Biden pod pritiskom da djeluje usred novih strahova od ‘etničkog čišćenja’ u Gazi

Izjave ultradesničarskih ministara ponovo izazivaju zabrinutost da je cilj Izraela istjerati Palestince iz Gaze usred aktuelnog rata.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je blizu 1,9 miliona Palestinaca interno raseljeno u Gazi nakon višemjesečnih izraelskih bombardovanja (Reuters)

Aktivisti za ljudska prava u Sjedinjenim Američkim Državama pozivaju predsjednika Joea Bidena da okonča „saučesništvo“ njegove administracije u izraelskom kršenju ljudskih prava nakon što su ključni članovi izraelske vlade podržali ideju o istjerivanju Palestinaca iz Gaze.

Ultradesničarski izraelski ministri Itamar Ben-Gvir i Bezalel Smotrich izjavili su ove sedmice da bi Izrael trebao „podsticati emigraciju“ iz ove priobalne enklave, u kojoj, prema procjenama, živi 2,3 miliona Palestinaca.

Izrael od 7. oktobra provodi vojnu ofanzivu u Gazi, zbog čega je, 1,9 miliona Palestinaca interno raseljeno, prema podacima Ujedinjenih naroda.

„Ako će biti 100.000 ili 200.000 Arapa u Gazi, a ne dva miliona Arapa, cijela diskusija o danu poslije [kraja rata] bit će potpuno drugačija“, kazao je Smotrich u nedjelju, pozivajući na „dobrovoljnu migraciju“ Palestinaca.

Dan kasnije je Ben-Gvir, koji je zadužen za nacionalnu sigurnost, uputio sličan poziv, rekavši da je to „korektno, pravedno, moralno i humano rješenje“, izvijestili su izraelski mediji.

Njihove izjave su najnovije izjave izraelskih zvaničnika koji aludiraju na izglede za raseljavanje Palestinaca izvan Gaze. Stručnjaci za pravo i za ljudska prava upozorili su da prisilno raseljavanje predstavlja ratni zločin prema međunarodnom pravu i moglo bi voditi ka etničkom čišćenju.

„Nije ‘dobrovoljno’ kada bombardujete domove i izgladnjujete cijelu populaciju“, kazala je Rasha Mubarak, palestinsko-američka aktivistica.

Mubarak je kazala Al Jazeeri da Bidenova administracija ne samo da nije osudila podsticaj izraelskih zvaničnika da se istjeraju Palestinci iz Gaze, nego je i doprinijela ovom ratu pružajući Izraelu kontinuiranu vojnu i diplomatsku podršku.

„Oni su odigrali ogromnu ulogu u ovom genocidu i etničkom čišćenje palestinskog naroda“, kazala je.

Biden kao ‘pomagač i podstrekač’

Tokom proteklih nekoliko sedmica, dok je Izrael nastavio svoju kampanju bombardovanja, viši američki zvaničnici su kazali da ne podržavaju nastojanja da se Palestinci istjeraju iz enklave.

„SAD se i dalje oštro protivi bilo kakvom prisilnom ili trajnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze“, Al Jazeeri je u e-mailu napisao glasnogovornik State Departmenta u ponedjeljak uvečer, ne komentarišući najnovije izjave izraelskih ministara.

U izjavi od utorka poslijepodne, glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller kazao je da Washington „odbacuje“ komentare Ben-Gvira i Smotricha.

„Ova retorika je zapaljiva i neodgovorna. Opetovano i dosljedno nam je vlada Izraela, uključujući i premijera Izraela, govorila da takve izjave ne odražavaju politiku izraelske vlade. Trebaju smjesta prestati“, kazao je Miller.

Ali, aktivisti za ljudska prava kažu da nepokolebljiva američka podrška za izraelski rat, u kojem je ubijeno više od 22.000 Palestinaca u Gazi do danas, ostavlja otvoren put za daljnje zločine i kršenja međunarodnog prava.

Prema Četvrtoj ženevskog konvenciji, civili ne mogu biti deportovani ili prisilno premješteni s neke teritorije osim kada je takav potez nužan zbog „sigurnosti civila o kojima je riječ ili zbog neodložnih vojnih razloga“. Međunarodni krivični sud (ICC) također navodi da je prisilno raseljavanje civila ratni zločin osim kada je opravdano „vojnom nužnošću“ ili sigurnošću civila.

Kenneth Roth, bivši direktor Human Rights Watcha, rekao je Al Jazeeri u televizijskom intervjuu u ponedjeljak da je „ideja velikog etničkog čišćenja – ratnog zločina prisilnog raseljavanja – i dalje ideja“ prisutna u vladi premijera Benjamina Netanyahua.

Rastući pritisak

Kritičari se boje, međutim, da je prisutan sve veći pritisak da se ta ideja realizuje u Gazi. Komentari Ben-Gvira i Smotricha najnoviji su od niza komentara koji izazivaju bojazan od početka rata.

Krajem oktobra naprimjer, časopis +972 Magazine izvijestio je da je izraelsko Ministarstvo za obavještajna pitanja preporučilo prisilno premještanje stanovništva Gaze na egipatski Sinajski poluotok.

Ministrica za obavještajna pitanja Gila Gamliel, članica Netanyahuove stranke Likud, također je pisala u The Jerusalem Postu u novembru da bi međunarodna zajednica trebala „pomoći narodu Gaze da izgradi novi život“ drugdje.

Danny Danon, bivši izraelski ambasador u UN-u i još jedan zastupnik iz Likuda, također je promovisao ideju o „dobrovoljnoj migraciji“. U kolumni u Wall Street Journalu u novembru, Danon i zastupnik stranke Yesh Atid Ram Ben-Barak pozvali su „nekoliko svjetskih nacija da podijele odgovornost prihvatanja stanovnika Gaze“.

Iako je SAD izvršio pritisak na izraelske čelnike da izbjegavaju civilne žrtve i dozvole ulazak većih količina humanitarne pomoći u Gazi, Roth je kazao da „Biden za sada odbija iskoristiti utjecaj koji ima“ kako bi izvršio pritisak na Izrael.

Izrael prima 3,8 milijardi dolara američke vojne pomoći godišnje. Osim tog, krajem prošle sedmice, Bidenova administracija je zaobišla Kongres kako bi odobrila prodaju artiljerijske municije u vrijednosti od blizu 147 miliona dolara, rekavši da „postoji vanredna situacija koja zahtijeva trenutnu prodaju“ oružja Izraelu.

„Bilo bi veoma jednostavno reći ‘Želite ovo oružje? Dopustite ulazak humanitarne pomoći. Želite ovo oružje? Prestanite ubijati tako mnogo civila’. [Biden] to nije uradio“, kazao je Roth.

„Ostavio je taj transfer potpuno bezuvjetnim, odustajući od utjecaja koji je imao, što ga, na neki način, čini saučesnikom u ovome što se događa – zapravo pomagačem i podstrekačem tih ratnih zločina.“

Komentari o granici između Gaze i Egipta izazivaju zabrinutost

Zaha Hassan, odvjetnica za ljudska prava i saradnica Carnegie fondacije za međunarodni mir, također je kazala Al Jazeeri da bi Bidenova administracija mogla učiniti više kako bi obeshrabrila bilo kakav pokušaj prisilnog raseljavanja.

Izraelska vojna ofanziva, objasnila je, „učinila je Gazu ne samo nepogodnom za život, nego je i ugrozila živote 2,3 miliona Palestinaca koji su tamo“.

Izrael, kao okupatorska sila, ima obavezu osigurati da osnovne potrebe Palestinaca u Gazi budu zadovoljene, kazala je Hassan. Ali, umjesto tog, izraelsko bombardovanje koje je u toku uništilo je ključnu infrastrukturu u Gazi, a opsada ozbiljno ograničava pristup hrani, vodi i drugim prijeko potrebnim stvarima.

„Doći sada i reći Palestincima u Gazi da bi Izrael pozdravio njihovu odluku ukoliko bi odabrali otići, predstavlja zaista cinično razumijevanje obaveza Izraela. Oni nisu Palestincima ostavili pravo izbora. Pokušavaju, izgleda, prisiliti ih da pobjegnu i potraže sigurnost i opstanak drugdje“, kazala je.

Hassan je također kazala da su Netanyahuovi komentari o preuzimanju kontrole nad pograničnim područjem Egipta i Gaze – predjelom poznatim kao koridor Philadelphia – duboko zabrinjavajući.

„To bi im omogućilo da sprovedu u djelo bilo kakve planove koje imaju o istjerivanju Palestinaca iz Gaze pod izgovorom da je dobrovoljno“.

Iako su zvaničnici kazali da Bidenova administracija ne podržava prisilno raseljavanje, „nismo vidjeli da je SAD poduzeo neke značajnije korake da spriječi sve različite načine na koji Izrael čini raseljevanje neizbježnim“, kazao je Hassan.

„Nismo čuli američke zvaničnike kako govore da je potpuno nelegitimno i nezakonito izgladnjivati jedan narod – uskratiti im hranu, vodu, struju, komunalne usluge i potrepštine“, kazala je.

„SAD ima veliki utjecaj nad Izraelom. Do sada nije bio spreman na nešto više od tihih razgovora s Izraelom iza kulisa o tome šta očekuje. U novije vrijeme, SAD je neke izjave dao javno, ali nismo vidjeli da koristi svoj utjecaj kao što bi trebao.“

Izjave Smotricha i Ben-Gvira su, međutim, pojačale pritisak na SAD da djeluje.

Nihad Awad, izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), dao je izjavu u nedjelju pozivajući Bidenovu administraciju da „se ogradi“ od Smotrichevih riječi.

Dodao je da američki čelnici „moraju konačno priznati ono što se već dugo zna i što Izrael svakodnevno pokazuje svojim genocidnim postupcima – da izraelska rasistička vlada etnički čisti Gazu“.

„Izraelska vlada oduvijek planira etnički očistiti Gazu“, napisao je. „Smotrich je to samo ozvaničio.“

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada