Zašto Izrael zadržava tijela palestinske djece?

Izrael je od 7. oktobra 2023. ubio 8.000 djece u Gazi i 81 dijete na Zapadnoj obali i u Jerusalemu.

Nacionalna kampanja je od pokretanja 2008. godine uspjela vratiti oko 375 tijela Palestinaca iz grobova s brojevima i hladnjača i još nastavlja raditi na tome (Al Jazeera)

Piše: Atef Douglas

Nablus – Jednim metkom u srce izraelski okupatorski vojnici ubili su djevojčicu Ruqayu Abu Dahuk (4 godine) na kontrolnom punktu Beit Iksa, sjeverno od  okupiranog Jerusalema. Potom su zadržali njeno tijelo, a kasnije izvršili obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti, koji još nije zvanično objavljen. Tijelo djevojčice je držano deset dana, a onda je predato porodici.

Ruqaya je jedno od 25 djece koju Izrael drži u svojim hladnjačama i grobljima s brojevima već dugo godina, a trećina njih je stradala od izbijanja bitke Potop Al-Aksa. Izrael odbija predati tijela njihovim porodicama, što je sastavni dio politike zlostavljanja Palestinaca koju vodi od okupacije Zapadne obale 1967. godine

Ahmed Abu Dahuk, otac djevojčice Ruqaye, kaže da se 7. januara njegova kćerka s majkom i tri sestre vraćala kući u selo Beit Iksa, sjeverno od Jerusalema. Vozile su se taksijem i čim su stigle do izraelskog kontrolnog punkta na ulazu u grad, pretresene su u skladu s važećim vojnim procedurama.

Samo što su odmakle nekoliko metara, izraelski meci su probili njihovo vozilo i ubili Ruqayu. Vojnici su ispalili oko 32 metka prema drugom vozilu koje se kretalo iza njih. Tvrdili su da je to vozilo namjeravalo izvršiti napad na njih.

Obdukcija

Abu Dahuk dodaje za Al Jazeeru: “Nakon što je Ruqaya pogođena, vojnici su zadržali njeno tijelo i izvršili obdukciju bez našeg pristanka, iako su tražili da prisustvuje ljekar u ime porodice. Međutim, nisu priznali niti objasnili uzrok smrti.”

Nakon deset dana čekanja ispunjenih ogromnom tugom, porodica Abu Dohuk je dobila tijelo djevojčice. Sahranjena je, a ovakva situacija samo potvrđuje da njene ubice neće ništa odvratiti. ”Oni su okupatori, neprijatelji i ubice koji ne podliježu ni odgovornosti ni kontroli”, rekao je otac.

Abu Dohuk je dodao: “Moje dijete je ubijeno. Izvršena je obdukcija i njeno tijelo je zaplijenjeno, a zatim vraćeno. Ne znam razlog svemu ovome i nisam mogao vjerovati da sam je sahranio. U svim ovim okolnostima, mislio sam da će njeno tijelo zadržati duže zbog trenutnih događaja i činjenice da okupacija svakodnevno zadržava tijela mučenika.”

Izrael drži 463 tijela (što ne obuhvata tijela ubijenih u okolini Gaze nakon rata), uključujući 18 zatvorenika i šest žena.

Zabrane za medicinsko osoblje

Možda je porodica Abu Dohuk imala sreće kad je preuzela tijelo svoje kćerke, dok je situacija porodice mladića Khaleda Hamidata (16 godina) bila nešto drugačija. Khaled je ubijen izraelskim mecima u blizini naselja Beit El, sjeverno od Ramallaha na Zapadnoj obali sredinom januara, a njegovo tijelo je zadržano.

Khaledova porodica je prolazila kroz tešku situaciju, jer su im svjedoci događaja prenijeli vijesti da su vojnici uhapsili Khaleda i da je bio “živ i pomjerao tijelo”. Međutim, Palestinsko građansko udruženje potvrdilo je vijest o njegovoj pogibiji, prema informacijama koje su dobili od izraelske vojske.

Amer Hamidat, otac poginulog djeteta Khaleda, koji je porijeklom iz izbjegličkog kampa Jalazoun u blizini Ramallaha, kaže da je izraelska vojska ubila njegovog sina iako ga je mogla raniti i uhapsiti. Nisu dozvolili građanima i medicinskom osoblju da mu priđu i pruže prvu pomoć, otvarajući vatru i na njih.

Ožalošćeni otac je dodao: “Okupacija je, nakon ubistva, učinila kaznu još težom, pa je oduzela njegovo tijelo da nam slomi srca. Misli da će time odvratiti druge, ali to se neće dogoditi.”

Abu Dahuk i Hamidat su samo dvoje od osmero djece čija je tijela Izrael zadržao otkako je počeo rat u Gazi. Izrael drži tijela 24 djece od 2015. godine, uglavnom u svojim hladnjačama, a jedno tijelo se nalazi na groblju s brojevima. Izrael drži tijelo dječaka Riyada Amina Jabera iz grada Hebrona još od 1968. godine, prema riječima Husseina Shujaiye, koordinatora nacionalne kampanje za vraćanje tijela koje drži Izrael.

Shujaiya je, objašnjavajući za Al Jazeeru porast broja tijela koja se ne vraćaju porodicama, rekao da je okupacija namjerno zadržala većinu njih od početka rata u Gazi, bez obzira imaju li ikakve veze s događajima ili ne. Smatra da to čine kako bi se istražile okolnosti pogibije, a onda neka tijela kasnije vraćaju porodicama, a druga zadržavaju.

Shujaiya dodaje da okupatori ovu praksu provode kao “složenu politiku”, bez obzira na godine i spol mučenika, bilo da su to starci, žene ili malo dijete. Na taj način kontroliraju živote Palestinaca dok su živi i nakon smrti. Žele da porodice poginulih žive u stanju stalne tuge jer nisu pokopali svoju djecu.

Razlozi za zadržavanje tijela

Slijedeći ovakvu politiku, osim toga što žele maltretirati porodice ubijenih, smatra Shujaiyi, Izrael ima za cilj kazniti Palestince općenito i iskoristiti to kao sredstvo odvraćanja. Osim toga, u nekim slučajevima pokušava sakriti dokaze s tijela poginulih kada postoje sumnje u okolnosti njihovog pogubljenja.

Shujaiya nastavlja da zadržavanje tijela ubijenih, također, onemogućava Palestincima da poduzmu pravne korake i da zahtijevaju otvaranje istrage o okolnostima ubistva. Okupacija na taj način skriva dokaze od organizacija za ljudska prava i pravnih institucija i onemogućava im poduzimanje bilo kakvih akcija protiv nje, pogotovo jer ”palestinske porodice uvijek imaju sumnje da se vrši krađa organa njihovih poginulih”.

Okupacija postavlja uslove prilikom predaje tijela, kao što je ograničenje broja prisutnih tokom ukopa na 25 osoba, zabrana unošenja kamera na groblje te plaćanje novčanih garancija za izvršenje ovih uslova, rekao je sugovornik.

Godina genocida nad djecom

Nacionalna kampanja je od svog pokretanja 2008. godine uz ulaganje velikih napora uspjela vratiti oko 375 tijela iz grobova s brojevima i hladnjača, a još nastavlja raditi na tome u kuloarima Izraelskog vrhovnog suda.

Palestinski ogranak organizacije Defense for Children International (DCIP) saopćio je da je 2023. godina ”genocida” koji izraelska okupacija provodi nad palestinskom djecom. Pokret je u svom godišnjem saopćenju objavljenom 9. januara naveo da je Izrael od 7. oktobra ubio 8.000 djece u Gazi, 81 dijete na Zapadnoj obali i Jerusalemu, dok je u 2023. godini ubijeno 121 dijete.

DCIP je u svom saopćenju naveo procjene prema kojima je Izrael uhapsio oko 165 palestinske djece tokom 2023. godine, dok je između 500 i 700 palestinske djece zatvorio u svojim zatvorima i sudio im na vojnim sudovima.

Izvor: Al Jazeera