Sarajevo ima muzej koji nudi virtuelno upoznavanje historije

Sarajevo VRX Immersive Museum nudi jedinstveno iskustvo svima onima koji žele na inovativan način doživjeti glavni grad Bosne i Hercegovine i njegovu bogatu historiju.

Posjetitelji virtuelnog muzeja kroz film imaju priliku otputovati natrag do 1914. i prisustvovati jednom od najznačajnijih događaja 20. stoljeća (Ustupljeno Al Jazeeri)

Muzeji su oduvijek bili utočište znanja i posebna tačka spajanja historije, umjetnosti i kulture, a nedavno otvoreni Sarajevo VRX Immersive Museum je prvi muzej virtuelne realnosti u Bosni i Hercegovini koji nudi jedinstveno iskustvo svima onima koji žele na inovativan način doživjeti glavni grad Bosne i Hercegovine i njegovu bogatu historiju.

Sama ideja o ovoj interesantnoj turističkoj atrakciji potiče od Jovane Musić, diplomirane psihologinje i geštalt psihoterapeutkinje, koja ima višegodišnje iskustvo u radu sa startupima iz IT i edukativnog sektora.

„Putujući prethodnih godina po Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama i obilazeći muzeje, primijetila sam da je VR (Virtual Reality) koncept na neki način doživio svoj comeback i postao dio većine postavki po muzejima i galerijama. Palo mi je na pamet tom prilikom da je Sarajevo posljednjih godina doživjelo rast turističkih posjeta, ali da je sadržaj koji nudimo većinom predstavljen na stari, neinovativan način i da bi jedan ovakav Muzej koji potencira edukaciju, ali i zabavu mogao biti zaista pun pogodak za naš grad“, kaže Jovana Musić, direktorica i suosnivačica Sarajevo VRX Immersive Museuma.

Svi koji dođu u muzej imaju priliku doživjeti jednu ne sasvim klasičnu posjetu, već pravo putovanje kroz vrijeme (Ustupljeno Al Jazeeri)

Tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama 2022. i 2023. godine bila je okružena ljudima koji su je, uz produktivnu atmosferu, potakli na razmišljanje o novim projektima i poslovnim idejama kojima se mogla posvetiti po povratku u Sarajevo.

„Turizam ima izuzetnu važnost za Sarajevo, kao ekonomska grana, ali i kao način promocije jedinstvene kulture širom svijeta. Želja mi je bila doprinijeti promociji Sarajeva kao turističke destinacije na inovativan način i tako privući ljude iz raznih dijelova svijeta da dožive čaroliju bogate kulturne historije“, kaže sagovornica.

Prema njenim riječima, Sarajevo VRX Immersive Museum pridonosi raznolikosti iskustava za posjetitelje, čime je značajno obogaćena sama turistička ponuda grada.

„Turisti vole istaći kako im je Sarajevo jedinstvena destinacija, jer predstavlja zanimljivu kombinacija kultura. Najviše ih fascinira činjenica da Sarajevo, kao relativno mali glavni grad naspram drugih evropskih gradova, ima tako debeo historijski dosije i da se na ovom relativno malom prostoru zbilo tako mnogo historijskih događaja. Kroz Sarajevo VRX Immersive Museum im želimo dati priliku da zavire u prošlost i učestvuju u događajima koji su oblikovali Sarajevo kakvo ono danas jeste“.

Rame uz rame s Gavrilom Principom

Nastavlja da Sarajevo VRX Immersive Museum pruža priliku svima da kroz gledanje kratkih historijskih filmova u virtuelnoj realnosti, to jest 360 okruženju, pomnije istraže ključne događaje koji su se desili u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

„Prvi film u našoj ponudi je Ubistvo Franza Ferdinanda i početak Prvog svjetskog rata u okviru kojeg posjetioci imaju priliku otputovati natrag do 1914. i prisustvovati jednom od najznačajnijih događaja 20. vijeka, koji je promijenio i odredio tok historije na globalnom nivou. Kroz ovo jedinstveno iskustvo, posjetioci imaju priliku doživjeti jednu ne sasvim klasičnu posjetu muzeju, već pravo putovanje kroz vrijeme u kojem će stajati rame uz rame s Gavrilom Principom i svjedočiti posljednjim trenucima života kraljevskog para“, kaže Musić.

Potom je opisala kakvo iskustvo donosi virtualna stvarnost.

„Zamislite da prilikom gledanja filma u kinu u jednom trenutku možete ući kroz platno ravno na filmski set i postati i sami dio radnje. Jednom kad stavite VR slušalice, automatski ćete se naći u trenutku odvijanja događaja kojim je počeo Prvi svjetski rat. Ovakvo iskustvo je potpuno nova dimenzija posjete muzeju, jer posjetiocima omogućuje da su gotovo fizički prisutni u prošlosti, čime se nadilazi vremenske i prostorne prepreke. To naposljetku stvara veću razinu emocionalne povezanosti i dublje razumijevanje historijskih konteksta“, kaže sagovornica.

Želja mi je bila doprinijeti promociji Sarajeva kao turističke destinacije na inovativan način, kaže Jovana Musić

Upitali smo je i koliko je bilo izazovno spojiti historiju i tehnologiju na inovativan način.

„Znali jesmo da će biti izazovno, ali nas to nije pokolebalo ni u jednom trenutku. Čak je i to što smo prvi muzej ove prirode u Bosni i Hercegovini bio dodatni pritisak, ali smo imali jasno ustanovljenu viziju što je dosta olakšalo cijeli proces. Od početka smo radili na tome da sačuvamo autentičnost događaja i u virtualnom okruženju, tako da i najmanji detalji odražavaju stvarni događaj.“

Prikazivanje dodatnih filmova

Nadalje, kaže da akteri u turizmu ne smiju kaskati za savremenim tehnološkim trendovima koji su neizbježni i koji otvaraju nove mogućnosti u turističkoj industriji.

„Turizam je općenito jedna od najunosnijih industrija u Bosni i Hercegovini, što samim time nalaže da su neophodna konstantna ulaganja da bi se iskoristio maksimalan potencijal kojeg BiH ima kao država. Ako želimo biti konkurentni na globalnom tržištu, moramo pratiti savremene trendove u nauci, tehnici i tehnologiji“, kaže Musić.

Ne krije da su dosadašnji posjetioci oduševljeni doživljenim VR iskustvom, što svakako predstavlja podstrek za dalje aktivnosti Sarajevo VRX Immersive Museuma.

„Ne planiramo se zaustaviti samo na ovom filmu, a odziv i reakcije koje su čak premašile očekivanja su nam samo jači vjetar u leđa. Cilj nam je u budućnosti proširiti ponudu prikazivanjem dodatnih filmova o historijski značajnim događajima koji su se desili u Sarajevu i periodima koji su obilježili njegov razvoj, između ostaloga, sarajevskih Olimpijskih igara iz 1984. godine, potom Sarajeva za vrijeme Osmanskog perioda, kao i Sarajeva za vrijeme opsade u periodu od 1992. do 1995. godine“, kaže sagovornica.

Na kraju razgovora ukazuje da se Sarajevo VRX Immersive Museum može posjetiti svakim danom od 10 do 19 sati na adresi Maglajska 1, u prostorijama HUB387, a uz obaveznu prethodnu rezervaciju termina putem službene web stranice.

Izvor: Al Jazeera