Iscrtavaju li arapska plemena novu mapu sjeveroistočne Sirije?

Nastavljene su žestoke borbe između Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i boraca iz arapskih plemena.

Mediji bliski SDF-u kažu da ova grupa poduzima akcije protiv ISIL-a (AA)

Piše: Omar Youssef

Situacija na terenu u sjeveroistočnoj Siriji postaje sve složenija kako se nastavljaju žestoke borbe između Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje su većinski sačinjene od Kurda, i boraca iz arapskih plemena i klanova. U isto vrijeme, sukobi su se proširili i u provinciji Deir ez-Zor gdje je došlo do vojne eskalacije između dvije strane.

Sukobi su izbili nakon što je SDF prošle sedmice uhapsio Ahmeda Al-Khubila, vođu Vojnog vijeća Deir ez-Zora, pod optužbom za korupciju. Nakon toga je uslijedilo hapšenje još dvojice čelnika, pripadnika arapskih plemena. Ovakva dešavanja upućuju na moguću eskalaciju sukoba u vrijeme kada stižu pozivi od plemenskih starješina da se uzme oružje u ruke i krene u borbu.

U međuvremenu, na periferiji istočno od Deir ez-Zora izbile su žestoke borbe između pripadnika SDF-a i plemenskih boraca, posebno u mjestima Diban, Al-Shuhayl Al-Hawajij, gdje SDF dovodi vojna pojačanja kako bi povratio kontrolu nad teritorijama koje su pale u ruke borcima lokalnih plemena.

Početkom sedmice su se borbe proširile i na područja na rubu provincije Al-Hasakah. Plemenski borci su saopćili da su preuzeli kontrolu nad selima Al-Tarki i Tall Tawil, nakon napada na položaje SDF-a u blizini međunarodne ceste M4.

Između pobune i odgovora

SDF smatra da akcije koje poduzimaju sirijska plemena predstavljaju “oružanu pobunu koju lično predvodi starješina sirijskog plemena Al-Ukeydat, Ibrahim al-Hafel”. Pored toga, mediji bliski SDF-u navode da je ova grupa započela akcije protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) i grupa koje je sirijski režim poslao na to područje.

S druge strane, stanovnici ovog područja, koji su se ”digli protiv SDF-a”, navode da su ovakve akcije “reakcija na nasilje SDF-a koji isključuje arapsko stanovništvo i uvodi obavezni vojni rok”. Također, smatraju da je ova grupa odgovorna za pogoršanje uslova života tamošnjeg stanovništva.

Ibrahim Al-Hafel, starješina plemena Al-Ukeydat, izjavio je da su plemenski borci uspjeli osloboditi područje koje se proteže od grada Al-Baghouz do ruba grada Al-Shuhayl na istočnoj periferiji Deir ez-Zora, nakon žestokih borbi protiv pripadnika SDF-a.

Za Al Jazeeru je dodao da se borbe “nastavljaju dok se ne preuzme kontrola nad gradom Al-Busayrah i ostvari pobjeda”. Izjavio je kako do sada nije bilo pregovora između dvije strane o zaustavljanju borbi, bilo od međunarodne koalicije ili bilo kojeg drugog međunarodnog aktera.

Al-Hafel zahtijeva da civilna i vojna vijeća, uz podršku snaga međunarodne koalicije, upravljaju teritorijama Deir ez-Zora nakon što snage SDF-a napuste to područje.

Ćutanje međunarodne koalicije

Što se tiče međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države može se reći da njen stav više neutralan, jer podržava napore za smirivanje situacije i protivi se vojnoj eskalaciji. Tvrdi da svoju pažnju usmjerava na borbu protiv ISIL-a te upozorava na mogućnost ponovnog vraćanja ove grupe u sjeveroistočnu Siriju.

“Još uvijek se fokusiramo na saradnju sa jedinicama SDF kako bismo garantirali trajni poraz ISIL-a, kao podršku regionalnoj sigurnosti i stabilnosti”, navela je koalicija u saopćenju.

Rashid Hourani, istraživač Centra Jusoor za studije, objašnjava da je SDF “uspio uvjeriti međunarodnu koaliciju u svoju verziju priče”, te smatra da koalicija ne može intervenirati.

Hourani je izjavio za Al Jazeeru da je međunarodna koalicija “svjesna pritužbi i zahtjeva koje su joj plemenske vođe u sjeveroistočnoj Siriji iznijele prije skoro godinu dana, ali da nijedan od njih nije ispunjen”.

S druge strane, pisac i politički analitičar Firas Allawi kaže da međunarodna koalicija “i dalje ćuti i da do ovog trenutka istražuje i ispituje mišljenja dok SDF kreće sa područja na kojima su raspoređene njegove snage u pravcu pobunjenih sela u Deir ez-Zoru.”

Allawi je upozorio, govoreći za Al Jazeeru, da se humanitarna situacija u tim oblastima pogoršava. SDF je opkolio teritorije koje su pale u ruke plemenskim borcima, a uveo je i policijski čas na područjima u blizini borbenih linija.

Scenariji sukoba

Iako borci iz arapskih plemena drže kontrolu nad pojedinim oblastima, SDF insistira na tome da ponovo uspostavi kontrolu nad tim teritorijama, oslanjajući se na svoje vojne kapacitete u smislu opreme i broja boraca s kojima raspolaže ova grupa, pored podrške koju godinama dobija od snaga međunarodne koalicije.

Pripadnici arapskih plemena u Deir ez-Zoru ističu za Al Jazeeru da neće odustati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi i dok se ne oslobode vlasti koju ima SDF. Također, zalažu se za to da se uspostave lokalna građanska vijeća na čijem će čelu biti stanovnici ove regije.

Istraživač Hourani kaže da je “SDF odlučan da uguši ovakve aktivnosti uz upotrebu maksimalne snage, što je postalo još jasnije nakon izjava Kombiniranih združenih snaga čiju podršku imaju.”

Hourani je istakao da borci iz redova arapskih plemena, “nakon iskustva s politikom koju je provodio SDF”, neće “dopustiti ovim jedinicama da se vrate na stanje koje je ranije vladalo na njihovim teritorijama. Zalagat će se za to da ostvare dobitke koji bi se mogli nazvati samoupravom u Deir ez-Zoru, ako plemena budu u stanju ponuditi kompetentne osobe za upravljanje i rukovođenje na područjima istočno od Eufrata.”

Izvor: Al Jazeera