Zašto fašistički skup u Rimu nije šokirao italijansku javnost

Nisu se prvi put fašisti okupili usred Rima. Događalo se to već ranije i, kako stvari stoje, događaće se i u budućnosti, povodom godišnjica i sjećanja koja veličaju fašizam i Benita Mussolinija.

Fašistički pozdravi, koji su dugo bili tabu u javnosti, vremenom su se probili sa fudbalskih tribina na ulice gradova (ANSA - Arhiva)

Na godišnjicu obeležavanja ubistva trojice fašista, ispred bivšeg sedišta Italijanskog socijalističkog pokreta (Movimento Sociale Italiano) – neofašističke stranke osnovane nakon Drugog svetskog rata, salutiralo je na stotine ljudi. Okupljeni u ulici Acca Larentia u Rimu, došli su iz svih krajeva Italije, kako bi odali počast „palim drugovima“, kako piše na jednoj od memorijalnih ploča koja se nalazi u ovoj ulici. Skup su predvodili Gianluca Ianone, osnivač i vođa desničarskog pokreta CasaPound, a tu je bio i Luca Marsella, njegov portparol i bivši odbornik u jednoj rimskoj opštini.

Kada su okupljeni mirno stali u redove ispred istorijskog sedišta stranke, koja se danas naziva Fratelli di Italia (Braća Italije) i koju predvodi italijanska premijerka Giorgia Meloni, vođe su izviknule: „Za sve pale drugove!“ Na tipičan uzvik, okupljeni su jednoglasno odgovorili da su „prisutni“, te salutirali desnom rukom, fašističkim pozdravom koji je u Italiji zabranjen Ustavom.

Svake godine na dan 7. januara, a to ponavlja već 46 godina otkako su ubijeni Franco Bigonzetti, Francesco Ciavatta i Stefano Recchion, glavni grad Italije, zapravo jedan trg i njegova ulica postaju mesto za sećanje na „drugove“, koji su svoj život dali zarad ideja jedne ideologije.

Za ubistvo dvojice od njih osumnjičeni su ekstremisti krajnje levice, ali niko nikada nije odgovarao zbog tog zločina, dok je trećeg ubila policija ili kako na jednoj drugoj memorijalnoj ploči piše: „Ubile su ga sluge države“.

‘Otvorena šaka, čista ruka’

Među okupljenim građanima, koji su došli da odaju počast, na prvi pogled, reklo bi se da je reč o sasvim običnim ljudima odevenim u crno. Našla se tu i jedna starija gospođa koja je novinarima rekla da svake godine dolazi i da ne vidi u čemu je problem da oda počast, kako je naglasila, nedužno stradaloj „deci“. Zatim, tu je bio i jedan čovek srednjih godina koji je objasnio šta zapravo simbolizuje otvorena šaka fašističkog pozdrava. Govoreći o „čistoti“ jedne ideologije, rekao je kako se ponosi time što je fašista. Dok je većina njih ipak izbegavala razgovor sa novinarima, pojedine kamere snimile su memorijalni skup koji je protekao bez većih problema, ali i bez ikakve reakcije nadležnih ili policije.

Nije ovo prvi put da se fašisti okupljaju usred Rima. Događalo se to već ranije i, kako stvari stoje, događaće se i u budućnosti, povodom godišnjica i sećanja koja veličaju fašizam i njegovog idejnog tvorca Benita Mussolinija. Najpoznatija i najmasovnija manifestacija koja se svake godine organizuje je ona u njegovom rodnom mestu Predappiju, kada se obeležava godišnjica „Marša na Rim“, kada je Mussolini, 28. oktobra 1922. godine, preuzeo vlast i postao premijer.

U ovom slučaju, okupljanje fašista u Rimu i nije previše uznemirila italijansku javnost, ali je ipak zabrinula opoziciju zbog činjenice da je na stotine demonstranata ovog skupa koristilo zabranjeni fašistički pozdrav i niko ih u tome nije sprečio.

‘Izgleda kao 1924.’

Posle ovog događaja, liderka Demokratske stranke (Partito Democratico) Elly Schlein podsetila je na platformi X kako je, prošlog decembra, jedan posetilac na premijeri u operskoj kući La Scala uzviknuo „Živela antifašistička Italija!“. Ubrzo nakon toga bio je opkoljen pripadnicima antiterorističke policije.

„U Rimu, osim što nije bilo intervencije policije, sve je izgledalo kao 1924. godine“, rekla je Schlein, misleći na godinu kada je Mussolini ostvario ubedljivu pobedu na izborima i tako ukinuo višestranačku politiku u Italiji.

S druge strane, premijerka Italije Giorgia Meloni još uvek je suzdržana i ne izjašnjava se povodom događaja koji je otvorio mnoge polemike u italijanskom parlamentu, dok lideri opozicije traže raspuštanje neofašističkih grupa.

Na taj poziv, reagovali su mnogi, a među prvima ministar inostranih poslova Antonio Tajani, lider umerenije desničarske partije Forza Italia (Napred Italija), kada je rekao da je Italija antifašistička zemlja i da treba osuditi svaku proslavu diktature. A kako polemika uzima sve više maha u parlamentu, opozicioni Pokret pet zvezdica (Movimento 5 Stelle) najavio je podnošenje žalbe rimskom tužilaštvu, zbog koje je stranka Braća Italije optužila ovaj pokret, rekavši da „uspomenu na smrt tri dečaka ubijena komunističkom mržnjom koriste za propagandu“.

Pokret koji nikada nije nestao iz popularne kulture

Mnogi Italijani veruju da je Mussolini uradio mnogo dobrog za Italiju, drugi smatraju kako fašizam nikada neće nestati iz popularne kulture. Pre nekoliko godina, uoči 74. godišnjice oslobođenja Italije u Drugom svetskom ratu, na milanskom trgu Loreto, na kojem je danima visio obešeni Mussolini, postavljen je transparent na kojem je pisalo „Slava Mussoliniju“.

To je samo jedan u nizu događaja koji veličaju kult slavnog vođe. A fašistički pozdravi, koji su dugo bili tabu u javnosti, vremenom su se probili sa fudbalskih tribina na ulice gradova.

Iako se po dolasku na vlast Giorgia Meloni strogo distancirala od neslavne prošlosti svoje zemlje, postoji jedna fotografija na kojoj ona jede karbonaru u jednom restoranu. Oko nje, za istim stolom, nekolicina muškaraca takođe jedu karbonaru. Ništa tu ne bi bilo sporno, jer karbonara je tradicionalno italijansko jelo i svi je jedu, da ova fotografija nije nastala neposredno pre nego što je Meloni postala premijerka i kada je sa svojim stranačkim kolegama večerala u poznatom restoranu u Milanu, čiji vlasnik veliča lik Benita Mussolinija i njegov fašistički pokret. Verovatno fotografija ne bi dospela u žižu javnosti da se njen stranački kolega i predstavnik stranke Braća Italije u Napulju, Alfonso Gifuni nije njom pohvalio na društvenim mrežama. Na mnogobrojne kritike medija i novinara zbog te večere u restoranu, koji već 40 godina postoji u centru Milana, Meloni je odgovorila da je to gde i sa kim jede – njena privatna i lična stvar.

Poslednjih dana u italijanskim medijima pojavio se jedan lažni post koji je nasmejao javnost, a u kojem premijerka Meloni osuđuje događaje u Rimu, navodno rekavši: „Tragedija u Acca Larentiji ne može biti izgovor za nostalgične manifestacije od kojih se moderna desnica jasno ograđuje. Nacija je jedna i demokratska. Vlada se prepoznaje u Ustavu i braniće ga od svakog ekstremizma“. Međutim, ova provokacija poznatog satiričara Luce Bottura, nije izazvala nikakvu reakciju italijanske premijerke koja očigledno ne razume da to što ne osuđuje fašističke pozdrave usred glavnog grada, ne može i ne bi smelo da bude njena lična i privatna stvar.

Izvor: Al Jazeera