Domovi za starije osobe – jednima nedostižni, drugim dobar posao

Cijene smještaja u domovima za starije ‘otišle su u nebo’ proteklih godina, a najavljuju se i nova poskupljenja.

S obzirom na potrebe i interes tokom proteklih 30-ak godina domovi za starije postali su iznimno isplativ i raširen posao, piše autor (Pixsell - Ilustracija)

S obzirom na potrebe i interes tijekom proteklih 30-ak godina, domovi za starije postali su iznimno isplativ i raširen posao. Uz domove o kojima skrbe županije, širom Hrvatske otvoreno je na stotine privatnih domova tako da danas gotovo da nema većeg sela u kojemu nije otvoren neki od domova. Ima tu onih s kvalitetnijim ili nešto manje kvalitetnijim smještajem, one za pokretanje ili nepokretne korisnike, premium domovi koji nude sadržaje poput bazena i slično… Međutim, ima i onih koji koriste situaciju i velike potrebe te i ne rade sve po zakonu i čiji se rad samo svodi na to da se uzme novac od korisnika.

Svemu tome je doprinijelo i iseljavanje tako da je sve češća pojava da djeca odlaze trbuhom za kruhom, dok u obiteljskim kućama ostaju roditelji koji su preuzimali brigu o kućama, stanovima i drugoj imovini. Kako su godine prolazile, oni su postajali sve nemoćniji i prepušteni sami sebi, a vrlo često odnosi s djecom svodili su se na telefonske razgovore. Na taj način došlo se i do godina kada oni više nisu mogli sami živjeti, jer su bili stari i nemoćni, te su odlazili u domove za starije gdje bi proveli ostatak svoga života. Nekada bi njihove mirovine bile dovoljne za smještaj u domovima, ali te cijene iz godine u godinu rastu tako da danas prosječna mirovina više nije dovoljna za smještaj u nekom od domova. Dodatni problem je i inflacija tako da su tijekom protekle dvije tri godine cijene još narasle. Niti to nije dovoljno, pa su tako cijene domova s prvim danom 2024. godine dodatno porasle ili će ih u narednim danima povećati dok ima i onih koji će ipak s dodatnim rastom cijena smještaja još neko vrijeme pričekati.

„Dom za starije i nemoćne Vukovar svoje cijene smještaja povisit će od 1. veljače i to za 10 posto. Na to povećanje cijena primorao nas je rast cijena i to prije svega rast cijena hrane i energenata. Radi toga su nam se računi značajno povećali jer su gotovo svi dobavljači u međuvremenu svoje cijene povećali i za 30 posto. Zbog svega toga smo tražili povoljnije ponuđače te radi toga sklapali nove ugovore ali i pored toga svoje cijene smještaja moramo povećati za 10 posto“, kaže Željka Rajković, ravnateljica Doma za starije Vukovar.

Prema njenim riječima, u ovome vukovarskom domu najveća cijena je 550 eura za smještaj u jednokrevetnoj sobi dok je najniža cijena 416 eura.

Jedina moguća mjera

I cijene smještaja u Domu za starije i nemoćne osobe u Slavonskom Brodu su porasle gdje je za najskuplji jednokrevetni apartman, i to u prizemlju, potrebno izdvojiti 702 eura mjesečno. U istom tom domu osnovna usluga smještaja u jednokrevetnoj sobi mjesečno košta 515 eura, dok cijena smještaja u dvokrevetnoj sobi košta 398 eura. Kako navode iz ovoga doma, tim iznosima smještaja treba dodati i neke posebne dodatke za njegu i zdravstvo, a isto tako tu su i dodaci za pratnju, prehranu, posluživanje, energiju…

Prema najavama Tomislava Ninića, ravnatelja Cvjetnog doma u Šibeniku, cijene smještaja u tome domu su od 1. siječnja 2024. godine postale za 25 posto u odnosu na prošlu godinu. Tako je dosadašnja cijena smještaja od 600-ak eura narasla na 750 eura mjesečno.

„Svjesni smo da je riječ o nepopularnoj, ali i isto tako jedinoj mjeri koju smo mogli donijeti kako bismo zadržali stabilnost poslovanja ustanove. Pri tome na financijsku podršku Šibensko-kninske županije, koja je osnivač Doma, ne možemo računati. Glavni razlog za povećanje cijena smještaja u domu je povećanje plaća zaposlenika“, rekao je Ninić.

Treba svakako napomenuti kako su domovi u vlasništvu gradova i županija puni te da postoje i dugačke liste čekanja što samo govori o potrebama. To svakako koristi i privatnim domovima koji se svako malo novi otvaraju. I kod njih ima najrazličitijih ponuda, od onih koji nude osnovni smještaj, preko apartmana s jednokrevetnim sobama do domova čiji korisnici, uz određenu cijenu, mogu računati na korištenje bazena, masaže, animatore… A sve to košta, pa tako u nekim premium domovima, kako ih se naziva, cijene smještaja za jednu osobu, za jedan mjesec, dosežu i po 1.000 eura.

Glavni krivac inflacija

Vlasnici privatnih domova ne žele govoriti o cijenama svojih usluga, ali i oni napominju kako su prinuđeni na tržišne cijene jer oni ne mogu računati na pomoć općina, gradova ili županije nego su prepušteni sebi.

„Cijene su takve i ljudi jednostavno mogu odabrati da budu kod nas ili negdje drugdje. I kada se interesiraju kaže im se kakve su cijene i tu nema nikakve laži ili prijevare. Za sada nećemo dizati cijene smještaja, ali nikad se ne zna ako dođe do nekog novog rasta cijena hrane, energenata i ostalih potrepština. Od cijene smještaja mi moramo osigurati plaće zaposlenima, platiti sve račune, kupiti hranu, osigurati sredstva za održavanje, a i sami moramo nešto zaraditi jer to nam je obiteljski posao i od toga živimo. Ako se odlučimo na poskupljenje, mi o tome svoje korisnike obavijestimo ranije, a o promjeni cijene izvijestimo i djecu naših korisnika. Kod nas je maksimalna cijena smještaja za osobu u jednokrevetnoj sobi 700 eura. Znam da je to puno i da mnoge starije osobe to sebi ne mogu priuštiti, ali to je tako. Puni smo i imamo i listu čekanja osoba koje su zainteresirane za smještaj kod nas“, kaže vlasnica jednoga privatnog doma za starije u Vukovaru koja je željela ostati anonimna.

O najnovijim poskupljenjima smještaja korisnika u domovima za starije osobe nezadovoljne su i političke stranke, kao i udruge koje okupljaju najstarije sugrađane. Tako iz Sindikata umirovljenika Hrvatske ističu kako je cijena smještaja u domovima preskupa te da većina umirovljenika sebi to ne može priuštiti. Prema njihovim navodima, umirovljenici su radi toga ovisni o pomoći drugih članova obitelji što njih onda dodatno financijski opterećuje.

„Ovim poskupljenjima još jednom je na vidjelo izašla sva pogubnost promašene politike Vlade koja se uz potporu ‘trabanata’, umjesto obećanog realnog povećanja mirovina do 60 posto prosječne plaće, odlučila za više kratkotrajnih PR paketa pomoći. Da su se mirovine povećale kako je HDZ obećao još 2016. godine, onda ova posljednja poskupljenja domova za umirovljenike mnoge korisnike sada ne bi tjerale u očaj jer njihove mirovine u međuvremenu nisu povećane ni da pokriju pola od onih poskupljenja”, poručuju iz platforme Umirovljenici zajedno.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada