Hoće li Zelenski izgubiti podršku Washingtona?

Washington i njegovi političari postali su neodlučniji kada je u pitanju podrška Ukrajini, dok je stav o pružanju podrške Ukrajini sporna tačka između Republikanske i Demokratske stranke.

Dok predsjednik Joe Biden obećava dodatnih 24 milijarde dolara Ukrajini, čime će američki paketi podrške doseći oko 113 milijardi dolara, republikansko protivljenje pružanju dodatne pomoći Kijevu raste (Reuters)

Prošlog decembra Washington je dočekao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog poput heroja. Glavne američke novine i mreže natjecale su se da obave intervjue s njim, a članovi Kongresa su se gurali kako bi se fotografirali pored njega. Predsjednik Biden srdačno ga je dočekao u Bijeloj kući, a čelnici Kongresa su mu dali priliku da održi povijesni govor na zajedničkoj sjednici Zastupničkog doma i Senata.

Nakon što je Zelenski napustio Washington, poznati časopis Time izabrao ga je za ličnost godine, kao znak priznanja zbog načina na koji je vojno i politički vodio svoju zemlju i narod tokom rata protiv Rusije. Magazin je opisao Zelenskog kao predstavnika “duha Ukrajine” u vrijeme kada Rusija vodi vojnu invaziju velikih razmjera protiv njegove države.

Ovo odavanje priznanja predstavlja važan korak, jer pokazuje da američka javnost iskazuje poštovanje prema predsjedniku Zelenskom. Također, govori i to da se njihov pogled na ukrajinskog predsjednika mijenjao: od neobičnog političara, s obzirom na njegovu karijeru televizijskog komičara u prošlosti, Zelenski je uspio dostići status međunarodno priznatog vođe.

Manje od godinu dana kasnije dolazi do promijene u odnosima Washingtona s ukrajinskim predsjednikom i nestaje entuzijazma za svečano dočekivanje predsjednika. Pitanje njegove zemlje postaje jedna od spornih tačaka usred velike polarizacije od koje pati američka politika.

Očajnički pokušaji Zelenskog

Posjeta Zelenskog Washingtonu uslijedila je nakon što je održao govor na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), pored toga da je učestvovao na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravljalo o ukrajinskoj krizi.

Posjeta dolazi u ključnom trenutku za Ukrajinu, jer nastoji mobilizirati podršku i osigurati dodatna sredstva za svoj kontranapad na Rusiju.

Prije sastanka s predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući, Zelenski je posjetio spomenik žrtvama napada 11. septembra u zgradi Pentagona, gdje je održao sastanke s američkim ministrom odbrane, generalom Lloydom Austinom i njegovim višim saradnicima.

Došlo je do promjene strategije Zelenskog u razgovoru s članovima Kongresa. Nakon oštrog tona, koji je imao prilikom posjete prošlog decembra, ukrajinski predsjednik je morao promijeniti ton u nadi da će dobiti veću finansijsku i vojnu podršku. Zelenski je na sjednici Kongresa tokom posjete Washingtonu u decembru 2022. godine rekao: „Vaša pomoć nije milosrđe, već ulaganje u globalnu sigurnost.“

Imajući u vidu da se situacija i opće raspoloženje u Washingtonu promijenilo, Zelenski je tokom posjete prije nekoliko dana rekao: „Cijenimo vašu pomoć, a situacija je teška. Zaustavili smo Ruse na istoku i započeli kontraofanzivu. Da, stvari ne idu tako brzo, ali svaki dan napredujemo i oslobađamo se okupacije naše zemlje.“

Washington i njegovi političari postali su neodlučniji kada je u pitanju podrška Ukrajini, dok je stav o pružanju podrške Ukrajini sporna tačka između Republikanske i Demokratske stranke.

Dok se s obje strane Atlantika širi frustracija, jer se čini da je dugo očekivana ljetna kontraofanziva u Ukrajini ostvarila slabije rezultate od očekivanih, istaknuti republikanci, poput predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja, postali su sve skeptičniji prema sposobnostima i mogućnostima Kijeva.

Zelenski se u četvrtak sastao sa zastupnicima u Kongresu, te je rekao da je imao “jak dijalog” sa senatorima.

Prije nego što je Zelenski stigao u zgradu Kongresa, Kevin McCarthy, predsjednik Zastupničkog doma, odbio je zahtjev ukrajinskog predsjednika da održi zajednički govor pred Kongresom. McCarthy je svoj stav opravdao riječima: „Nismo imali vremena. Već je održao govor na zajedničkoj sjednici”, misleći na raniju posjetu u decembru.

Jačanje republikanskog protivljenja

Dok predsjednik Joe Biden obećava dodatnih 24 milijarde dolara Ukrajini, čime će američki paketi podrške doseći oko 113 milijardi dolara, republikansko protivljenje pružanju dodatne pomoći Kijevu raste.

Novi paket pomoći obuhvata garancije za isporuke ključnog oružja i streljiva, i to prije iscrpljujućeg sukoba u zimskim mjesecima, prema predviđanjima većine analitičara.

Američki političari su podijeljeni po pitanju sredstava dodijeljenih Ukrajini, pri čemu mnogi republikanci kažu da je novac bolje potrošiti na rješavanje domaćih pitanja. S druge strane, većina demokrata se protivi ovom argumentu, pozivajući se na interese američke nacionalne sigurnosti.

Republikanci iznose tri argumenta protiv ovakve logike demokrata, a to su: da nema dovoljno nadzora nad pomoći, da se za trošenje novca tamo uzima novac iz džepova Amerikanaca i da nas „fokus na evropsku sigurnost odvraća od kineske prijetnje.“

Biden je ponovio da se Bijela kuća nada da će biti usvojen paket pomoći „šta god da bude potrebno“.

Što se tiče protivljenja pružanju podrške Ukrajini, to više nije stav nekolicine koja stoji po strani u dvije stranke, budući da je protivljenje postalo karta za vršenje pritiska na koju igra predsjednik Zastupničkog doma u raspravama o budžetu. On želi da se o pomoći Ukrajini raspravlja kao o samostalnom prijedlogu zakona, umjesto da se povezuje sa drugim prioritetima poput veće državne potrošnje, što bi olakšalo da bude osporen.

Tvrdolinijaški iz Republikanske stranke u Kongresu protive se bilo kakvoj dodatnoj pomoći Ukrajini, a sa početkom izborne sezone, republikanci ponavljaju rečenice: nema “bjanko čekova” za Kijev, koji će izvući novac iz džepova marljivih Amerikanaca.

Pad podrške Ukrajini

Nedavna anketa koju je proveo CNN među 1279 građana otkrila je da se većina Amerikanaca protivi tome da Kongres dopusti odobravanje dodatnih sredstva za podršku Ukrajini u ratu s Rusijom.

Većina Amerikanaca vjeruje da je njihova zemlja već učinila i osigurala dovoljno kako bi pomogla Ukrajini, a 55 posto ispitanika je reklo da Kongres ne bi trebao odobriti dodatno finansiranje za podršku Ukrajini, u odnosu na 45 posto koji su podržavali ovakvo finansiranje.

51 posto ispitanika složilo se da su Sjedinjene Američke Države učinile dovoljno da pomognu Ukrajini, dok 48 posto kaže da bi trebale učiniti više.

Ovakvi rezultati odražavaju značajan pad podrške Amerikanaca Ukrajini, budući da je taj postotak tokom prvih dana ruskog rata protiv Ukrajine krajem februara 2022. iznosio približno 62 posto.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada