AJB DOC: Priča o forenzičarki koja neumorno ‘kuca’ na vrata evropske svijesti

Na šestom AJB DOC-u bit će prikazan film ‘Potpuni neznanci’ koji donosi priču o forenzičarki koja neumorno radi na identifikaciji ‘tijela bez identiteta’ koja stižu u obdukcionu salu na čijem je čelu.

Film 'Potpuni neznanci' će biti prikazan u Takmičarskom programu šestog AJB DOC festivala u subotu, 9. septembra u Cineplexxu (Al Jazeera)

Svako veče u obdukcionu salu Medicinsko-pravnog instituta Labanof, kojeg vodi forenzička antropologinja Cristina Cattaneo, stižu tijela bez identiteta, takozvani “potpuni neznanci”. Među njima su beskućnici, odbjegli tinejdžeri, migranti kojih je u posljednje vrijeme sve više… Ionako gurnuti na marginu društva koje nije blagonaklono prema njima, tek sada za njih niko ne brine. Niko, osim doktorice Cattaneo koja godinama vodi neumornu borbu u pronalaženju sredstava za njihovu identifikaciju.

Svoj rad je, između ostalog, opisivala u knjigama i esejima na koje je prije više od decenije, radeći na scenariju za kriminalistički film koji je sadržavao scenu autopsije, naišla scenaristica i rediteljica Valentina Cicogna. Tako se rodila ideja za film Potpuni neznanci, koji će biti prikazan u Takmičarskom program 6. AJB DOC-a.

“Odmah sam otišla upoznati je. U tom periodu sam ostala bez majke i bila u fazi tugovanja, te sam nakon susreta s njom i njenim radom shvatila da je proces tugovanja kroz koji sam prolazila zapravo privilegija na koju rođaci bezimenih mrtvih, ‘potpunih neznanaca’, nemaju pravo”, kaže Cicogna u razgovoru za Al Jazeeru, prisjećajući se trenutka u kojem je shvatila da je neophodno dokumentovati ovu priču.

No, doktorica Cattaneo je bila prilično suzdržana i oprezna kada joj je Cicogna, zajedno sa svojim kolegom Mattiom Colombom, iznijela ideju o snimanju dokumentarnog filma o njenom radu i borbi za identifikaciju “potpunih neznanaca”.

“Prvo smo morali dobiti njeno povjerenje”, kaže Colombo, prisjećajući se kako im je na početku dopuštala da snimaju isključivo njene studente koji rade svoje doktorske disertacije.

“Tek kada je uvidjela da smo izuzetno strpljvi i veoma ozbiljni u pristupi ovoj priči, dopustila nam je da snimamo nju i njen rad koji se odnosi na ‘potpune neznance’”, dodaje Colombo.

U narednim godinama proveli su mnogo vremena s doktoricom Cattaneo i njenim timom.

“Bilo nam je veoma važno izgraditi taj odnos povjerenja kako bismo u konačnici napravili film unutar granica koje nameću tema i naša lična etika”, saglasni su Cicogna i Colombo.

‘Nerazriješeni gubitak’

Kroz film Potpuni neznanci, autorski dvojac gledaocima daje uvid u pažljivost i detaljnost kojom profesorica Cattaneo pristupa “potpunim neznancima”, posmatrajući i čisteći ostatke tijela koje potom spaja s predmetima koji ih prate, nadajući se da će ih u konačnici uspjeti identifikovati i vratiti im dostojanstvo koje im je društvo oduzelo čak i prije njihove smrti.

U isto vrijeme, smatrali su da je važno u ovom filmu na neki način “zatvoriti krug” i zabilježiti trenutak u kojem posmrtne ostatke osobe koja se vodi kao nestala nakon identifikacije vraćaju porodici. Trenuci su to koje doktorica Cattaneo opisuje kao “jedini sretan kraj koji je moguć u njenom radu”.

“Namjerno koristi taj izraz, jer koliko god bolno bilo iskustvo tugovanja, još je bolnije čekati godinama bez mogućnosti tugovanja”, kaže Colombo.

“Porodice nestalih uglavnom, sve dok nema dokaza o smrti osobe koju traže, dok ne vide i ne dotaknu posmrtne ostatke svojih najmilijih, žive u neizvjesnosti i nadi da je ta osoba možda još uvijek živa. Ta trauma se naziva ‘nerazriješen gubitak'”, pokašnjava.

To tragično iskustvo gledaocima su približili slučajem Mbarese Kumbrije, djevojke iz Albanije koja je kidnapovana sredinom ‘90-ih i natjerana na prostituciju u Italiji.

“Bilo nam je važno uključiti u film nekoga od članova porodice ko traži nekog bližnjeg i ko bi nam dopustio snimanje tokom procesa identifikacije, ali nismo ni u jednom trenutku pomislili da će to biti slučaj od prije 25 godina”, iskren je Colombo.

“Mimosa, koja je svoju sestru Mbaresu tražila duže od dvije decenije, shvatila je da je da bi tužni ‘sretni kraj’ njene lične priče mogao biti utjeha mnogima koji dijele njenu subdinu”, dodaje.

Sve to ukazuje na važnost vraćanja dostojanstva mrtvima i njihovog prava da budu identifikovani prije ukopavanja, no ističe da je ta važnost još veća kada su u pitanju njihovi bližnji.

“Dok je dostojanstvo mrtvih nešto što je potrebno objasniti, bol majke, sestre, brata, prijatelja je osjećaj, nešto što svi ljudi mogu razumjeti, čak i bez riječi”, ističe Colombo.

Uspavana savjest Evropske unije

Osim rada na identifikaciji “potpunih neznanaca”, doktorica Cattaneo neumorna je i u borbi buđenja uspavane savjesti Evropske unije koja ostaje nijema pred tragedijom migranata koji, u pokušaju da pronađu sreću u nekoj od zapadnih zemalja, sve češće završavaju na dnu Sredozemnog mora.

“Nažalost, njen govor u Evropskom parlamentu 2021. godine nije ništa promijenio”, kaže Colombo. “Činjenica je da se fenomen migracija morem smatra sekundarnim, kao i da se muškarci, žene i djece koji se upuštaju u opasna putovanja i pokušavaju brodicama i čamcima doći do obala Italije smatraju drugorazrednim bićima. Općem stavu ravnodušnosti prema njima značajno doprinosi i trenutna politička situacija koju kroje nacionalističe vlade.”

Cristina Cattaneo

U isto vrijeme, navodi, rješenje je relativno jednostavno.

“Dovoljno je donijeti zakon koji obavezuje evropske države da prikupljaju post mortem podatke (od neidentifikovanih osoba) i ante mortem podatke (od rodbine) i stavljaju ih u zajedničku bazu podataka. Na taj bi način bilo moguće povezati tijelo ‘potpunog neznaca’ koji je stigao do italijanske, malteške ili grčke obale (ovisno o slučaju) s rođacima koji ga traže evropskim zemaljama“, pojašnjava, ističući da takvom epilogu ove situacije nedostaje isključivo politička volja.

Nada se da će se situacija ipak promijeniti.

“Vjerujemo da je preokret, ili bar iskorak, još uvijek moguć. To je, uostalom, razlog zbog kojeg nastavljamo snimati dokumentarce, dok Cristina nastavlja kucati na vrata naše kolektivne svijesti”, zaključuje Cicgona.

Film Potpuni neznanci će biti prikazan u Takmičarskom programu šestog AJB DOC festivala u subotu, 9. septembra (od 15:00 sati) u Cineplexxu.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada