‘Ne u naše ime’: Može li solidarnost s palestinskim narodom biti snažnija?

Dok su sindikati tihi, a Privredna komora Srbije poziva na izvoz u Izrael, tek rijetke nevladine organizacije pružaju podršku Palestincima i tamošnjim radnicima.

Akcija ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Internacionalna solidarnost radnika i radnica sa palestinskim narodom ogleda se u protestima i organizovanju bojkota na radnom mestu. Sindikati radnika u namenskim industrijama blokiraju proizvodnju. Lučki radnici odbijaju da vrše utovar oružja namenjenog Izraelu. U Srbiji sindikati ćute, a Privredna komora Srbije (PKS) poziva domaće proizvođače da iskoriste priliku jer „zbog novonastale situacije“ izraelski uvoznici traže nove dobavljače.

Sindikalna borba za radnička prava u svojoj suštini jeste borba za ljudska prava, zajednički je stav kolektiva Društveni centar Oktobar (DCO) i Kvir.comm, te organizacije Zrenjaninski socijalni forum (ZSF). Povodom globalnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom, nedavno su izveli simboličnu akciju na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Govoreći o genocidu nad palestinskim narodom kao „istorijskom događaju u koji je upleten čitav svet“, uputili su sledeće zahteve državi Srbiji: da stane na pravu stranu istorije i osudi genocid nad palestinskim narodom, da finansijski podrži rad Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) i da, poput Južnoafričke Republike, pred Međunarodnim sudom pravde podnese optužnicu za genocid.

Da je čitav svet upleten u genocid koji Izrael sprovodi nad Palestincima u Gazi, tvrdnja je koja ima smisla kada se, osim direktnog, sagleda i indirektno učešće privreda drugih zemalja. Zbog toga je više od 30 palestinskih sindikata uputilo poziv sindikalnim organizacijama širom sveta da „odbiju proizvodnju i transport oružja namenjenog Izraelu i opstruiraju rad kompanija uključenih u podršku nezakonitoj blokadi Gaze“, piše na stranici Radnička prava.

Protesti širom svijeta

Početkom novembra su lučki i transportni radnici povezani sa sindikatima u Italiji, Turskoj i Grčkoj, zahtevali od vlada svojih zemalja da zabrane transport oružja iz svojih luka i time zaustave podršku Izraelu u masakru koji sprovodi u Gazi.

Lučki radnici u Napulju, Đenovi i Barseloni, odbili su da utovaraju ili istovaraju brodove koji prevoze oružje namenjeno Izraelu.

Sindikat radnika u vodnom transportu Indije, koji predstavlja 3.500 radnika u 11 glavnih luka, u svom nedavnom saopštenju objavio je odluku da odbijaju da utovare ili istovare naoružanje bilo koje zemlje, kojim bi se rukovalo u ratu u Palestini.

Preko hiljadu radnika istovremeno, pod sloganom „Ne u naše ime“, blokiralo je četiri fabrike oružja u Velikoj Britaniji, prenosi portal Jacobin. Blokade su organizovane u koordinaciji sa radnicima Francuske, Danske i Holandije. Pod zastavom „Radnici za slobodnu Palestinu“ združeno stoje nastavnici, zdravstveni, ugostiteljski i ostali radnici koji su članovi sindikata širokog spektra.

Kanadski sindikat zaposlenih u javnom sektoru (Canadian Union of Public Employees, CUPE) je na svojim stranicama pozvao kanadsku vladu da se, kao potpisnica Konvencije UN-a, pridržava svoje obaveze da spreči i kazni genocid gde god da se dogodi. CUPE je sa još pet kanadskih sindikata uputio poziv kanadskoj vladi da poništi svoju odluku o suspendovanju finansiranja UNRWA.

Glavni indijski sindikati pozvali su svoju vladu da podrži palestinsku državnost i odustane od planova za slanje desetina hiljada građevinskih radnika u Izrael. Naime, Izrael je na početku svoje vojne operacije poništio radne dozvole 12.000 palestinskih radnika iz Gaze, koji su unutar Zelene linije radili u građevinskom sektoru. Indijske sindikalne organizacije, koje predstavljaju oko 100 miliona radnika, ocenile su da bi angažovanje Indijaca značilo „saučesništvo u genocidnom ratu Izraela protiv Palestinaca“, navodi se na stranici Radnička prava.

‘Sve se dešava na leđima radnog naroda’

U zajedničkom saopštenju Kvir.comm, DCO i ZSF upozoravaju da nakon ukidanja gotovo 80 odsto finansijskih sredstava za UNRWA, porodicama palestinskih radnika koji su ostali bez posla preti još masovnije umiranje, ovog puta od gladi i epidemija izazvanih nehigijenskim uslovima života. Takođe, ukazuju na još jedan aspekt podrške Izraelu.

„Svi ovi užasi dešavaju se na leđima radnog naroda. Zapadne zemlje ulažu milione i milijarde iz svojih budžeta za vojnu podršku Izraelu, dok sopstvenom najsiromašnijem stanovništvu zakidaju na zdravstvu, školstvu i drugim osnovnim potrebama. Ni Srbija nije nevina i genocid nad palestinskim narodom vodi se i preko naših leđa. Pamtimo da je u periodu od 2004. do 2007. godine upravo Srbija, odmah posle Sjedinjenih Američkih Država, bila najveći izvoznik oružja u Izrael. Ovaj period obuhvatio je Drugi palestinski ustanak i prateće vojne operacije države Izrael, u kojima je, između ostalog oružjem proizvedenim u Srbiji, ubijeno preko 3.500 Palestinaca i Palestinki“, navedeno je u saopštenju. Kvir.comm, DCO i ZSF izražavaju zabrinutost zbog stava Privredne komore Srbije (PKS), koja je odmah po početku genocida stradanje palestinskog naroda istakla kao sjajnu priliku za izvoz robe u Izrael.

„Predsednik predstavništva PKS u Izraelu i počasni konzul u Izraelu, Aleksandar Nikolić, sa bolesnim ponosom ističe ‘iskorak u pratećim proizvodima namenske industrije imajući u vidu ukidanje carinskih dažbina, čime je Srbija konačno došla u ravnopravni položaj sa glavnim konkurentima iz zemalja Evropske unije’.“

PKS je u vesti na svojim stranicama obećao punu podršku svim proizvođačima i izvoznicima iz Srbije koji žele da plasiraju smrznuto i sušeno voće i povrće na tržište Izraela, jer „izraelski uvoznici i distributeri, zbog novonastale situacije, traže alternativna tržišta i nove dobavljače“.

Od početka izraelske agresije na Palestince u Gazi, srpski sindikati nisu objavili poziv na bojkot rada namenske niti bilo koje druge grane industrije.

Planiraju nove akcije

Tri spomenuta udruženja planiraju dalje akcije, sa željom da se sindikati i radnici u Srbiji priključe internacionalnom pokretu radnica i radnika u borbi za obustavu genocida nad palestinskim narodom.

„Radimo na organizovanju fast food sektora koji bi mogao da stane solidarno uz palestinski narod utičući na kompanije u kojima rade. Pomažemo sindikatu McDonald’sa, koji je član sindikata ‘Nezavisnost’, da ojača, sa ciljem da se osnuju sindikati i u drugim fast food lancima, poput Starbucksa i KFC-a.“

Jedna od akcija u kojoj su učestvovali ZSF, DCO i Kvir.comm, zajedno sa sindikatom McDonald’sa i međunarodnim sindikatom IUF, jeste obilaženje Starbucks kafeterija u Beogradu, kada su delili letke i razgovarali sa radnicama i radnicima, ali i gostima.

„Skrećemo pažnju i na to što mnogo firmi iz Izraela posluje u Beogradu, te ovde koriste jeftinu radnu snagu, a profit izvlače u Izrael gde se koristi, između ostalog, i za ratna dejstva“, kaže Tara Rukeci Milivojević iz ZSF-a.

Fokus budućih akcija dva kolektiva Društveni centar Oktobar i Kvir.comm, kao i organizacije Zrenjaninski socijalni forum, biće na prehrambenoj industriji i uslužnim delatnostima.

Izvor: Al Jazeera