Privremena luka u Gazi: Kada, kako i hoće li zaustaviti opasnost od gladi?

Bidenov plan o izgradnji privremene luke za dostavu pomoći dolazi u vrijeme međunarodnih upozorenja na širenje gladi u Gazi, pet mjeseci otkako je počeo razorni izraelski rat.

Izraelski napad na luku Gaza drugog dana rata (Mohammed Salem / Reuters)

Američki predsjednik Joseph Biden najavio je da će vojska njegove zemlje izgraditi privremenu luku na obali Pojasa Gaze za dostavu humanitarne pomoći morem, a to bi se trebalo odvijati s otoka Kipar.

Bidenov plan dolazi u vrijeme međunarodnih upozorenja na širenje gladi u Gazi, koja ima oko 2,3 miliona stanovnika, i to pet mjeseci otkako je počeo izraelski rat koji je razorio Pojas i izazvao humanitarnu katastrofu.

U nastavku slijede detalji plana.

Zašto sada?

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da se Gaza suočava s glađu, ukazujući na to da postoje “ogromne prepreke” koje onemogućavaju isporuku i distribuciju humanitarne pomoći širom Pojasa.

Humanitarne agencije apelirale su na Izrael da olakša isporuku humanitarne pomoći u Gazu i da omogući siguran prolazak konvoja pomoći unutar Pojasa.

U isto vrijeme, Biden je pod pritiskom svoje Demokratske stranke da izvrši pritisak na Izrael da učini više kako bi omogućio isporuku humanitarne pomoći.

Izrael je rekao da ne postoje ograničenja za maksimalnu količinu humanitarne pomoći za civile u Gazi, te smatra kako je za sporu isporuku kriv UN-ov nedostatak distributivnih kapaciteta.

Kako sada stiže pomoć?

Većina pomoći stizala je kopnenim putem preko graničnog prijelaza Rafah sa Egiptom, a od decembra prošle godine i preko prijelaza Kerem Shalom sa Izraelom, ali je tempo njenog ulaska i dalje veoma spor.

UN se žalio na nekoliko prepreka s kojima se suočava pri uvozu i distribuciji zaliha, uključujući zatvaranje prijelaza, ograničenja kretanja i komunikacija, teške procedure provjere, nemire, oštećene puteve i neeksplodirana ubojita sredstva.

Neke zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države i Jordan, također su počele ispuštati pomoć iz zraka, iako humanitarne agencije kažu da se na taj način mogu osigurati znatno manje količine pomoći od onih koje se mogu dostaviti kamionima.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi morski koridor za transport prijeko potrebne pomoći u opkoljeni Pojas Gaze sa Kipra mogao biti otvoren početkom sljedeće sedmice.

Kako će raditi privremena luka?

Američka vojska će izgraditi plutajući mol i postaviti ga uz obalu Gaze.

Američki mediji su citirali jednog zvaničnika koji je rekao da će mol biti povezan s kopnom preko privremenog mosta.

Planirano je da pomoć bude dopremljena na pristanište s Kipra, gdje će je prvo pregledati izraelski zvaničnici, kao što trenutno rade na kopnenim granicama.

S obzirom na to da se pojedina područja u Gazi suočavaju s daleko većom krizom od drugih, to znači da proces raspodjele pomoći može predstavljati pravi izazov za predviđeni plan. Još uvijek nisu poznati detalji o tome kako će sve to funkcionirati.

Koliko će to trajati?

Američki predsjednik se nije osvrnuo na to pitanje, ali je jedan zvaničnik izjavio za Reuters da će biti potrebno “nekoliko sedmica za planiranje i implementaciju”.

Budući da već pristižu izvještaji da u bolnicama u sjevernoj Gazi djeca umiru od pothranjenosti, čini se da plan privremene luke nije hitno rješenje za ljude koji već gladuju.

Gdje će se nalaziti luka?

Ni ovo nije jasno. Većina obale Gaze je plaža, a možda postoje samo ograničene lokacije kojima bi se veći brodovi mogli približiti bez potrebe za iskopavanjem.

Prema Sporazumu iz Osla 1993. godine, evropske zemlje su obećale da će izgraditi morsku luku u blizini grada Gaze na sjeveru Pojasa. No ideja je propala nakon što su Palestinci digli ustanak protiv izraelske okupacije 2000. godine, a tamo je sada samo mala ribarska luka koja nije pogodna za velike brodove.

Izrael je vojno odsjekao sjevernu Gazu od njenog juga u ranoj fazi sukoba, čime je spriječio stanovnike da se kreću između te dvije oblasti. Konvoji s humanitarnom pomoći suočavaju se s teškoćama prilikom prelaska izraelskih kontrolnih punktova s juga na sjever.

Tu je i dugačak mol koji se proteže u more u blizini Khan Yunisa na jugu, koji obično koriste ribarski čamci.

Kako će se obezbijediti sigurnost?

Biden je obećao da nikakve američke snage neće kročiti na tlo u Gazi, a nije jasno hoće li izraelske ili neke druge snage brinuti za sigurnost privremene luke ili za transport pomoći u Pojas Gaze.

Pitanje sigurnosti sve više opterećuje proces distribucije pomoći u Gazi, a palestinska policija je prestala čuvati konvoje nakon, kako je to UN opisao, “vala napada izraelskih snaga koji su doveli do pogibije policajaca”.

Šta svaka strana kaže o planu?

Izrael kaže da “u potpunosti podržava uspostavljanje privremenog pristaništa” i obećava “punu saradnju između dvije strane”.

“Pomoć i more nisu zamjena za kopno, i niko ne može reći drugačije”, rekao je Sigrid Kaag, koordinator UN-a za humanitarnu pomoć i obnovu u Gazi.

Juliette Touma, glasnogovornica Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA), rekla je da agencija pozdravlja svaki napor koji “poboljšava i povećava protok prijeko potrebne humanitarne pomoći”.

Međutim, dodala je da “postoji lakši i efikasniji način za dostavljanje pomoći, a to je preko kopnenih prijelaza koji povezuju Izrael s Gazom.”

Izvor: Al Jazeera