Zabrinutost zaposlenih na ABC Australia zbog proizraelskog izvještavanja

Redakcija i zaposleni u medijskoj kući ABC Australia su upozorili da jezik u izvještajima nacionalnog emitera ‘favorizira izraelski narativ u odnosu na objektivno izvještavanje’.

ABC je upleten u kontroverze zbog izvještavanja o ratu u Gazi (Loren Elliott / Reuters)

Osoblje australskog nacionalnog emitera upozorilo je da se njegovo izvještavanje o ratu u Gazi previše oslanja na izraelske izvore i koristi jezik koji “favorizira izraelski narativ u odnosu na objektivno izvještavanje”, otkrivaju interne prepiske, bacajući novo svjetlo na tvrdnje o pristranosti koje su potresle medijsku kuću.

U pismu dugom 2.300 riječi, koje je Al Jazeeri napisalo osam novinara sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu zaposlenih u korporaciji, navodi se da je BBC kriv za “dvostruke standarde u pogledu na civile”, s obzirom na to da je kuća “nepokolebljiva” u izvještavanju o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

U sažetku sastanka o izvještavanju Australske radiodifuzne korporacije (ABC) o ratu, osoblje je iznijelo zabrinutost da izvještavanje pokazuje proizraelsku pristranost, poput prihvatanja “izraelskih činjenica i brojki bez pitanja ako ili ali”, dok u pitanje dovode palestinska gledišta i izbjegavaju samu riječ “Palestina”.

Sažetak od tri stranice, koji je Al Jazeera dobila od ABC-ja putem zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama, nema datum, ali njegov sadržaj odgovara sastanku 200 članova osoblja, koji je održan u novembru, kako bi se pozabavili zabrinutošću u vezi s izvještavanjem emitera.

Detalji o pritužbama

Dokument sadrži opsežne detalje o pritužbama osoblja za navodnu proizraelsku pristranost.

„Zabrinuti smo da je jezik koji koristimo u našem izvještavanju iskrivljen, favorizirajući izraelski narativ u odnosu na objektivno izvještavanje. To je očigledno u našoj nevoljkosti da koristimo riječi kao što su ‘ratni zločini’, ‘genocid’, ‘etničko čišćenje’, ‘aparthejd’ i ‘okupacija’ da opišemo različite aspekte izraelske prakse u Gazi i na Zapadnoj obali, čak i kada se te riječi pripisuju respektabilnim organizacijama i izvorima”, navodi osoblje u dokumentu, koji je potpisan sa “Zabrinuti novinari i osoblje ABC-ja” i upućen “menadžerima i kolegama”.

„U međuvremenu, lako koristimo ‘teroristički’, ‘barbarski’, ‘divljak’ i ‘masakr’ kada opisujemo napade 7. oktobra. Slično tome, redovno citiramo izvore koji se pozivaju na vrlo sporne tvrdnje Izraela, ali ne i one Palestinaca i njihovih pristalica.”

Iako ABC nije mogao iznositi optužbe za genocid ili ratne zločine, osoblje je reklo da bi emiter “trebao biti proaktivniji u izvještavanju o njima kako bi se sukob pravilno kontekstualizirao”.

“Ovo je posebno slučaj jer nam je mnogo ugodnije označavati Hamasove akcije ‘terorizmom’, a ipak nemamo jezik da ispravno opišemo izraelsku agresiju u regiji”, rekli su.

“U mnogim pričama spominjemo broj izraelskih talaca, ali nikada ne spominjemo broj palestinskih zatvorenika u Izraelu.”

Gušenje jednog narativa u korist drugog

Kao rezultat uređivačke politike ABC-ja, kažu zaposlenici, publika je bila navedena da vjeruje kako televizijska kuća „guši jedan narativ u korist drugog“.

“Mnogi članovi zajednice u Australiji, ne ograničavajući se samo na arapske i muslimanske zajednice, izrazili su taj stav nekolicini novinara ABC-ja i na drugim forumima”, dodali su.

Osoblje je, također, izjavilo kako smatra da je uprava ABC-ja propustila odbraniti svoje osoblje od napada drugih medija i političara zbog izražavanja svojih ličnih stavova o ratu, “uprkos tome što postoje primjeri da je ABC to radio za neke starije novinare koji su pisali o drugim temama u prošlost”.

Kao odgovor na zabrinutost koju je izrazilo osoblje, glasnogovornik ABC-ja rekao je Al Jazeeri da televizijska kuća ne komentira povjerljiva pitanja osoblja.

“Sve glavne priče podliježu oštroj internoj raspravi, i mi slušamo i poštujemo mišljenje osoblja”, rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornik je dodao da je Ured ombudsmana ABC-ja utvrdio da je izvještavanje o ratu u Gazi “profesionalno, široko i odražava događaje vrijedne vijesti”.

“S obzirom na obim našeg pokrivanja ove važne i teške priče, ovo je dokaz profesionalizma, stručnosti i posvećenosti naših novinara”, rekao je glasnogovornik.

Mjesecima nakon sastanka osoblja, u ABC-ju nastavljaju tinjati tenzije.

Traže smjene odgovornih

Sindikat Media, Entertainment and Arts Alliance (MEAA) prošle je sedmice zatražio drugo glasanje o nepovjerenju izvršnom direktoru ABC-ja, Davidu Andersonu, i “svim menadžerima ABC-ja koji su uključeni u odluku o nepravednom otpuštanju” slobodne televizijske voditeljice Antoinette Lattouf.

Kratkoročni ugovor sa Lattouf, kao voditeljice na ABC radiju Sydney, naglo je prekinut u decembru nakon što je novinarka podijelila izvještaj Human Rights Watcha, u kojem optužuje Izraelsku vladu da namjerno izgladnjuje civile u Gazi.

Sydney Morning Herald je kasnije otkrio da je WhatsApp grupa koja sebe naziva “Advokati za Izrael” lobirala za njenu smjenu kod najvišeg menadžmenta ABC-ja.

Lattouf, koja je libanskog porijekla, podnijela je tužbu protiv ABC-ja zbog nezakonitog otkaza Australskoj komisiji za pošten rad.

ABC je negirao da je vanjski pritisak igrao ulogu u njihovoj odluci da uklone Lattouf iz programa.

Glasnogovornik je rekao Al Jazeere da ABC trenutno “brani slučaj Antoinette Lattouf pred Komisijom za pošten rad” i da bi bilo “neprimjereno dalje komentirati dok se odluka čeka”.

Direktorica ABC-ja Kim Williams, u ponedjeljak je optužila osoblje koje se pridružilo izglasavanju nepovjerenja zbog odnosa prema Lattouf, da žure s osudama i da su “izrazito beskorisni”.

Williams je ranije ovog mjeseca, također, upozorila novinare kako ne dopuštaju da njihova lična politika utječe na njihov rad.

“Ako ne želite odražavati gledište koje teži nepristranosti, nemojte raditi za ABC”, rekla je Williams za podcast Fourth Estate.

Rachel Withers, glavna urednica nove australske publikacije The Politics, rekla je da su komentari šefice ABC-ja o nepristranosti “zabrinjavajući”.

“Da li bismo radije imali javni emiter koji je posvećen ‘integritetu, transparentnosti i strogosti’, istraživanju činjenica i razotkrivanju istine, ili ‘nepristrasnosti’, šta god to značilo, u kontekstu sukoba u kojem civili ginu u hiljadama?”, kazala je Withers za Al Jazeeru.

Strah od gubitka mlađe publike

U dokumentu koji je dobila Al Jazeera, osoblje ABC-ja je, također, izrazilo zabrinutost da emiterovo izvještavanje o ratu u Gazi riskira otuđenje određene publike, uključujući mlađe slušatelje.

“Vjerujemo da ih neuspjeh u ponudi različitih perspektiva okreće od ABC-ja alternativnim medijskim izvorima”, rekli su.

U julu je Australian Financial Review izvijestio da je 80 posto publike koje je pratilo vodeći informativni program ABC-ja od 19 sati bilo starije od 55 godina, dok je manje od osam posto bilo mlađe od 40 godina.

Tito Ambyo, predavač novinarstva na RMIT-u u Melbourneu, rekao je da mladi ljudi “ne mogu ignorirati ono što se događa” u svijetu i da ABC dijeli probleme s drugim redakcijama u Australiji, uključujući nevoljkost da se pozabavi “kolonijalnom historijom novinarstva i problemima s rasizmom”.

“Iz onoga što vidim, mnogim mojim mladim studentima je stalo do onoga što se događa u Gazi na prilično dubok, empatičan način”, rekao je Ambyo za Al Jazeeru.

Ambyo je, međutim, rekao da je nedavna epizoda glavnog istraživačkog programa ABC-a posvećena ratu jedan od primjera kako televizijska kuća može dobro pokriti sukob.

Epizoda “Four Corners” pod nazivom “The Forever War” dobila je pohvale, između ostalih, Francesce Albanese, posebne izvjestiteljice Ujedinjenih naroda za okupirane palestinske teritorije.

U svom rezimeu sastanka s rukovodstvom, osoblje ABC-ja je napomenulo da emiter nije imao dopisnika u Gazi uprkos tome što je nekoliko novinara stacionirao u Izraelu.

Osoblje je, također, reklo da je savjet ABC-jevog stilskog vodiča protiv upotrebe riječi “Palestina” u suprotnosti s međunarodnim normama i da je emiter koristio termine koje favoriziraju obje strane u slučaju spornih teritorija na Bliskom istoku.

“Gotovo svaka članica UN-a priznaje Palestinu kao državu. Koje osnove ima ABC da odbije spominjanje Palestine? Kako možemo objasniti šta znači Palestina, a da to ne zovemo Palestina? Kako možemo pokazati publici da je ovo narod, a ne samo neke ‘teritorija'”, kazali su.

Izvor: Al Jazeera