Istina o američkom stavu prema izraelskoj operaciji na Rafah

Iako u saopćenju Bijele kuće stoji da je Biden potvrdio podršku Washingtona u izraelskom cilju da porazi Hamas, naglašeno je odbacivanje njegovih planova za pokretanje velike kopnene operacije u Rafahu.

U gradu Rafahu je više od milion raseljenih Palestinaca (Al Jazeera)

Nakon obraćanja američkog predsjednika o stanju u nacije, Joseph Biden je pokazao interes za humanitarnu situaciju u Gazi, a sutradan je u intervjuu za MSNBC upozorio da je za njega napad na Rafah „crvena linija“.

Biden je rekao: „Izraelski premijer Benjamin Netanyahu više šteti Izraelu nego što mu pomaže, tjerajući ostatak svijeta da se suprotstavi onome za šta se Tel Aviv zalaže. Mislim da je to velika greška. Zato želim da vidim šestosedmični prekid vatre i veliku razmjenu talaca.“

Bijela kuća je saopćila da je, tokom njihovog prvog telefonskog razgovora u 32 dana, Biden upozorio Netanyahua da će izraelska vojna operacija na Rafah pogoršati situaciju u Gazi. Dodala je u saopćenju da su se dogovorili da se delegacije obje strane sastanu u Washingtonu kako bi razgovarali o ovome.

Neki drugi način

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je novinarima u ponedjeljak da nikakva operacija neće biti izvedena u Rafahu prije pregovora.

Enia Krivine, direktorica Izraelskog programa i Nacionalne sigurnosne mreže u Fondaciji za odbranu demokratija (FDD), poznata po bliskosti s Tel Avivom, istakla je da su Izrael i Sjedinjene Američke Države saglasni oko uništenja Islamskog pokreta otpora Hamas.

„Netanyahu i drugi lideri u ratnoj vladi vjeruju da je jedini način da se porazi Hamas uništavanje njegovih brigada i preostale infrastrukture u Rafahu, ali izgleda da Bidenova administracija vjeruje da postoji drugi način“, rekla je Krivine.

Dodala je: „Sve će ovo biti tema razgovora dva saveznika u Washingtonu. Zadatak svake strane će biti da smisli plan za Rafah, koji će Biden i Netanyahu moći promovirati svojim glasačima.“

Nakon njihovog telefonskog razgovora, Netanyahuov ured je izdao saopćenje u kojem, kao da uzima u obzir američku zabrinutost, kaže da će povećanje humanitarne pomoći Izraelu pomoći da postigne svoje ratne napore.

U saopćenju se navodi: „Razgovarali smo o najnovijim dešavanjima u ratu, među kojima je opredijeljenost Izraela da postigne sve svoje ciljeve: eliminaciju Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguravanje da Gaza neće predstavljati prijetnju Izraelu, istovremeno pružajući neophodnu humanitarnu pomoć koja će nam pomoći da postignemo te ciljeve.“

Iako u saopćenju Bijele kuće stoji da je Biden potvrdio podršku Washingtona u izraelskom cilju da porazi Hamas, naglašeno je odbacivanje njegovih planova za pokretanje velike kopnene operacije u Rafahu te se očekuje da će sastanak u Washingtonu naredne sedmice razviti „alternativni pristup glavnim elementima Hamasa u Rafahu“.

Međunarodna izolacija

Sullivan je upozorio da će juriš na Rafah „dovesti do ubijanja više nevinih civila, pogoršati užasnu humanitarnu krizu, produbiti nered u Gazi i povećati međunarodnu izolaciju Izraela“.

Objasnio je da Biden nije prijetio uskraćivanjem vojne pomoći te da je predsjednik rekao: „Podržavam poraz Hamasa.“

Sullivan smatra da je za eliminaciju pokreta „potrebna uspješna strategija koja ne bi trebala uključivati ​​veliku vojnu operaciju“.

„Ono što se govori o Bidenovom odbacivanju poraza Hamasa je besmislica. Naš stav je da mu ne bi trebalo dozvoliti sigurno utočište u Rafahu ili bilo gdje drugo, ali bi velika kopnena operacija bila greška“, rekao je Sullivan.

Na platformi X bivši ambasador i stručnjak u Vijeću za vanjske odnose Martin Indyk rekao je: „Biden bilježi veliki poen. Uprkos Netanyahuovoj buci, neće biti napada na Rafah. Umjesto toga, Izrael će poslati delegaciju u Washington kako bi razgovarali o tome kako riješiti situaciju koja je uzrok američke zabrinutosti.“

Joe Trosman, istraživač u Fondaciji za odbranu demokratija, smatra da je malo vjerovatno da će Izrael moći eliminisati Hamas u Rafahu koristeći samo ciljane operacije te da je kopnena invazija na Rafah „neophodna kako bi se eliminisalo ono što je ostalo od Hamasa i zatvorili tuneli koji povezuju Egipat i Gazu“.

Trosman je dodao: „Izrael je dokazao svoju sposobnost da izvrši ovu misiju, iako će to nesumnjivo biti težak zadatak s obzirom na veliki broj civila koji su pronašli utočište u ovom gradu. Ako se Sjedinjene Američke Države i Izrael mogu dogovoriti oko rješenja koje zadovoljava obje zemlje, Tel Aviv može postići uspjeh na kraju.“

Oklijevanje

Bijela kuća smatra da bi, umjesto da izraelska vlada govori o pokretanju masovne vojne operacije u Rafahu, trebalo da se fokusira na uspostavljanje stabilnosti u područjima koja je Tel Aviv „očistio“ kako bi osigurao da se Hamas tamo više ne pojavi kao i na preuzimanje zemlje koju je Izrael ranije „očistio“ od njega, kako je rekao Sullivan.

Spomenuo je tri razloga za oklijevanje u podršci operacije napada na Rafah kopnom:

Prvo, više od milion ljudi pronašlo je utočište u Rafahu nakon što su se iselili iz Gaze u Khan Yunisu a zatim u Rafah i nemaju gdje drugo otići.

„Drugi veliki gradovi u Gazi su u velikoj mjeri uništeni, a Izrael svijetu nije predstavio bilo kakav plan za siguran premještaj ovih civila niti mjesto na koje se mogu premjestiti, a kamoli da ih nahrani i da sklonište i da im osigura osnovne usluge higijene“, objašnjava Bijela kuća.

Drugo, Rafah predstavlja ključnu tačku za ulaz humanitarne pomoći u Gazu iz Egipta i Izraela, a invazija bi zaustavila ove operacije ili barem predstavljala prijetnju za njih u periodu velike potrebe.

Treće, Rafah se nalazi na granici s Egiptom, koji je ranije upozorio na bilo kakvu veliku vojnu operaciju tamo, koja bi dovela u pitanje budućnost njegovih odnosa s Izraelom.

Izvor: Al Jazeera