Izazov koji je oduševio ljubitelje prirode

Do sada su se 702 učesnika “Challenge 2000+” prijavila da savladala uspone na vrhove više od 2.000 metara, a njih 107 je savladalo svih 78 vrhova.

Ante Vukadin, Lucijana Skocibusic-Gudelj i Ilija Babic na jednom od osvojenih vrhova (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kada je, sa nekolicinom kolega planinara, pokretao projekat “Challenge 2000+” Sarajlija Midhat Bećar nije mogao ni sanjati kako će to potaknuti mnoge da se posvete planinarstvu i uživanju u prirodnim ljepotama koje nudi Bosna i Hercegovina.

Više od 700 planinara i ljubitelja prirode iz cijele Bosne i Hercegovine ali i zemalja regije uključilo se u projekat koji predviđa “osvajanje” 78 vrhova u ovoj zemlji sa nadmorskom visinom preko 2.000 metara koji imaju trigonometarske oznake na karti.

Do sada su 702 učesnika Challengea prijavila da su savladala 19.655 uspona na vrhove preko 2.000 mnv. Njih 107 je savladalo svih 78 vrhova, a samo trojica od njih su do sada ispenjali ih u zimskim uslovima – “Zimski Challenge 2000+”.

Upoznavanje planina i staza

“Bosanskohercegovačke planine su među najljepšima na svijetu. Projekat je fantastičan. Doprinosi promociji planinarstva i prirodnih ljepota koje ima ova zemlja. Challenge je dao mogućnost da odemo na vrhove, na kote, koje nisu na ustaljenim planinarskim rutama”, kazao je Rasim Radonja iz Planinarskog društva “Visočica” Sarajevo, predsjednik Planinarskog saveza Federacije BiH koji je svoj Challenge 2000+ kompletirao u julu 2022. usponom na Peštibrdo na planini Čvrsnici.

Na pitanje šta za njega predstavlja Challenge 2000+, Marko Stolić, licencirani planinarski vodič druge katergorije u planinarskom udruženju “Abonos” Banja Luka, rekao je, osim ličnog zadovoljsta, da je i prilka da upozna planine i njihove staze.

“Bio je to popriličan izazov. Trebalo je odvojiti dosta vremena i uložiti dosta truda u organizaciju svih tih planinarskih tura. Naravno potrebna je i fizička pripremljenost”, pojasnio je Stolić koji je svoj Challenge 2000+ kompletirao u oktobru 2022. godine popevši se na kotu 2.107 na planini Volujak.

Osjećanja kad se popeo na posljednji vrh su, kaže, bila pomješana. Sa jedne strane radost što je kompletirao Challenge, sa druge žal jer se završio i nema više istraživanja. Ali, ima i zimski “Challenge 2000+”, te se možda upusti i u tu avanturu.

Banjalučanin nam je ispričao da, kao i svaki planinar, ima želju da se penje na veće visine. Godine 2020. je bio dio ekipe koja je ispenjala najviši vrh Turske, Ararat (5.137 mnv). Ove godine u planu je da penju Mont Blanc (4.805 mnv), drugi najviši vrh Evrope. Kao dugoročni cilj su mu Kazbek i Elbrus.

Sedam Zeničana iz planinarskih društava “Vedro” i “Željezara Zenica” kompletiralo je “Challenge 2000+”. To su: Munever Aganhodžić, Muris Kovačević, Anela Hasanspahić, Nermin Talam, Hasan Fetić, Alen Okanović i Samed Stupar.

Medvjed na Čvrsnici

Hasanspahić, Aganhodžić i Kovačević su u julu 2021. usponom na Erać na planini Prenj kompletirali svoj, Talam usponom na Ovču na Prenju u septembra 2022. svoj, a Stupar i Okanović mjesec kasnije, u oktobru 2022, usponom na vrh Herać na Prenju odnosno na vrh Cincar, završili svoj izazov.

“Ovo je idealna stvar za planinare. Jeste zahtjevno, ali je zaista prelijep osjećaj kada to napravite. Meni je najteže bilo ispenjati tri vrha na Volujku”, rekao je Stupar.

Obilazio je planine u Sloveniji (Triglav), Bugarskoj (Musala, 2.925 mnv, najviši  vrh na Balkanu), Crnoj Gori (Prokletije), Hrvatskoj (Biokovo)…

“Sretneš svakakve životinje u planini. Nekad se prepadneš, baš kao što je bilo kad smo vidjeli medvjeda na Čvrsnici. Nije bilo problema. Pustili smo ga da ode svojim putem, a mi nastavili sa penjanjem”, objasnio je.

Iz Tomislavgrada u Challengu 2000+ učestvuje desetalk članova Planinarskog društva “Orlova stina”. Njih pet su ga kompletirali: Ante Vukadin, Lucijana Skočibušić – Gudelj, Slavko Šimunović, Ilija Kapulica i Ilija Babić.

Ante Vukadin koji je predsjednik Planinarskog saveza Herceg-Bosne kaže da “možemo biti sretni i zahvaliti Bogu što imamo u Bosni i Hercegovini ovako prekrasnu prirodu, prekrasne planine i impozantne vrhove”.

‘Na planini nema budala’

“Lucijana Skočibušić – Gudelj je sa mnom hodala Challenge. Imali smo nesreću da je Marin Radoš Mršo, kolega koji je hodao sa nama, stradao prije dvije godine. Nastavili smo, završili Challenge i posvetili ga u njegovu čast”, kazao je Vukadin.

Vukadin je objasnio da dvojica bosanskohercegovačkih visokogoraca, članova Planinarskog saveza Herceg-Bosna, Ilija Babić iz Tomislavgrada i Vitežanin Nenad Rajić, u pohodu na Aconcague. Radi se o najvišem vrhu južne zemljine hemisfere, najvišem vrhu obje Amerike (6.962 mnv).

“Njih dvojica kao jedini iz Bosne i Hercegovine su u ovoj sedamnaestočlanoj ekspediciji sastavljenoj od alpinista sa prostora bivše Jugoslavije. Trenutno se nalaze u baznom kampu Plaza de Mulas gdje rade aklimatizacijske pripreme. Tamo su zaista uslovi teški. Temperature po danu idu do 30 u plusu a tokom doći do minus 25”, izjavio je Ante Vukadin.

Babić i Rajić su 2021. godine osvojili najviši vrh Turske – Ararat (5.137 mnv). Babić je kompletirao i ljetni i zimski Challenge 2000+. Rajić je okončao ljetni, a za kompletiranje zimskog Challengea ostala su mu još četiri vrha. Osim Babića, zimski Challenge 2000+ su kompletirali još samo Armin Kajtaz iz Mostara i Dejan Paprica sa Ilidže, član Planinarskog društva “Trebević”.

“Moj prijatelj ima običaj reći da u planini nema budala. Glupost traži komfora, a gore nema pretjeranog komfora. Na planinama se družimo, uživamo u tim prirodnim ljepotama, sklapaju se poznanstva, iskrena prijateljstva”, naglasio je Vukadin.

Planinar Midhat Bećar iz Sarajeva otkrio nam je da je ideja o Challengeu nastala 2010.  godine kad je bio na kursu za planinarske vodiče. Dobili su zadatak da identifikuju  vrhove preko 2.000. metara. Na brzinu su, kaže, uspjeli “skupiti” tridesetak vrhova na karti.

“Broj tih vrhova varira zavisno od kriterija koje postavite. U “Challengu 2000+” smo koristili za kriterij da je vrh kotiran na karti. Ima dosta vrhova još koji su preko 2.000 mnv ali nisu kotirani na karti i bilo bi ih teško razlikovati”, rekao je Bećar i dodao da prije nego se krenulo sa projektom planinari Kenan Berberović i Hasan Karabeg kompletirali svoj 2000+ izazov od 57 vrhova koje su odabrali po nekim drugim kriterijima te da su pomogli u postavljanju kriterija za ovaj “izazov”.

Maglić najviši u BiH

“Ponosan sam što sam dio toga. Puno je ljudi koji su radili na ovome. Veliki broj planinara je učestvovao u ovoj lijepoj priči koja je pun pogodak što se tiče planinarstva u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Bećar.

Kada je u pitanju stranica Planinarenje.ba na kojoj se objavljuju svi detalji vezani za “Challenge 2000+”, te reportaže i priče vezane za planine, rekao je da je nastala spontano. U doba kada su supruga i on planinarili sa troje male djece i njegovom rahmetli majkom, nije bilo informacija koje bi im pomogle. Stranica je pokrenuta da pomogne ljudima sa informacijama koje bi im mogle biti od koristi za planinarenje.

“Bili smo grupa u kojoj je raspon bio od pet do 65 godina. Teško nam se bilo priključiti bilo kojoj drugoj grupi. Uglavnom smo sami hodali po planinama. Tad je internet tek počinjao. Malo je bilo informacija. Sinula mi je ideja da bi mogli to što obiđemo objavljujući na stranici na neki način to približiti ljudima. Sa elektronskim reportažama i GPS zapisima, kuda smo hodali i fotografijama, da ljudima olakšamo koji žele ići na planine. Izrodilo se nešto iz toga. A sa Challengeom su se probudili dijelovi planina koji se gotovo da nisu nikako posjećivali”, naglasio je Midhat Bećar.

Vrhovi preko 2.000 mnv u Bosni i Hercegovini nalaze se na 12 planina. Najviši vrh u Bosni i Hercegovini je Maglić na istoimenoj planini (2.386 mnv). Preostalih 11 planina na kojim su  vrhovi uključeni u “Challenge 2000+” su: Volujak, Ljubišnja, Čvrsnica, Prenj, Vranica, Treskavica, Vran, Bjelašnica, Lelija, Zelengora i Cincar.

Završićemo sa porukom Ante Vukadina koji je rekao da svi treba da izađu iz svojih “otmjenih kuća i toplih domova i odu u prirodu”. Tamo će im, ustvrdio je, zasigurno biti toplije u srcu. A kako je već (u)kazao, “u planini nema budala”.

 

Izvor: Al Jazeera