Trump 2024: Zanimljiv raspored suđenja i izbora na holivudski način

Izlazak pred sud bivšeg američkog predsjednika poklapa se s početkom predizbora u saveznoj državi Iowa 15. januara, u slučaju Jean Carroll, koja tereti Trumpa da je silovao prije više od 20 godina.

Trumpa čeka veoma gust raspored političkih dešavanja i suđenja sljedeće godine (AFP)

Uporna nastojanja bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da se vrati u Bijelu kuću na izborima 2024. nailaze na veoma prenatrpan raspored političkih dešavanja i suđenja tokom prve polovine sljedeće godine.

Ovaj period se smatra veoma osjetljivim jer se održava utrka za predsjedničke nominacije u svim američkim državama u periodu od šest mjeseci. Kulminacija događaja bit će održavanje konvencije Republikanske stranke sredinom jula, a na kraju će doći do proglašavanja stranačkog kandidata za predsjedničke izbore 2024. godine.

Napori Trumpa i njegovog pravnog tima da odgode početak suđenja bivšem predsjedniku do sada su bili bezuspješni. Trumpovi advokati nastoje pomjeriti početak suđenja nakon predsjedničkih izbora 5. novembra 2024. Ovakva situacija ostavlja mogućnost da suđenja, od kojih se neka emitiraju na televiziji, utječu na stavove birača, posebno republikanaca.

Preklapanja i komplicirani sudski rasporedi

Trumpov izlazak pred sud poklapa se s početkom predizbora u saveznoj državi Iowa 15. januara, u slučaju Jean Carroll, koja tereti Trumpa da ju je silovao prije više od 20 godina, a da je kasnije ocrnio njen imidž i ugled.

Do sada su odbijani svi Trumpovi pokušaji da se suđenje odgodi. Savezni sudija je odredio da suđenje Trumpu, zbog optužbi da je predvodio navodne napore za poništavanje izbora 2020. godine, počne 4. marta, odnosno dan prije “Super utorka”, najvažnijeg dana glasanja za nominacije za predsjedničke izbore u Republikanskoj stranci. Super utorak je dan kada petnaest država ima predizbore.

Ovo suđenje, koje se održava u Washingtonu, D.C., moglo bi ostaviti traga na Trumpov fokus u izbornoj utrci, a možda ga i isključiti iz izborne utrke u ključnom periodu za njegovu kampanju.

Trump će ući u ovo suđenje pod utjecajem rezultata predizbora u šest država. Možda će u to vrijeme biti u stanju osigurati sebi poziciju vodećeg kandidata u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju ili će biti umiješan u dužu borbu s nekim od preostalih suparnika.

Trumpovi advokati su se žestoko žalili na predložene rasporede suđenja koji su neusklađeni s predsjedničkom kampanjom. Bivši predsjednik i njegove pristalice opisali su to kao “uplitanje u izbore” njegovih neprijatelja. Trumpov tim je obećao da će se protiviti i podnijeti žalbe na predložene rasporede u nastojanju da se suđenja odgode.

Neprihvatljiv termin

Trumpov pravni tim prvobitno je predložio da datum suđenja po saveznoj optužnici bude u aprilu 2026. godine, što je vremenski okvir za koji je sudija rekao da je neprihvatljiv.

Suđenje Trumpu u državi New York u slučaju u kojem se tereti za isplatu novca Stormy Daniels 2016. godine u zamjenu za njenu šutnju o intimnoj vezi koju je imala s tadašnjim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom zakazano je za 25. mart. Prije početka ovog suđenja u velikoj mjeri će se iskristalisati ime  republikanskog kandidata za predsjedničke izbore.

Nakon toga, Trump prelazi na suočavanje sa federalnim optužbama u vezi sa povjerljivim i strogo povjerljivim dokumentima koje je prikupio kod sebe nakon isteka mandata, zloupotrijebio ih i pokušao zadržati.

Ostaje slučaj savezne države Georgije, u kojoj je Trump optužen da je predvodio napore za poništavanje rezultata izbora u toj državi 2020. u svoju korist nakon što je izgubio od Joa Bidena. Glavna državna tužiteljica Fanni Willis predložila je da suđenje počne 23. oktobra, a pravosuđe se još nije očitovalo o tom datumu.

Trump se izjasnio da nije kriv po svim optužbama u pet sudskih postupaka koji se vode protiv njega, a koji uključuju više od 70 kaznenih prijava.

Izbori i suđenje

Ako raspored suđenja Trumpu ostane nepromijenjen, ovo će biti jedan od najjasnijih primjera preklapanja kampanje vodećeg republikanskog kandidata, prema svim anketama, s njegovim brojnim datumima suđenja, u zanimljivoj izbornoj utrci kakvu američka politika nikada ranije nije imala u svojoj historiji.

Američki mediji fokusirali su se na datum suđenja Trumpu 4. marta, koji dolazi dan prije izbora u “Super utorak”.

Sutkinja Tanya Chutkan, koja predsjedava suđenjem, rekla je: “Određivanje datuma suđenja ne zavisi i ne bi trebalo da zavisi od ličnih i profesionalnih obaveza optuženog. Gospodin Trump, kao i svaki optuženi, morat će se pojaviti na suđenju bez obzira na to kakav je njegov raspored.”

Trump je na sajtu Truth Social napisao, čim je određen datum suđenja, da će se žaliti na zakazivanje tog datuma.

Izvor: Al Jazeera