na briefingu za medije u State Departmentu Miller je, također, ponovno konstatirao da su izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali “nedosljedna međunarodnom humanitarnom pravu”.

Njegov komentar bio je odgovor na izraelsku zapljenu velikog zemljišta na Zapadnoj obali prošle sedmice.

Govoreći za Al Jazeeru, Finacune je izrazio zbunjenost što SAD prihvata uvjeravanja Izraela da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava.

Očekuje se da će Bidenova administracija 8. maja Kongresu podnijeti izvještaj o provedbi NSM-20, koja bi trebala osigurati usklađenost sa međunarodnim pravom. Ali Finucane ne očekuje da će izvještaj biti temeljit ili osuđujući – iz političkih razloga.

“U mjeri u kojoj je Bijela kuća odlučila da će američka vojna podrška biti bezuslovna, veoma je malo vjerovatno da će predsjednikovi podređeni doći do javnih zaključaka koji su u suprotnosti s tim”, rekao je.

Najviši američki zvaničnici, uključujući Bidena, često su naglašavali da je predanost Washingtona Izraelu i dalje “čelična”.

SAD je glavni dobavljač oružja za Izrael. Washington daje najmanje 3,8 milijardi dolara pomoći Izraelu godišnje, a Bijela kuća radi s Kongresom kako bi osigurala 14 milijardi dolara dodatne pomoći američkom savezniku ove godine.

“Osim ako ne dođe do temeljne promjene u Bijeloj kući u smislu korekcije kursa u politici prema Gazi, mislim da ćemo, nažalost, vidjeti još više toga”, rekao je Finucane.

Poziv na veći pritisak

Hassan El-Tayyab, direktor za politiku Bliskog Istoka pri Komitetu prijatelja za nacionalno zakonodavstvo, pozvao je zastupnike da izvrše pritisak na administraciju da ne potvrdi uvjeravanja Izraela da se pridržava humanitarnog prava.

“Moramo nastaviti vršiti pritisak na članove Kongresa da poduzmu mjere za preuzimanje odgovornosti prije nego što nestane više nevinih života, palestinskih civila u Gazi i izraelskih taoca i palestinskih zatvorenika”, rekao je El-Tayyab za Al Jazeeru. “Ovo je apsolutna noćna mora. Ne želimo da ovo preraste u veći rat i vrijeme je da postignemo prekid vatre.”

Nekoliko sati prije nego što je State Department signalizirao da će prihvatiti uvjeravanja Izraela, Bidenova administracija odlučila je da ne stavi veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva prekid vatre u Gazi, dopuštajući joj da prođe.

Ali Washington je brzo umanjio značaj te mjere i nazvao je “neobavezujućom”.

“Oni pokušavaju izgraditi kupolu kako bi vojnu pomoć Izraelu učinili nedodirljivom, čak i ako se retorička kritika Izraelu poveća”, kaže Whitson o stavu administracije.

Izvor: Al Jazeera