Buljušmić-Kustura: ‘Nepravda ‘90-ih u BiH ne smije biti ponovljena u Gazi’

Na primjeru Bosne i Hercegovine smo vidjeli šta se dogodi kada međunarodna zajednica ne reaguje na vrijeme, kaže aktivistkinja i istraživačica genocida.

Pojas Gaze je od 7. oktobra izložen nemilosrdnom i kontinuiranom izraelskom bombardovanju (AP)

“Mi [Bosanci i Hercegovci] bolje nego iko znamo i shvatamo važnost tužbe koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu”, kaže Arnesa Buljušmić-Kustura, aktivistkinja i istraživačica genocida s adresom u Londonu.

Upravo to je, ističe, razlog zbog kojeg je Međunarodnom sudu pravde uputila otvoreno pismo kojim poziva ovo međunarodno tijelo da provede “privremene mjere” koje će rezultirati prekidom vatre u Gazi i na taj način spriječi ponavljanje historije.

“Na primjeru Bosne i Hercegovine smo vidjeli šta se dogodi kada međunarodna zajednica ne reaguje na vrijeme”, kaže Buljušmić-Kustura u razgovoru za Al Jazeeru. “Jer da je Međunarodni sud pravde reagovao i proveo privremene mjere 1993. godine – kada je Bosna i Hercegovina usred rata tužila tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju (Srbiju i Crnu Goru) – ne bi se dogodio genocid u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi, kao ni mnogi drugi zločini.”

Buljušmić-Kustura je svoj naučni rad posvetila istraživanju zločina genocida i podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici

“Ovo je svojevrsni ispit za Međunarodni sud pravde, ali i prilika da pokažemo svijetu da međunarodno pravo ima svrhu, da će zaštititi ugrožene, kao i da niko na svijetu nije imun i da će prije ili kasnije odgovarati za svoje zločine”, dodaje.

Otvoreno pismo

U pismu koje je potpisalo više od 1.000 osoba, mahom onih koji su preživjeli rat u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici, Buljušmić-Kustura napominje da se izraelski advokat, u kontekstu odbrane Izraela od optužbe za genocid, tokom izlaganja pred Međunarodnim sudom pravde osvrnuo na slučaj Bosne i Hercegovine, podsjećajući da ni u toj zemlji nisu uvedene privremene mjere.

“To se dogodi kada pravda ne bude zadovoljena”, pojašnjava Buljušmić-Kustura i dodaje da “nepravda koja se dogodila 1993. ne smije biti ponovljena u ovom slučaju.”

Ovo je svojevrsni ispit za Međunarodni sud pravde, smatra Buljušmić-Kustura (Ustupljeno Al Jazeeri)

Aktivistkinja, koja je svoj naučni rad posvetila istraživanju zločina genocida i podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici, smatra da kao društvo ne učimo iz historije.

Brojni ratovi, uključujući i ovaj posljednji kojeg Izrael vodi u Gazi, pokazatelj su, ističe, da gotovo ništa nismo naučili ni iz Holokausta, ni iz genocida u Bosni i Hercegovini. No, nada se, da će međunarodna zajednica ipak zaustaviti Izrael i donijeti pravdu Palestincima.

“U svakom slučaju, mi koji smo preživjeli razne ratne strahote imamo odgovornost da govorimo o tim stvarima, da širimo istinu i svijest ne samo o onome što se dogodilo našem narodu, već i o zločinima i opresijama s kojima se suočavaju druge nacije širom svijeta”, ističe Buljušmić-Kustura.

Odluka o hitnim mjerama

Izrael je 7. oktobra prošle godine, nakon iznenadnog napada Hamasa u kojem je ubijeno 1.139 osoba, pokrenuo nemilosrdnu i kontinuiranu kampanju bombardovanja Pojasa Gaze. Od tada je u opkoljenoj enklavi ubijeno gotovo 26.000 Palestinaca, više od 64.000 ih je ranjeno, dok je više od dvije trećine stanovništva interno raseljeno na jug Pojasa.

Izraelski vojnici u Gazi (Reuters)

Južnoafrička Republika je 29. decembra Međunarodnom sudu pravde podnijela tužbu za genocid protiv Izraela, optužujući tu zemlju da je tokom bombardovanja Gaze prekršila Konvenciju o genocidu iz 1984. godine.

Južnoafrička Republika je 11. januara iznijela optužbe pred ovim sudom, a dan kasnije Izrael svoju odbranu.

Izrael je odbacio optužbe za genocid kao “pravno neutemeljene”, tvrdeći da njegove snage djeluju u samoodbrani i da ciljaju Hamas, a ne palestinske civile.

U svom prvom istupu, Međunarodni sud pravde se neće baviti ključnim pitanjem provodi li Izrael genocid i prvo će objaviti odluku o privremenim ili hitnim mjerama u Gaze, uz odluku koje će to mjere biti.

Stručnjaci kažu da bi do odluke o kompletnom slučaju, kojom će biti presuđeno da li je Izrael počinio genocid, mogle proći tri ili četiri godine.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada