Strah u Rusiji nakon masakra u Moskvi

Obični Rusi kažu da se osjećaju tjeskobno nakon brutalnog napada u petak u Crocus City Hallu u kojem je ubijeno 137 ljudi.

Raspoloženje u cijeloj Rusiji je tmurno (EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Rusija se trese zbog najkrvavijeg napada na civile u više od desetljeća nakon što su naoružani napadači upali u koncertnu dvoranu na periferiji Moskve, otvorili vatru i aktivirali eksploziv, ubivši najmanje 137 ljudi.

“Imala sam prijatelje u Crocusu, hvala Bogu da su dobro”, rekla je za Al Jazeeru Diana, učiteljica u Sankt Peterburgu, govoreći o masakru u Crocus City Hallu, neposredno prije koncerta rock-grupe Picnic, koji se trebao održati u petak navečer.

“U petak navečer bilo je najgore. Svi smo sjedili, neprestano gledali vijesti i pisali svim Moskovljanima koje poznajemo, samo da provjerimo jesu li dobro. A danas sam trebala ići na koncert u najveću dvoranu u Sankt Peterburgu, dobro je da su ga odgodili, to je strašno.”

Raspoloženje u cijeloj Rusiji je tmurno.

“Postoji opća depresija, šta drugo mogu reći?” rekao je David, univerzitetski radnik iz Moskve. “Možete to vidjeti kod svojih susjeda, na ulicama.

“Svako osjeća taj strah, ili čak ne osjeća strah, samo tu obamrlost. Pojačane su sigurnosne provjere i mnogi ljudi izlaze iz grada.”

U ruskoj prijestolnici ožalošćeni su prolazili dvoranom, koja je udaljena samo 20 kilometara od Kremlja, kako bi ostavili cvijeće, balone i plišane igračke te zapalili svijeće u znak sjećanja na žrtve. Među poginulima je najmanje troje djece.

Odgovornost za napad službeno je preuzeo afganistanski ogranak ISIL-a, poznat i kao Islamska država u provinciji Horasan ili ISKP. Četvorica osumnjičenih muškaraca, svi državljani Tadžikistana, u međuvremenu su uhapšena, ali Rusija nije potvrdila jesu li povezani s ISIL-om.

Početkom marta, još jedna ćelija organizacije koja je planirala napad na sinagogu likvidirana je tokom pucnjave u Moskvi.

Obraćajući se naciji u nedjelju, na službeni dan žalosti, predsjednik Vladimir Putin osudio je, kako je kazao, “krvavi, barbarski teroristički čin”.

“Svi počinitelji, organizatori i nalogodavci ovog zločina bit će pravedno i neupitno kažnjeni. Ko god da su, ko god da ih vodi. Ponavljam, identificirat ćemo i kazniti sve koji stoje iza terorista, koji su pripremili ovaj zločin, ovaj udar na Rusiju, na naš narod”, rekao je.

Četvorica “počinitelja” su se “pokušala sakriti i krenula su prema Ukrajini gdje im je, prema preliminarnim podacima, s ukrajinske strane bio pripremljen prozor za prelazak državne granice”, rekao je Putin.

U ponedjeljak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da neće komentirati ISIL-ovo preuzimanje odgovornosti dok je istraga u toku.

Uprkos tome, osobe bliske Kremlju požurile su uprijeti prstom u Ukrajinu, zemlju koju Rusija napada posljednje dvije godine nakon pokretanja invazije punog opsega u februaru 2022.

Nisu pružili nikakve dokaze koji bi poduprli njihova nagađanja, dok je Ukrajina brzo odbacila bilo kakvu upletenost.

Međusobne optužbe

“Ovo nije bio ISIS. Ovo je bio hohli”, napisala je na X-u Margarita Simonijan, glavna urednica državnog informativnog kanala RT, koristeći pejorativni izraz za Ukrajince.

“A činjenica je da su baš jučer, čak i prije hapšenja, čak i prije nego što su imena počinitelja otkrivena, zapadne obavještajne službe počele uvjeravati javnost da je riječ o ISIS-u.”

“Teroristi razumiju samo teror odmazde”, napisao je na Telegramu bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, poznat po svojim zapaljivim stavovima.

“Ako se utvrdi da je riječ o teroristima kijevskog režima, nemoguće je drugačije postupiti s njima i njihovim ideološkim inspiratorima. Svi oni moraju biti pronađeni i nemilosrdno uništeni kao teroristi, uključujući i dužnosnike države koja je počinila takav zločin. Smrt za smrt.”

Konstantin Malofejev, vlasnik ultranacionalističkog kanala Tsargrad na Telegramu, s više od 500.000 pretplatnika, rekao je: “Dajmo miroljubivom stanovništvu Ukrajine 48 sati da napusti svoje gradove i konačno okončamo ovaj rat porazom neprijatelja.”

Ali neizvjesno je prihvataju li ove narative ‘obični’ Rusi.

“Da, najvjerovatnije je to stvarno ISIS”, razmišljala je Diana. “To je njihov prepoznatljiv stil, a u martu su pretrpjeli gubitke u Rusiji.”

Nakon što je otkriven identitet napadača, neki su Rusi svoj bijes usmjerili u sasvim drugom smjeru.

Rusija je dom milionima imigranata i radnika migranata iz centralne  Azije, koji se svakodnevno suočavaju s uznemiravanjem od policijskih službenika i diskriminacijom.

Nakon bombaškog napada na metro u Sankt Peterburgu 2017. koji je izveo etnički Uzbek, stotine centralnih Azijata privedene su ili deportirane.

Svi osumnjičeni napadači u napadu u petak su tadžikistanskog porijekla i bilo je policijskih racija u hostelima u kojima su smješteni radnici migranti, dok su putnici odbijali da ih pokupe tadžikistanski taksisti.

“Dobar dan, ako si Tadžikistanac, otkaži narudžbu, neću ići s tobom ili ću zvati saobraćajnu policiju, neka provjeri tvoju dozvolu za prevoz putnika”, glasi jedna snimka koja je kružila internetom.

U gradu Blagoveščensk na kineskoj granici, pijani muškarac zapalio je i pucao na kiosk s novinama gdje su bili srednjoazijski radnici, objavila je nezavisna ruska novinska kuća SOTA na Telegramu.

U međuvremenu, Kiril Martinov, glavni urednik Novaya Gazeta Europe, kritizirao je Putinove prioritete, rekavši da predsjednik odbacuje upozorenja zapadnih obavještajnih službi i da je previše zauzet fokusiranjem na “LGBT ekstremiste”.

Washington je rekao da je ranije u martu upozorio Rusiju na mogući napad.

“Jasno je da su se borili s pogrešnim ljudima”, napisao je Martinov u kolumni za novine koje sada djeluju iz Latvije zbog ruskih ratnih zakona o cenzuri.

“Ruski diktator direktno je odgovoran za činjenicu da, nakon što je počeo rat s ruskim susjedima 2014. i 2022, sada nema više resursa da zaštiti građane zemlje od stvarnih prijetnji.”

Izvor: Al Jazeera