Pokrenuta proizvodnja u zeničkoj kompaniji: ArcelorMittal ostaje u BiH

Zaposlenici zeničke kompanije uz decembarske plate dobili su bonus od 2.520 konvertibilnih maraka (1.288 eura) i razliku za topli obrok retroaktivno od juna do decembra 2023. godine.

ArcelorMittal Zenica je godinama među najvećim izvoznicima u Bosni i Hercegovini (Reuters)

Potpisivanjem Kolektivnog ugovora te pokretanjem proizvodnje u ArcelorMittalu Zenica stavljena je tačka na krizu u ovoj kompaniji te otklonila neizvjesnost oko sudbine 2.200 radnika koji su se bojali da bi mogli ostati bez posla.

Ovakvim raspletom vidno je zadovoljstvo i kod 780 zaposlenih u Rudniku željezne rude Ljubija – Prijedor, čiji je većinski vlasnik Mittal i koji snabdjeva zeničku kompaniju rudom. Indirektno je bilo ugroženo i desetine kooperanata i onih koji vrše usluge poput Željeznica Republike Srpske, kojoj je bilo ugroženo poslovanje s obzirom da 42 posto ostvarenih godišnjih prihoda čini naknada koju dobijaju za prijevoz rude od Prijedora do Zenice.

Bonus ‘legao’ uz platu

Realizacija dogovorenog Kolektivnim ugovorom počela je 10. januara. Zaposlenici zeničke kompanije uz decembarske plate dobili su bonus od 2.520 konvertibilnih maraka (1.288 eura) i razliku za topli obrok retroaktivno od juna do decembra 2023. godine.

„Sretni smo i zadovoljni zbog Kolektivnog ugovora i same realizacije stvari koje su dogovorene. Pokazali smo razumijevanje jednih prema drugima. Mi smo potvrdili ovim da želimo da radimo, a vlasnici kapitala da namjeravaju ostati u Bosni i Hercegovini i nastaviti sa biznisom. Nadam se da ćemo mi penzije ovdje zaraditi“, kazao je Rašid Fetić, predsjednik Sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica.

Objasnio je da je Aglomeracija pokrenuta, a da se radi na tome da se pokrene Visoka peć. Ide se, kaže, opreznije zbog njenih specifičnosti, ali bi „trebala raditi punom parom do kraja sedmice“.

Sve ide po planu

Hasan Isaković, predsjednik Sindikalne organizacije „Priprema rude i Aglomeracija“ ArcelorMittala Zenica, rekao je da je prije nekoliko dana pokrenuta i „Sinter mašina broj 6“ na Aglomeraciji, te da ide sve po planu.

„Nema nikakvih problema. Sve ide po planu. Druga mašina Sinter je u planiranom remontu. Što se tiče ‘Aglomeracije’, radnici su zadovoljni. Pogotovo sada kad im je isplaćen bonus uz decembarsku platu“, poručio je Isaković.

Edin Ibrahimagić, predsjednik Sindikalne organizacije „Čeličana“, pojasnio je da je atmosfera među radnicima sve bolja.

„Svima nam je laknulo. Ljudi osjećaju sigurnost. Kolektivni ugovor znači puno za radnike. Sad znamo koja primanja ćemo imati i planirati sebi neke stvari u životu“, rekao je Ibrahimović. „Mi smo stali 11. novembra. Radilo se na remontu, čišćenju pogona. Spremni smo, čekamo da se pokrene Visoka peć. Poslije toga i mi počinjemo sa radom“.

Zadovoljan radnik, uspješan poslodavac

Dario Antonić, predsjednik Sindikata ArcelorMittala Prijedor, izjavio je da ih očekuju pregovori oko novog kolektivnog ugovora.

„Naš kolektivni ugovor ističe 31. marta. Prvobitno je to bilo s krajem prošle godine, ali smo, uz dogovor sa Upravom, produžili ga na tri mjeseca. U suštini, nismo zadovoljni samim pokretanjem proizvodnje. Naš stav je da ne trebamo biti sretni s tim što ćemo početi raditi, ako ne postignemo dogovor oko plata i drugih stavki pojedinačnog kolektivnog ugovora“, istakao je Antonić.

Dodao je kako je jasno da kompanija ima namjeru da ostane u Bosni i Hercegovini i nastavi raditi, te kako se nada da će imati osjećaj prema radnicima u Prijedoru i „naći neko kompromisno rješenje kako bi dogovorili uslove novog kolektivnog ugovora“.

Radnici, kaže, žele raditi svih 12 mjeseci tokom godine i zarađivati sebi plate. Ne žele socijalnu pomoć, već da rade i zarade plate od kojih mogu pristojno živjeti.

Dijana Božić Srdanović, direktorica za ljudske resurse u kompaniji ArcelorMittal Zenica i Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica potpisali su Kolektivni ugovor (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kolektivni godišnji odmor za radnike ArcelorMittala Prijedor ističe 22. januara. Plan je da se krene prvo sa proizvodnjom jalovine, a prema najavama poslodavca, 1. februara bi prve količine rude trebale krenuti za Zenicu.

„Sindikat je ispunio glavni cilj, a to je značajno poboljšanje materijalnog položaja radnika. Zaključen je novi kolektivni ugovor, koji za radnike znači sigurnost. Njime se regulišu bukvalno sva materijalna, odnosno ‘novčana’ prava iz radnog odnosa. Poslodavcu znači relativni mir u kući. Trasiran je put ka normalizaciji odnosa, u obostranom interesu. U odnosima radnika i poslodavca međusobno povjerenje je sve, ono se lako gubi a teško ponovo gradi. Uloga i odgovornost poslodavca u izgradnji povjerenja je neuporedivo veća, kao ekonomski daleko jače strane“, naglasio je Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona.

Zaključio je da bez zadovoljnog radnika nema uspješnog poslodavca, a da su „radnici u protekle dvije godine napravili čudo“.

„Svjesni smo da se poslovna situacija stalno mijenja, ali radniku se mora osigurati bar minimum dostojanstva i uslovi za iole normalan život, bez obzira na sve okolnosti. Da li su radnici zadovoljni s ovim dogovorom, to je pitanje za radnike. Ako ćemo po zasluzi, oni sigurno zaslužuju daleko više. Ali ovaj dogovor i definisani uslovi su u ovoj situaciji objektivni maksimum“, rekao je Mujkanović.

„Činjenica da će kolektivni ugovor važiti do kraja ove godine trebala bi da znači da se na proizvodnju čelika u Zenici ipak gleda dugoročnije, što to znači i relativnu sigurnost radnih mjesta. Zenica je više od stotinu godina grad čelika. Dok neko ne ponudi realnu, bolju i čišću alternativu za upošljavanje nekoliko hiljada ljudi, direktno i indirektno, naša je obaveza da stvaramo što bolje uslove za život i rad metalaca. Sve drugo je šuplja priča“.

Među najvećim izvoznicima u BiH

Kompanija ArcelorMittal Zenica sredinom novembra odlučila je privremeno obustaviti proizvodnju zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika. Tada su odgovorili da kompanija namjerava nastaviti sa normalnim radom „čim dođe do oporavka potražnje na nivou koji omogućava održivo poslovanje“.

S obzirom da je došlo do promjena na tržištu čelika u Evropi i svijetu, a i da je riješen problem sa radnicima, u kompaniji su odlučili ponovo pokrenuti proizvodnju čime su pokazali da planiraju ostati i u narednom periodu u Bosni i Hercegovini.

Pobjednika i poraženih zvanično nema, ali se može konstatovati da su pobijedili svi. I zaposlenici koji će s novim Kolektivnim ugovorom dobiti sigurnost, ali i finansijski profitirati; poslodavac koji će ostati raditi u Bosni i Hercegovini uz pogodnosti koje imaju u vidu jeftine električne energije i plina, ali i država odnosno entitetske vlade koje će puniti svoje budžete od ArcelorMittala Zenica koji je, uprkos tome što nisu radili posljednja dva mjeseca, godinama među najvećim izvoznicima u Bosni i Hercegovini, ali i koji je najveći potrošač struje u državi, baš kao i Rudnika Ljubija.

Izvor: Al Jazeera