Stanovnici Gaze pričaju Al Jazeeri o svom egzodusu iz Khan Yunisa

Nakon bombardovanja izbjegličkih kampova, raseljeni su se masovno slijevali ka jugu sve dok sva južna područja nisu postala pretrpana ljudima.

Na početku agresije u oktobru prošle godine, izraelske okupatorske snage naredile su stanovnicima grada Gaze i sjevernog dijela Pojasa Gaze da se evakuišu iz svojih domova (Al Jazeera)

Nismo oni koji postave šator i sjede u njemu, rekla je Abeer Nasr, koja je ispričala da su ona i njena porodica bili prisiljeni nekoliko puta u kratkom periodu bježati iz grada Khan Yunisa do Rafaha na jugu Pojasa Gaze.

„Otvorili su vatru na nas u gradu Al-Mawasi bez ikakvog prethodnog upozorenja. Neki su umrli pred našim očima. Usred noći dok je trajalo bombardovanje izašli smo sa djecom na hladnoću“, ispričala je Abeer.

Njen brat Ali Nasr ispričao je Al Jazeeri svoju patnju tokom pete selidbe: „Napali su nas usred noći. Nismo znali kuda da idemo. Izboli su mladiće, a djecu izranjavali, niko nije bio pošteđen njihove brutalnosti.“

Dodao je ljutito: „Svaki put kada su tražili da idemo na sigurno mjesto, opisivali su Al-Mawasi kao takvo. Nažalost, izdali su nas. Stigli smo do Rafaha pješke i umrli od hladnoće. Željeli smo samo da svijet suosjeća sa nama, da pronađe rješenje za nas. Dosadilo nam je.“

Bombardovanje izbjegličkih kampova

Na početku agresije u oktobru prošle godine, izraelske okupatorske snage naredile su stanovnicima grada Gaze i sjevernog dijela Pojasa Gaze da se evakuišu iz svojih domova i isele u centralni dio Pojasa Gaze, zatim u Khan Yunis na jugu Pojasa, a zatim u Rafah uz samu granicu.

Nakon bombardovanja izbjegličkih kampova, raseljeni su se masovno slijevali ka jugu sve dok sva južna područja nisu postala pretrpana ljudima. Kada je okupator izdao nova uputstva, raseljeni u Khan Yunisu i njegovi starosjedioci bili su primorani, pod bombardovanjem i artiljerijom, da se evakuišu u Rafah, na krajnjem jugu Pojasa Gaze blizu granice sa Egiptom, ali ovaj grad ne može da primi više od milion ljudi.

Deseci hiljada raseljenih ljudi koji su bili u području zapadno od Khan Yunisa došli su u Rafah u utorak. Nekima od njih je to četvrti ili peti put da se sele u periodu kraćem od dva mjeseca, jer je izraelska okupatorska vojska proširila svoju agresiju na sva područja Pojasa Gaze. Od ukupno 2,3 miliona stanovnika Pojasa, većina su beskućnici.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada