Zašto izraelski parlamentarac Ofer Cassif podržava Južnu Afriku?

Izraelski političar Ofer Cassif zauzeo je hrabar stav protiv genocida za koji kaže da njegova zemlja provodi u Gazi.

Izraelski političar Ofer Cassif drži palestinsku zastavu na jednom od protesta podrške Palestini (AFP)

Izraelski parlamentarac Ofer Cassif izazvao je političku oluju na društvenim mrežama kada je, prije nekoliko dana, potpisao peticiju kojom podržava južnoafričku tužbu za genocid protiv Izraela. Saslušanje po toj tužbi počelo je u četvrtak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu.

“Ovo je moja ustavna dužnost prema izraelskom društvu i svim njegovim stanovnicima”, napisao je Cassif na platformi X. “Ne prema vladi čiji članovi i njena koalicija pozivaju na etničko čišćenje, pa čak i stvarni genocid. Oni su ti koji štete zemlji i narodu, oni su ti koji su doveli do tužbe Južne Afrike u Haagu, a ne ja i moji prijatelji”.

Broj palestinskih žrtava u gotovo 100-dnevnom izraelskom bombardiranju Pojasa Gaze premašio je 23.000 ljudi, uključujući gotovo 10.000 djece.

Ko je Ofer Cassif?

Cassif je političar iz ljevičarske stranke Hadash-Ta’al s arapskom većinom (HADASH je hebrejski akronim za Demokratski front za mir i jednakost). Rođen u Rishon LeZionu u blizini Tel Aviva 1964, bio je član izraelskog parlamenta gotovo pet godina.

Doktorirao je političku filozofiju na London School of Economics i bio je predavač na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu prije nego što je ušao u parlament.

Njegova sklonost da ide protiv većinskog mišljenja izraelskog društva nije nova. U kasnim 1980-ima, kao propalestinski Izraelac koji je također ponosni komunista, proveo je neko vrijeme u zatvoru jer je odbio služiti kao vojnik na okupiranim područjima.

Cassif je 2021. tvrdio je da ga je policija pretukla dok je učestvovao na protestu protiv ilegalnog jevrejskog naselja u Istočnom Jerusalemu, koji je pod izraelskom okupacijom.

Policijska borba s Oferom Cassifom, jedinim jevrejskim članom Zajedničke liste, saveza arapskih stranaka u izraelskom Knessetu, tokom jednog od protesta protiv planiranih deložacija u Istočnom Jerusalemu (AP)

Njegovi napadi na izraelsku državu u parlamentu, kada je, na primjer, nazvao nekadašnju ministricu pravosuđa Ayelet Shaked “neonacističkim ološem”, naveli su Centralnu izbornu komisiju da ga ukloni s glasačkog listića za izbore 2019. godine.

Tu odluku je, međutim, poništio Vrhovni sud i on je izabran te godine, a Hadash-Ta’al je dobio 4,5 posto glasova i šest mjesta u Knessetu. Tada su na izborima podršku birača dobili stranka Likud Benjamina Netanyahua (više od 26 posto glasova i 35 mjesta) i Kahol Lavan, opozicioni politički savez koji vodi bivši ministar odbrane Benny Gantz, koji je također član sadašnjeg Netanyahuova ratnog kabineta.

Yossi Mekelberg, saradnik Programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku u Chatham Houseu, nazvao je Cassifa “anomalijom u izraelskoj politici”.

“Velika većina izraelskih članova Knesseta služi u cionističkim strankama, a to nije slučaj s Cassifom”, rekao je Mekelberg o ovom anticionističkom političaru.

Naljutio je neke time što je odbio dati otvorenu podršku Ukrajini u njezinom ratu s Rusijom. Kada se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio Knessetu putem Zooma u martu 2022. godine, mjesec dana nakon početka ruske invazije, Cassif je odbio prisustvovati.

“Ne stajem ni na čiju stranu u bespotrebnom ratu koji šteti nevinim civilima, jača ljude na vlasti i obogaćuje gospodare rata”, napisao je Cassif u tweetu. “Ne podržavam nacionaliste i progonitelje komunista u Ukrajini, a ne, ne podržavam ni Putina i ruske nacionaliste koji mrze komuniste. Ne ratu – da miru.”

Koja je njegova vizija Palestine?

Cassif je čvrsti zagovornik dvodržavnog rješenja za Izrael i Palestinu.

U decembru 2023. godine, tokom razgovora koji je transkribiran na web stranici Komunističke partije Izraela, rekao je: “Palestinci, kao narod, imaju pravo imati svoju vlastitu nezavisnu državu.

Kompromis je podjela zemlje. Uz državu Izrael bi trebala postojati i nezavisna, suverena, palestinska država, koja bi postojala na starim teritorijima koje je Izrael okupirao u junu ’67. To znači Pojas Gaze, Istočni Jerusalem i Zapadna obala. Nema drugog načina.”

Oštro se protivi izraelskim naseljima na palestinskim teritorijima i protestvovao je protiv njih. U februaru 2022. pridružio se demonstrantima u četvrti Sheikh Jarrah u Istočnom Jerusalemu, gdje su porodice izbacivane iz svojih domova kako bi se doseljenici mogli useliti.

Cassif razgovara s novinarima tokom demonstracija podrške Palestincima u četvrti Sheikh Jarrah u Jerusalemu (Anadolija / Getty Images)

Kako se Cassifovo stajalište dopalo izraelskom narodu?

Ne dobro. Cassif je jedan od samo 400 Izraelaca, u populaciji od gotovo 9,5 miliona, koji su potpisali peticiju kojom podržavaju tužbu Južne Afrike protiv Izraela. Kao član Knesseta, njegov javni čin prkosa izgledao je kao „crvena krpa postavljena pred bika“.

Nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, koji je potaknuo zemlju da pokrene svoju kampanju zračnog bombardiranja Gaze, Cassif je suspendiran iz Knesseta na 45 dana zbog kritiziranja rata.

Kolega izraelski parlamentarac Oded Forer nazvao je Cassifovu odluku da se suprotstavi zemlji svog rođenja “izdajničkom”, dodajući da se njegove “riječi više ne mogu čuti dok krv vojnika i građana lije zemljom”.

Forer trenutno prikuplja potpise zastupnika u pokušaju da se Cassif izbaci iz Knesseta. Prema pravilima Knesseta, Forer treba uvjeriti 70 članova parlamenta da podrže njegovu inicijativu i zatim dobiti odobrenje od Odbora Doma Knesseta, prije nego što parlament može glasati o Cassifovom izbacivanju.

Ipak, čini se da Cassif uživa u nemirima i potresima na nestabilnoj izraelskoj političkoj sceni. “On je, na mnogo načina, više aktivist nego parlamentarac”, rekao je Mekelberg za Cassifa. “I ono što vidi, to i dobije.”

Cassif je izgubio prijatelje u napadu Hamasa, u kojem je ubijeno 1.139 ljudi. Uistinu, u intervjuu za Waging Nonviolence sa sjedištem u New Yorku od 19. oktobra 2023. godine, nazvao je upad Hamasa “moralno odvratnim”.

Ali u istom intervjuu, 12 dana nakon što je Izrael počeo bombardiranje Gaze, rekao je neprofitnoj medijskoj organizaciji da je njegovo glasno odbacivanje izraelskog vojnog odgovora dovelo do toga da su ga “izraelski desničari žestoko napali, uključujući prijetnje smrću, zbog viđenja rata”.

“Oni jednostavno ne mogu tolerirati i ne žele prihvatiti da ja, i svi ostali, možemo pokazati suosjećanje i empatiju za nedužne ljude u Gazi, u isto vrijeme pokazujujući simpatije i brigu za narod Izraela. To nije kontradikcija”, dodao je.

Šta o njemu misle propalestinski Izraelci?

Na društvenim mrežama, globalne pristalice palestinskih prava pohvalili su Cassifovu odluku da izađe u javnost sa svojim stavom o slučaju južnoafričke tužbe pred ICJ-em protiv Izraela. Međutim, na terenu u samom Izraelu, mišljenja o njemu među propalestinskom ljevicom malo su nijansiranija.

“On je neko koga poštujemo i podržavamo zbog njegovog stava protiv genocida, uprkos nekim političkim razlikama s nekima od nas”, rekla je Neta Golan, aktivna članica organizacije Izraelci protiv apartheida.

Ofer Neiman, propalestinski izraelski aktivist iz Jerusalema, smatra da je Cassif previše “blag” prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.“Također se ne slažem s njim u vezi sa njegovim oklijevanjem da razmotri druge opcije osim rješenja s dvije države. Ali Palestina i genocid su ovdje u fokusu. Dakle, ukratko, on je za mene kolega disident”, rekao je Neiman.

Izvor: Al Jazeera