Od Palestine do Afrike: Kako karte lažu — a neke govore istinu

Sukobi u Palestini, Ukrajini, Indijskom okeanu i drugim područjima također se prelijevaju u sferu kartografije.

Spomenik s kartom Mandatne Palestine u gradu Jenin na Zapadnoj obali, aprila 2022. (AFP)

Google Earth je nastao 2005, da bi godinu dana kasnije doživio revolucionarni potres.

Palestinac iz Jenina Thameen Darby kreirao je karte Nakba, mapirajući palestinska sela koja su uništena ili ispražnjena u arapsko-izraelskom ratu 1948. godine. Karte prikazuju dijelove Palestine kojih nema ni na kartama koje su izradile palestinske vlasti, rekla je za Al Jazeeru geografkinja Linda Quiquivix, koja je istraživala kartu Nakba i karte Palestine.

Karta Nakba iz 2006. izazvala je kontraverzu i bijes među nekim Izraelcima koji su je prijavili lokalnoj policiji kao “napad na pravu geografiju”.

No, šta je prava geografija? Predstavljaju li karte koje svakodnevno vidimo tačno granice i prostore?

Lažu li karte?

“Ne samo da je lako lagati s kartama, to je ključno”, napisao je kartograf Mark Monmoneir u svojoj knjizi “Kako lagati kartama”.

Pokazao je da kondenziranje složenih, trodimenzionalnih prostora na dvodimenzionalni list papira mora biti reduktivno. Karte izrađuju ljudi, historijski oni koji imaju moć. Stoga su oni projekcija toga kako ljudi vide svijet – projekcije koje su pune unaprijed stvorenih ideja i predrasuda.

Međutim, karte su također namjerno iskrivljene kako bi se iskrivila ljudska percepcija prostora i problema, ustvrdio je autor. “Dobar propagandista zna kako oblikovati mišljenje manipulirajući kartama”, napisao je Monmoneir.

Propagandne karte bile su popularne tokom i čak i prije 20. stoljeća kada su zaraćene nacije koristile kartografiju za propagandu ratne agende, prikazujući protivničke nacije kao negativne karikature.

Na kartama su korišteni različiti simboli: na primjer, hobotnica s više pipaka korištena je za prikaz agresora. Dok je britanski kartograf koristio hobotnicu za prikaz Rusije, francuski kartograf je prikazao Winstona Churchilla kao mekušca. Propagandne karte također su bile popularne tokom Hladnog rata.

Italijanska politička karikatura prikazuje kartu Evrope i Bliskog istoka na kraju rusko-turskog rata, sa većinom država prikazanih u obliku ljudskih figura, a glavni izuzetak je Rusija koja je velika hobotnica, te Grčka kao rak (Getty)
Francuska propagandna karta iz 1917. prikazuje njemačku invaziju kao divovsku hobotnicu tokom Prvog svjetskog rata (Getty)

Kartografska hegemonija Zapada

Uobičajeni način prikazivanja karata svijeta koji se danas koristi naziva se Mercatorova projekcija koju je izradio evropski kartograf Geert de Kremer 1569. godine. Projekcija je kritizirana jer je uveliko pogrešna pošto značajno iskrivljuje proporcije. Dok inače tri Kanade mogu stati u Afriku, Afrika je znatno manja i manje detaljna od Kanade na karti. Četrnaest Grenlanda se može “ugurati” u Afriku — ali je na Mercatorovoj karti danska teritorija prikazana gotovo iste velićine kao Afrika.

Aljaska izgleda veća od Meksika, a u stvarnosti je manja. Čini se da je Evropa – bez Rusije – približno iste veličine kao Južna Amerika koja je u stvarnosti gotovo dvostruko veća. A Evropa je u centru karte, s azijsko-pacifičkim područjem na periferiji, iako je Azija najnaseljeniji kontinent na svijetu, najveća kopnena masa planete, te danas svjetski ekonomski nervni centar.

U 1800-ima uvedena je Gall-Petersova projekcija koja je potkopala eurocentrične proporcije Mercatorove projekcije i tačnije odredila veličinu kopnene mase. Međutim, tek 1970-ih je Gall-Petersova projekcija predstavljena široj publici. Većina obrazovnih institucija širom svijeta još uvijek koristi Mercatorovu projekciju za podučavanje geografije u učionicama.

Ratovi karata

No, nije riječ samo o Mercatorovoj projekciji.

Maja 2019. godine je tadašnji američki predsjednik Donald Trump napisao “lijepo” na karti Izraela po kojoj okupirana Golanska visoravan pripada Izraelu, a ne Siriji. Golansku visoravan okupirao je Izrael tokom Šestodnevnog rata 1967. godine, a zatim je 1981. efektivno anektirao, što je potez koji međunarodna zajednica nije priznala.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokazuje kartu Izraela koja pokazuje da je Golanska visoravan unutar državnih granica, koju je potpisao američki predsjednik Donald Trump 30. maja 2019. (AFP)

U novembru je iste godine Donji dom ruskog Parlamenta objavio da će Apple Maps prikazati Krim kao dio Rusije kada se gleda iz Rusije. Krimski poluotok je Rusija anektirala od Ukrajine u martu 2014, što je korak koji je kritiziran u međunarodnoj javnosti.

U početku je Apple predložio da se Krim prikaže kao nedefinirana teritorija, ali je na kraju udovoljio Rusiji, što je izazvalo osudu Ukrajinaca. Mashable je 2022. objavio da je Apple počeo jasno označavati Krim kao dio Ukrajine, barem izvan Rusije.

Čovjek gleda u ekran računara u Moskvi 21. marta 2014. gdje se vidi karta Krimskog poluotoka sa natpisom: ‘Krim, Rusija’ (AFP)

Uz to, Kina koristi pomorske karte kako bi prisvojila cijelo Južno kinesko more. Koristeći liniju u obliku slova “U” koja se naziva “linija sa devet crtica”, kineske karte pokazuju kako Južno kinesko more – ključna pomorska trgovačka saobraćajnica – u potpunosti pripada Kini. To je bila tema razdora između Kine i susjeda iz jugoistočne Azije, uključujući Maleziju, Filipine i Vijetnam, koji također polažu pravo na vode najbliže svojim obalama.

Međunarodni sud presudio je 2016. da karta ne pruža Kini pravnu osnovu za polaganje prava na more, ali to nije spriječilo da se linija sa devet crtica pojavi na novoobjavljenoj kineskoj nacionalnoj karti 2023. godine.

Indija i Pakistan kontroliraju dijelove Kašmira. Nakon što je New Delhi opozvao poluautonomni status Kašmira pod kontrolom Indije, povukavši njegovu državnost i podijelivši ga na dvije federalne teritorije 2019, Islamabad je uzvratio udarac – kartom. Godine 2020. Islamabad je predstavio kartu koja je prikazivala da cijeli Kašmir – uključujući dio koji kontrolira Indija – pripada Pakistanu.

Aktuelni rat Izraela protiv Gaze također nije bio imun na brige oko korištenja karata.

Semafor Media je objavio kako je, nakon eskalacije nasilja između Izraela i Hamasa 7. oktobra, Planet Labs, koji je prije osiguravao ključne satelitske snimke, počeo ograničavati i zamračivati slike Gaze.

Što rade karte poput karte Nakba?

Suprotstavljene karte dovode u pitanje dominantno mapiranje koje je kroz historiju utjecalo na to kako “svijet” vidi svijet.

Također se nazivaju mapama s pogledom odozdo prema gore ili kartama otpora. Nakba karta je primjer. Quiquivix je saznala za kartu Nakba tokom svojih pokušaja da prati način na koji su Palestinci koristili karte.

Također je počela uviđati da je nakon sporazuma iz Osla 1993. puno energije palestinskog vodstva uloženo u izradu karata koje su bile paralelne s državom Izrael, krećući se prema “dvodržavnom” rješenju. Vodstvo je mapiralo samo Pojas Gaze i Zapadnu obalu, a ne cijelu Palestinu “gdje izbjeglice [vjeruju kako] još uvijek imaju pravo na povratak, i gdje također postoje palestinski građani Izraela”, objasnila je.

Izrael je Palestincima koji su 1948. protjerani sa svoje zemlje i njihovim potomcima uskratio pravo na povratak.

To je, rekla je, dovelo do kartografskog brisanja Palestinaca. S druge strane, Darbyjeva Nakba mapa ima sela koja palestinske izbjeglice u egzilu mogu koristiti da “pokažu svijetu gdje su njihova sela koja su uništena ili okupirana da bi se formirala Država Izrael”.

Pojava interneta opremila je lokalno stanovništvo i zajednice platformama za dijeljenje vlastitih karata, rekao je Quiquivix.

“Dominantnom svijetu je mnogo teže sakriti svoje protivrječnosti.”

Izvor: Al Jazeera