‘Srpska TV’ u Zagrebu: Od ravnodušnosti do protivljenja

Osnivač Ilija Ćalina govori kako se radi o digitalnom medijskom projektu koji za cilj ima stvaranje prvog nezavisnog srpskog medijskog kanala u Zagrebu i Hrvatskoj.

Kada je riječ o medijima koji svoj program objavljuju na srpskom jeziku i pismu u Hrvatskoj pokrenuto je više medija od kojih najviše njih na istoku države (Pixsell)

Bez nekih ranijih najava i bilo kakvih informacija prije nekoliko dana najavljeno je pokretanje “Srpske TV Zagreb”. Već prva informacija koja se pojavila u medijima izazvala je brojne reakcije među kojima ima onih kojima je svejedno, ali i onih koji se protive toj ideji i smatraju kako se radi o provokaciji te da za takvo nešto nema potrebe.

Na čelu projekta „Srpska TV Zagreb“ nalazi se Ilija Ćalina, specijalist za digitalni marketing i online medije. Ćalina je inače rođeni Ličanin, a poslije života u Londonu gdje se educirao i gdje je živio, u Hrvatsku se vratio poslije 26 godina. Govoreći o projektu „Srpske TV Zagreb“ rekao je kako se radi o digitalnom medijskom projektu koji za cilj ima stvaranje prvog srpskog medijskog kanala u Zagrebu i Hrvatskoj.

“Želimo biti prvi srpski neovisni medij u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu. Startat ćemo kao kanal na YouTubeu, a plan nam je za dvije godine postati neovisni manjinski kanal na kablovskoj televiziji u Zagrebu i regiji. Bit ćemo oporbeni spram trenutačnog režima kako u Srbiji, tako i Republici Srpskoj. U Hrvatskoj nam je želja pridonijeti afirmaciji ćirilice. Namjera nam nije nikoga provocirati i ostati do kraja neovisni. Hrvatska je naša domovina i u njoj volimo živjeti. Financirat ćemo se isključivo iz projekata”, rekao je Ćalina.

(Screenshot / YouTube)

Kaže i kako je već okupio mladu ekipu ljudi koja zajedno s njim radi na realizaciji ovoga projekta. Prema trenutačnim planovima, „Srpska TV Zagreb“ s emitiranjem će početi u prosincu 2023. godine i to na svome You Tube kanalu.

Navodi i kako već imaju pripremljene dvije emisije. Jedna ima naziv „50 Stars“ i baviti će se temama iz Europske unije i NATO-a poput članstva i slično. Prema njegovim riječima, oni putem te emisije žele sunarodnjacima približiti ove dvije asocijacije s naglaskom na njihov značaj za srpski narod, ali i cijeli Balkan. Pripremili su i emisiju „Agape“ koja će, kako se najavljuje, biti ležernijeg karaktera.

Da se radi ozbiljno govori i to da im je dio potrebne opreme za rad već stigao, dok preostali dio dolazi uskoro. Trenutačno su u potrazi za pronalaskom potrebnog prostora s tim da već sada najavljuju kako će, kada dođu do faze pokretanja kanala na kablovskoj televiziji, tražiti pomoć Grada Zagreba.

Obavili su i niz razgovora s veleposlanstvima u Zagrebu od kojih su, kako navode, dobili podršku za programski koncept. Ćalina je rekao kako su o pokretanju „Srpske TV Zagreb“ e-mailom izvijestili Srpsko narodno vijeće, kao i Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu, ali da nisu dobili nikakav odgovor.

Više medija

Kada je riječ o medijima koji svoj program objavljuju na srpskom jeziku i pismu u Hrvatskoj od Domovinskog rata do danas pokrenuto je više medija od kojih najviše njih na istoku Hrvatske.

Tako u Vukovaru djeluje Radio Dunav, a u Borovu, selu pored Vukovara, djeluje i Radio Borovo. U Belom Manastiru radi Radio Banska Kosa. Prije nekoliko godina u Zagrebu je pokrenut i muzički radio Extra FM koji emitira narodnu muziku. Djeluje i niz portala na srpskom jeziku i pismu od kojih je najpoznatiji srbi.hr.

Kada je riječ o pisanim medijima daleko najpoznatiji i najveći utjecaj ima tjednik Novosti. Riječ je o tjedniku koji je okupio kvalitetnu novinarsku ekipu i čiji su tekstovi do sada u više navrata podizali buru u Hrvatskoj. Imali su i razne pritiske, pa i prijetnje tijekom proteklih godina. Tu su i razni časopisi koji izlaze jednom mjesečno.

Kada je riječ o televizijama koje svoj program emitiraju na srpskom jeziku i pismu ističu se dvije produkcije iza kojih stoje Zajedničko vijeće općina (ZVO) u Vukovaru i Srpsko narodno vijeće (SNV) u Zagrebu. Produkcija ZVO prati događanja na istoku Hrvatske i svoj program, u polusatnim emisijama, emitira dva puta mjesečno na programu Radio televizije Vojvodine, Radio televiziji Republike Srpske i na satelitu Radio televizije Srbije. Produkcija VIVA svoj program emitira putem interneta.

Skidanje stigme

Predsjednik vukovarske podružnice Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Srđan Kolar, koji je i zamjenik gradonačelnika Vukovara, kaže kako o pokretanju „Srpske TV Zagreb“ zna samo ono što je objavljeno u medijima, ali i da nije dobio nikakve službene informacije niti bilo kakav detaljniji sadržaj projekta. Kaže i kako ga nitko ništa nije niti pitao o tome projektu.

„Kada je reč o ZVO-u i SNV-u mi radimo projekte i program dve naše produkcijske kuće koje proizvode televizijski sadržaj. Obe produkcijske kuće imaju plan daljeg razvoja i jačanja kao i spajanja u samostalnu televizijsku produkciju. Obe se finansiraju kroz svoje projekte kao i putem svojih osnivača, ZVO-a i SNV-a“, objašnjava.

Dodaje kako o projektu „Srpske TV Zagreb“ ne može govoriti jer nema nikakvih detaljnijih informacija, ali je ukazao kako pripadnici srpske nacionalne manjine teško „prolaze“ u nacionalnim medijima.

„Srbi se najčešće predstavljaju u negativnom kontekstu, kao ratni zločinci i zajednica koja radi protiv Hrvatske. U isto vreme Srbi, kao državljani Hrvatske, plaćaju poreze i sva druga davanja te postoji niz pozitivnih i lepih priča koje bi svakako trebale da budu prezentirane i na nacionalnim medijima. Na žalost nisu pa čak niti na državnom HRT-u koji ima dve emisije za sve manjinske zajednice – ‘Manjinski mozaik’ i ‘Prizma’ koje su odavno prevaziđene i ne zadovoljavaju potrebe srpske nacionalne manjine“, smatra Kolar.

„HRT je taj koji bi to trebao raditi na bolji način, ali ne radi. Ne omogućava nam se emitiranje našeg programa. Cela ta priča je u Srbiji bolje rešena gde sve manjinske zajednice, pa tako i hrvatska, imaju mogućnost da svoj program emitiraju na programima Radio televizije Vojvodine gde imaju svoje redakcije i samostalni su u radu“, dodao je.

Upravo radi toga žele promijeniti stvari kako bi, kako kaže Kolar, promijenili stereotipe o Srbima i skinuli stigme sa srpskog naroda. Prema njegovim riječima, sada je teško reći kada bi moglo doći do toga spajanja dvije produkcije i zajedničkog emitiranja programa na nekoj od kablovskih televizija. Ističe kako je za tako nešto potrebno ishoditi razne dozvole te da se radi o dugotrajnom postupku kao i da je samim tim neizvjesno hoće li u tome uspjeti i kada.

Poštivanje zakona

Interesantno je kako su za sada izostale neke burnije reakcije s desnog političkog spektra u Hrvatskoj što je se s obzirom na najave moglo i očekivati. Za sada su najaktivniji čitatelji koji najave pokretanja „Srpske TV Zagreb“ komentiraju na društvenim mrežama. Tako se mogu čuti poruke da je to u redu, da nemaju ništa protiv kao i da svatko ima pravo da njeguje svoju kulturu. Ima i onih koji smatraju da se pokretanje jedne takve televizije u Hrvatskoj ne smije dozvoliti kao i da je to već sada provokacija.

O svemu smo razgovarali i s predsjednikom Hrvatskih suverenista Marijanom Pavličekom, koji je i zastupnik u Hrvatskom saboru. Ni on ne zna detalje cijeloga projekta te mu je samim tim teško razgovarati o tome.

„Osobno nemam ništa protiv pokretanja ‘Srpske TV Zagreb’, posebno ako se radi o privatnoj inicijativi, a koliko vidim to je tako. Važno je da se projekt ne financira iz državnog proračuna poput tjednika Novosti koji onda potom ‘udaraju’ po državi i njenim temeljima, a ne žive od prodaje i reklama kao ostali mediji. Važno je i da poštuju sve zakone Republike Hrvatske te da ne rade na iskrivljivanju povijesti, a posebno Domovinskog rata“, rekao je Pavliček.

Dodaje i kako svatko ima pravo da njeguje svoju kulturu, ali i da će se svakako više znati kada se projekt pokrene te da će se onda vidjeti u kojem smjeru sve to ide.

Izvor: Al Jazeera