Palestinci u Ukrajini osuđuju dvostruke standarde, a Kijev podržava Izrael

Ukrajina podržava Izrael tokom najnovijeg sukoba, uznemirujući Palestince dok rat uništava Gazu.

Ulični umjetnik Nathan Murdoch slika mural u znak podrške Ukrajini i Palestini u Peterboroughu, u Velikoj Britaniji (Reuters)

Kada je Rusija 24. februara 2022. pokrenula rat punih razmjera protiv Ukrajine, Amer Aroggi, 30-godišnji novinar iz Pojasa Gaze, osjećao je poriv da izvještava o tom evropskom sukobu.

S obzirom da je iskusio izraelsku okupaciju, osjetio je da bi se mogao povezati s patnjom Ukrajinaca.

Preseljenje je teklo bez problema, posebno zato što je njegov stariji brat dugo godina živio u Ukrajini. Aroggi je ubrzo sebi osigurao novu ulogu dopisnika za poznati TV kanal.

Manje od dvije godine kasnije, u njegovoj domovini ponovo je izbio rat, dogodila se najnovija eskalacija sukoba između Izraela i Palestine.

Neki posmatrači su uvidjeli paralele između Rusije i Izraela i Ukrajine i Palestinaca.

No, u brzom i nedvosmislenom odgovoru na izbijanje rata u Gazi, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dao je svoju podršku Izraelu, kao i veliki dio ukrajinske populacije i gotovo svi zapadni čelnici.

„Uočio sam dvostruke standarde […] Svijet je pomagao Ukrajincima, a nama niko. Niko mi čak nije pomogao ni da evakuišem majku i sestru iz Gaze“, ispričao je Aroggi Al Jazeeri.

Ukrajinci su bili „žrtve velike propagande“ u prvim fazama rata, zbog čega su često podržavali izraelsko bombardovanje Gaze, smatra Aroggi.

Kaže da bi volio otići, ali ne može jer ima palestinski pasoš.

Dane provodi prikovan za TV ekran, strahujući za porodicu u Gazi.

„Majka me pita: ‘Jesi li dobro? Bombarduje li Rusija?’, a ja joj odgovorim: ‘Jesi li ti dobro? Bombarduje li Izrael?'“

Najnovija eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba počela je 7. oktobra kada je Hamas napao jug Izraela, usmrtivši 1.139 ljudi i izazvavši nasilan odgovor. Izraelske snage do do sada u ovom ratu ubile najmanje 24.762 Palestinca u Gazi. Iako Izrael tvrdi da mu je cilj uništiti Hamas, koji upravlja ovom opkoljenom enklavom, cijena koju su platili civili i ponašanje Izraela oštro su kritikovani.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska izjavila je 7. oktobra da Ukrajinci razumiju i „dijele bol“ izraelskog naroda dok su plakati širom Kijeva osvijetlili glavni grad izraelskim zastavama.

Hashem*, zdravstveni radnik iz Gaze koji se doselio u Ukrajinu prije devet godina, ostao je čvrst u svojoj odanosti svom novom domu kada je Rusija napala Ukrajinu.

Zelenski razgovara telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom (Reuters)

Ali, zbog reakcije Ukrajine na izraelsku ofanzivu u Gazi, on se u prvim mjesecima rata borio sa suprotstavljenim emocijama, posebno zato što „Ukrajina trpi okupaciju kao i Palestina“, kazao je.

Prevladavajući narativ u nacionalnim medijima favorizira Izrael i utječe na raspoloženje javnosti, dodao je.

Hashem je i sam osjetio posljedice. Ispričao nam je da je primio prijetnje i diskriminirajuće poruke pune mržnje od pojedinaca koji su saznali da je iz Gaze, ali živi u Ukrajini. Bez obzira na to, planira ostati u Ukrajini.

Je li došlo do promjene u javnom mnijenju?

Sada, kada je prošlo više od tri mjeseca od početka rata na Bliskom istoku, Hashem i Aroggi kažu da su svjedočili nekim promjenama u javnom mnijenju. Stalni priliv slika smrti i razaranja u Gazi ostavio je traga i naveo neke Ukrajince da počnu otvoreno kritikovati stav svoje vlade.

U novembru je više od 300 ukrajinskih naučnika, aktivista i umjetnika izrazilo solidarnost s Palestincima u otvorenom pismu. U pismu je naglašeno pravo Palestinaca na samoopredjeljenje i otpor protiv izraelske okupacije, te povučene paralele sa Ukrajincima koji se odupiru ruskoj invaziji.

Mesnica čiji je vlasnik Palestinac u Dehtijarivskoj ulici, u Kijevu. U ovom dijelu grada nalazi se jedna od kijevskih džamija i središte je muslimanske zajednice u Kijevu (Al Jazeera)

Hashem je kazao da neki Ukrajinci sada vide „izraelski narativ“ kao istovremeno „lažan i nepravedan“. I on je „počeo osjećati moralnu podršku“ za sebe i za palestinski narod.

Rastući pritisak od propalestinskih segmenata društva vremenom je izazvao postepenu promjenu u stavu ukrajinske vlade, smatra.

Ukazao je na podršku Ukrajine rezoluciji UN-a od 12. novembra, kojom se poziva Međunarodni sud pravde (ICJ) da da mišljenje o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija. Međutim, Ukrajina je odabrala suzdržati se od glasanja o nedavnoj rezoluciji koja zagovara humanitarni prekid vatre u ratom razorenoj Gazi.

Julija Kiščuk, istraživačica koja je među potpisnicima pisma, kazala je Al Jazeeri da Izrael uživa značajnu podršku ukrajinskih političkih liberala koji vide Izrael kao demokratsku i progresivnu naciju.

„Izrael je predstavljen u ukrajinskim medijima kao demokratska država koja se brani od autokratije drugih bliskoistočnih država“, kazala je, dodajući ključnu stvar da „nema Palestine u ovom narativu“.

Kiščuk je kazala da se nivo znanja o Palestini, njenoj historiji i izraelskoj okupaciji koja traje počeo povećavati.

Vodeći ukrajinski kreatori mišljenja i intelektualci, čija je specijalnost Bliski istok, dobili su prostor u medijima, pružajući kontekst o ukrajinskoj historijskoj podršci Palestini. Kijev je prethodno dosljedno podržavao rezolucije UN-a koje osuđuju izraelsku okupaciju palestinskih teritorija.

U međuvremenu su slike koje prikazuju „užase“ izraelskog bombardovanja Gaze stvorile osjećaj empatije među Ukrajincima koji sada ne mogu ignorisati paralele s vlastitim ratnim iskustvima, rekla je.

Izraelska zastava vijori se pored ukrajinske, u centru Kijeva (Reuters)

Kiščuk je također ohrabrena promjenom tona među vladinim zvaničnicima u proteklim mjesecima.

U decembru je, u jednoj vrsti zaokreta, Zelenski kazao da Ukrajina priznaje nezavisnost i izraelskog i palestinskog naroda.

(Neka imena u tekstu su promijenjena da se zaštiti identitet sagovornika.)

Izvor: Al Jazeera