Mogu li Saudijska Arabija i Izrael normalizirati odnose?

Saudijska Arabija spremna je normalizirati odnose s Izraelom u zamjenu za odbrambeni pakt sa SAD-om i civilni nuklearni program.

Saudijska Arabija i Izrael mjesecima razgovaraju o sporazumu za normalizaciju odnosa (AP)

Saudijska Arabija i Izrael mjesecima razgovaraju o sporazumu za normalizaciju odnosa, uz asistenciju SAD-a.

SAD je jasno stavio do znanja da su službeni odnosi između njegova dva saveznika na Bliskom istoku glavni prioritet, a državni sekretar Antony Blinken to je proglasio “interesom od nacionalne sigurnosti”.

Ovo se događa usred regionalnog prestrojavanja, nakon što su Iran i Saudijska Arabija ponovno uspostavili diplomatske veze nakon godina neprijateljstva.

“Svakim smo danom sve bliže” sporazumu o normalizaciji s Izraelom”, rekao je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman za američki kanal Fox News.

Koji su uslovi Saudijske Arabije za normalizaciju?

Rijad želi odbrambeni pakt sa SAD-om, uključujući manje ograničenja na kupovinu američkog oružja i pomoć u razvoju sopstvenog civilnog nuklearnog programa.

Također se navodi da bi bilo kakav dogovor zahtijevao veliki napredak prema stvaranju palestinske države, što će najreligioznija i najviše desno orijentisana nacionalistička vlada u historiji Izraela teško prihvatiti.

Saudijska Arabija je bila veliki zagovornik Arapske mirovne inicijative iz 2002, koja uslovljava normalizaciju s Izraelom njegovim povlačenjem sa palestinske teritorije i sirijske Golanske visoravni.

Inicijativa također uključuje uspostavu palestinske države kao i pronalaženje “pravednog rješenja” za nevolje miliona palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka, od kojih većina živi u izbjegličkim kampovima u susjednim zemljama.

Što je rekao Izrael?

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen je optimističan. Očekuje da će dogovor biti postignut uskoro.

“Jaz se može premostiti”, rekao je Eli Cohen za izraelski vojni radio. “Mislim da svakako postoji vjerojatnoća da ćemo u prvom tromjesečju 2024, četiri ili pet mjeseci nakon toga, biti u mogućnosti doći do tačke u kojoj su detalji [dogovora] finalizirani”.

Čini se da želja Saudijske Arabije da izgradi nuklearni program nije prepreka.

Tzachi Hanegbi, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je ranije: “Deseci zemalja rade na projektima s civilnim nuklearnim jezgrima i s nuklearnim naporima za energiju. To nije nešto što ugrožava njih niti njihove susjede“.

Međutim, vlada premijera Benjamina Netanyahua, uključujući ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira, odbacila je “ustupke” vladi Palestinske samouprave (PA) u sklopu normalizacije odnosa, uključujući zamrzavanje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kako su palestinske vlasti reagirale?

U pokušaju da pridobije Palestinsku samoupravu, Saudijska Arabija ponudila je nastavak finansijske podrške nakon što je pomoć pala na nulu 2021.

Prema izvještaju The Wall Street Journala, izaslanstvo Palestinske samouprave prošlog mjeseca je otišlo u Rijad kako bi izvršilo pritisak na vlastiti set uslova u zamjenu za pristajanje na normalizaciju odnosa Saudijske Arabije s Izraelom.

Uslovi uključuju ponovno otvaranje američkog konzulata u okupiranom Istočnom Jerusalemu, koji je bivši američki predsjednik Donald Trump zatvorio 2019.

Palestinska samouprava također je zatražila od SAD-a da podrži punu palestinsku zastupljenost u Ujedinjenim narodima.

Ostali uslovi uključuju da Izrael da Palestinskoj samoupravi veću kontrolu nad nekim dijelovima okupirane Zapadne obale i da se riješi ilegalnih izraelskih ispostava.

To je mnogo bolja reakcija Palestinske samouprave od one kada su su Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili normalizaciju odnosa s Izraelom 2020. U to je vrijeme optužila zaljevske države da su joj zabile nož u leđa.

Što je rekao Iran?

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je Saudijsku Arabiju da ne sklapa nikakad dogovor s Izraelom.

Raisi je za Sky News rekao da bi takav dogovor bio “ubod nožem u leđa palestinskom narodu i njegovom otporu”.

“Ni pod kojim okolnostima zemlje regiona nisu spremne na to da islamske države odustanu od svetog načela palestinskog naroda, jer je oslobađanje svetog grada Jerusalema u srži vjerovanja svih muslimana”, rekao je Raisy.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada