Plodno tlo za razvoj IT-a: Sve više poduzetnika prepoznaje ‘neiskorišteni potencijal’ BiH

Bosna i Hercegovina ima potencijal da postane centar rastuće tehnološke zajednice, smatraju osnivači Shop Circlea, vodeće kompanije u oblasti e-commercea.

Osnivači Shop Circlea u Bosni i Hercegovini vide potencijal za razvoj tehnološke industrije (Sascha Steinbach / EPA)

Kada su 2022. godine osnovali Shop Circle, tehnološki eCommerce startup s fokusom na Shopify ekosisteme, Gian Maria Gramondi i Luca Cartechini nisu ni slutili da će samo godinu poslije biti vodeća kompanija u toj oblasti.

Impresivan rast njihovog startupa privukao je značajan kapital, pa su tako za samo godinu prikupili 120 miliona dolara, a do sada je više od 100.000 trgovaca širom svijeta poklonilo povjerenje njihovim aplikacijama.

“Postepeno smo, gledajući kako naša rješenja utječu na trgovinu preko interneta, postajali svjesni značaja koji smo postigli sa Shop Circleom”, iskreno kaže Cartechini.

“Ako zanemarimo inicijalne investicije koje smo dobili, ovo je dokaz povjerenja klijenata u našu viziju i potencijal naših tehnoloških rješenja koja su napravila revoluciju u svijetu trgovine”, dodaje Gramondi. “Investicije su zapravo samo posljedica i potvrda da ono što smo zamislili zaista vrijedi, ali i nagrada za vrijedan rad cijelog tima koji je radio na proizvodima.”

Širenje na balkanske zemlje

Nije dugo trebalo da se odvaže na strateške poteze, a za širenje ove kompanije s adresom u Londonu odabrali su balkanske zemlje.

“Neiskorišteni potencijal regije, sve više obrazovanih ljudi koji su nadareni za tehnologiju, ali i pozicioniranje kompanije na tržištu koje je još uvijek u ranim fazama prihvatanja e-trgovine kao načina poslovanja, potakla je naše širenje na balkanske zemlje”, pojašnjava Cartechini u razgovoru za Al Jazeeru. “Ovaj strateški potez ne odnosi se samo na širenje poslovanja, već i na doprinos digitalnoj ekonomiji u regiji i poticanje razvoja lokalnih talenata”.

Gian Maria Gramondi i Luca Cartechini (Ustupljeno Al Jazeeri)

Prošle godine su u Sarajevu otvorili veliki ured koji je de facto centar njihovog poslovanja, a nakon što su uvidjeli potencijal bosanskohercegovačke mladeži najavili su širenje tima koji trenutno u Bosni i Hercegovini broji 150 osoba.

“Uvidjeli smo jedinstven spoj kreativnosti, inteligencije i pragmatičnog pristupa rješavanju problema kod mladih”, ističe Cartechini. “Većina članova našeg tima došla je veoma dobro pripremljena direktno sa lokalnih univerziteta, s kojima imamo posebne partnerske programe preko kojih možemo prepoznati mlade talente. Njihova sposobnost da se uhvate u koštac s teškim zadacima i ponude inovativna rješenja je upravo ono što je tehnološkoj industriji treba za napredak.”

Veliki potencijal

Kaže da je, zbog mladih, strastvenih i tehnološki potkovanih ljudi, kao i njihovog sve većeg interesa za poduzetništvo i inovacije, uvjeren da Bosna i Hercegovina može biti sljedeća evropska Silicijska dolina.

“Također, većina mladih u regiji izuzetno dobro govori engleski, što je velika prednost u odnosu na druge evropske zemlje koje u tome još uvijek zaostaju”, dodaje. “Sve u svemu, zemlja ima potencijal postati centar rastuće tehnološke zajednice, s obzirom na odgovarajuća ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i poticaje”, uvjeren je Cartechini.

Da je mnogo potencijala za razvoj tehnološke industrije smatra i Gramondi, koji ističe da je ona trenutno u “obećavajućoj fazi”.

Shop Circle klijentima nudi skup tehnoloških alata osmišljenih da trgovcima i robnim markama omogući brzo i lako širenje (Vivek Prakash / Reuters)

“Ključ za oslobađanje tog potencijala leži u kontinuiranoj podršci lokalnih vlasti, njegovanju startup kulture i stvaranju okruženja koje potiče inovacije i poduzetništvo”, navodi Gramondi. “To, zajedno s pristupom privatnom kapitalu koji pružaju kompanije poput naše zaista može stvoriti okruženje za napredovanje tehnološkog ekosistema”.

Efekat umnožavanja

Iako konkretnih i tačnih podataka o e-commerceu u Bosni i Hercegovini još uvijek nema, činjenica je da je u zamahu i da ide rastućom putanjom.

“S obzirom na trenutnu putanju i rastući ekosistem startupa i tehnoloških talenata u Bosni i Hercegovini, optimistični smo u pogledu potencijala zemlje da napravi velike uspjehe u ovoj industriji”, kaže Cartechini. “Potencijal je tu, ostaje još samo plasman na globalni nivo i upravo u tome Shop Circle može pomoći”.

Smatra i da bi Shop Circle mogao stvoriti “efekt umnožavanja” i nadahnuti druge poduzetnike da se odvaže da sanjaju velike stvari, ali i pružiti im moralnu i finansijsku podršku kako bi prije došli do cilja.

“Uz pravu kombinaciju inovacija, ulaganja i podrške, Bosna i Hercegovina zaista može ostaviti trag na globalnoj tehnološkoj sceni”, zaključuju Cartechini i Gramondi.

Izvor: Al Jazeera