Pad Avdijivke: Otvara se put za Ruse i istječe vrijeme za Ukrajinu

Osvajanje Avdijivke smatra se najvećim dostignućem Rusa od sredine 2022. godine.

Stambene zgrade u Avdijivki teško su oštećene u ruskim napadima [Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via Reuters]

Pad grada Avdijivke, u pokrajini Donjeck u istočnoj Ukrajini, u ruke Rusije nije ličio na pad grada Bahmuta, koji je zaokupio pažnju svijeta prije nekoliko mjeseci. Bitke koje su tada vođene više su ličile na pokazivanje mišića i lomljenje kostiju, kako se ispostavilo, a pad grada u konačnici nije utjecao na tok rata.

U Avdijivki je situacija potpuno drugačija, jer se pad tog grada smatra najvećim dostignućem Rusa od sredine 2022. godine. Osvajanje ovog grada otvara put prema glavnim stambenim blokovima u okrugu, od kojih je polovina pod ruskom kontrolom, što Ukrajincima otežava zaštitu druge polovine. Također, ovo postignuće jača nade Rusa da će vratiti kontrolu nad dijelovima susjedne pokrajine Harkov.

Zaista, prvi pokazatelji takvih nastojanja pojavili su se nekoliko sati nakon pada Avdijivke, kada su Rusi počeli žestoko bombardiranje gradova Kramatorsk i Slavjansk na krajnjem sjeveru pokrajine Donjeck, u blizini granica pokrajine Harkov, kojoj su se praktično približili na gotovo 30 kilometara.

Grad Avdijivka se nalazi na međunarodnom putu H-20 koji vodi na sjever do tih gradova, a koji je prije nekoliko dana bio pod kontrolom Ukrajine. Riječ je o putu koji, također, povezuje gradove Izjum na jugoistoku Harkova i Kupjanska na njenom krajnjem istoku, gdje Rusi gomilaju veliki broj svojih trupa.

Ruski prioritet napredovanje prema sjeveru

Vojni analitičar Denis Popovic rekao je za Al Jazeeru kako je “prioritet Rusa da se nakon Avdijivke krene prema sjeveru, jer je njihova pažnja usmjerena na Kramatorsk, najvažniji grad pod kontrolom Ukrajine u Donjecku te na međunarodnu liniju i željezničku prugu koja povezuje rusku teritoriju sa svim aktivnim frontovima.”

Popovic smatra kako “to jača nade Rusa da će ostvariti svoj cilj i staviti pod kontrolu cijelu pokrajinu Donjeck, ali i da ponovno pokušaju preuzeti kontrolu nad Harkovom”.

Na putu ostvarivanja tih ciljeva, geografija ide u korist Rusa. Avdijivka, koja se opisuje kao kapija za zaštitu grada Donjecka (glavnog grada istoimene pokrajine) nalazi se pod njihovom kontrolom. Grad se nalazi u podnožju visokog brda, što povećava mogućnost da sačuvaju svoje nove položaje na tom mjestu i napadaju na druge.

Ta geografska obilježja, koja su pomogla Ukrajincima da se odupru napadima i ostanu unutar grada četiri mjeseca, iako su bili opkoljeni iz tri smjera, danas su jedan od razloga koji će Ukrajincima otežati ponovno osvajanje ovog grada u bliskoj budućnosti, smatra vojni analitičar Roman Svitan.

Nedostatak municije i slaba opskrba

Glavni razlog koji je naveo Ukrajince da se povuku iz Avdijivke bio je nedostatak municije, uprkos značaju koji ima ovaj grad. Međutim, danas se suočavaju s drugim problemima u nastojanju da zaštite ostale gradove pokrajine.

Oleg Zhdanov, vojni stručnjak i pukovnik rezervnog sastava, smatra da “Ukrajini istječe vrijeme. Problem nedostatka municije mogao bi potrajati do kraja proljeća, jer to u velikoj mjeri zavisi od američke pomoći koja posustaje. Također, nakon gubitka Avdijivke, Ukrajina će se suočiti s poteškoćama u prebacivanju zaliha na ostale frontove.”

Prije svega, ostaje činjenica da postoji velika razlika u broju snaga na dvije strane. Broj ruskih vojnika je sedam puta veći od broja ukrajinskih, a imaju prednosti u avijaciji i vatrenu moć koju Ukrajina nema, smatra Zhdanov.

Rusko napredovanje neće biti lako

No, drugi Ukrajinci s određenim pozitivizmom gledaju na mogućnost odbrane ostatka Donjecka nakon pada Avdijivke i smatraju da napredak nakon toga neće biti lak za Ruse.

Oleksandr Kovalenko, političko-vojni analitičar grupe “Informativni otpor”, izjavio je za Al Jazeeru: “Bez obzira na poteškoće, ne smijemo zaboraviti da se na tim područjima branimo od 2014. godine. Rusi od početka rata nisu uspjeli postići značajniji napredak, poput onog koji je ostvaren u drugim sjevernim i južnim pokrajinama.”

Naglasio je da “svaki kilometar napredovanja u Donjecku košta Ruse hiljade vojnika. Bez obzira na razliku u broju i snazi, ne trebamo zaboraviti da su tamo izgubili oko 48 hiljada redovnih vojnika, a druga sela i gradovi ih neće dočekati s dobrodošlicom.”

U tom kontekstu, istakao je da su važni gradovi u blizini Avdijivke grad Kostjantinivka, koji se nalazi 30 kilometara sjeverno (na putu H-20 koji vodi do Kramatorska) te Pokrovsk koji je udaljen 40 kilometara zapadno (na međunarodnom putu M-04).

Prema mišljenju Kovalenka, “napredovanje Rusa je nešto za što znamo da će biti neizbježno, ali im je potreban period za odmor, preračunavanje i pregrupiranje prije nego što krenu dalje. To se trenutno podudara s njihovim zvaničnim i medijskim proslavama preuzimanja kontrole nad Avdijivkom.”

Izvor: Al Jazeera