‘Zlatni septembar’, mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka

Prema podacima Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, svake godine se u BiH dijagnosticira približno 100 novih slučaja oboljenja od raka kod djece.

Trka/šetnja ima za cilj i prikupljanje sredstava za sve projekte udruženja koji su od velike važnosti za oboljelu djecu i njihove porodice (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kako bi se povećala svijest o oboljeloj djeci od rata, širom svijeta obilježava se „Zlatni septembar“, a tako će biti i u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, svake godine se u ovoj zapadnobalkanskoj državi dijagnosticira približno 100 novih slučaja oboljenja od raka kod djece. Pošto ne postoji jedinstveni registar djece oboljele od raka, ova organizacija svoje podatke dobija sa dječjih onkoloških odjeljenja bolnica u Sarajevu i Tuzli.

Prema riječima direktora organizacije Fikreta Kubata, „Zlatni septembar“ se globalno obilježava kao mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, a Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka svake godine obilježava ovaj mjesec i nizom aktivnosti radi na podizanju svijesti o raku kod djece u BiH.

„Ove godine sa obilježavanjem krećemo u Sarajevu 1. septembra postavljanjem štanda ispred SCC-a (od 10 do 22 sata), gdje ćemo, zajedno sa našim mladiCama – mladim izliječenim od raka – govoriti o ovoj temi te našim sugrađanima približiti sve ono što ih zanima o njoj. Istog dana u večernjim satima ćemo simbolično osvijetliti u zlatnu boju i vrpcu dvije znamenitosti u BiH i to Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu i Stari most u Mostaru“, kaže Kubat za portal Al Jazeere.

Ambasador utrke je Tomislav Cvitanušić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Projekti od velike važnosti

„Sljedeća aktivnost je 10. septembra u 11 sati u Visokom, a radi se humanitarnoj trci/šetnji ‘Zlatni krug’ koju organizujemo po drugi put zajedno sa našim hrabrim borcem Afanom Habibovićem, koji je pobijedio tumor na mozgu. Ove godine nam se pridružio i ambasador trke, bh. alpinista Tomislav Cvitanušić.“

Naš sagovornik dodaje kako, pored podizanja svijesti, trka/šetnja ima za cilj i prikupljanje sredstava za sve projekte udruženja koji su od velike važnosti za oboljelu djecu i njihove porodice.

„Građani trku mogu podržati donacijom za majicu ‘Zlatni krug’ u minimalnom iznosu od 20 KM (približno 10 eura). Majice će biti dostupe na našem štandu ispred SCC-a u petak, 1. septembra, ali i na još dvije lokacije svim ostalim danima i to u našim prostorijama na Breci (na adresi Himze Polovine 21) i u Visokom u Kulturnog centru Altindag, te na samoj lokaciji na dan trke/šetnje“, govori Kubat.

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka ne podiže svijest samo na posebne datume vezane za borbu protiv raka kod djece, nego rade tokom cijele godine i kroz brojne aktivnosti i projekte rade na podizanju svijesti o ovoj važnoj temi.

„Zaista smo sretni što je, posebno posljednjih 5-6 godina, društvena zajednica otvorenija po pitanju ove tematike, te se nerijetko i sami informišu o mnogim segmentima borbe protiv raka. Naravno, pred nama je još mnogo posla, ali ne smijemo zaboraviti jednu važnu činjenicu, a to je da nikome ne može biti teže nego djeci koja vode tu bitku i njihovim porodicama. Stoga je jako važno da smo tu za njih i da im na sve moguće načine maksimalno olakšamo put do izlječenja.“

Mnogo izazova za porodicu

Na pitanje o statistici, odnosno da li je primjetno povećanje ili opadanje broja novooboljelih, Kubat govori kako BiH nema registar djece oboljele od raka.

„Ali, prema podacima kojima dobijemo od dječjih hemato-onkoloških odjela u Sarajevu i Tuzli, broj novooboljele djece iz godine u godinu varira. On se uvijek kreće između 55 i 60 novootkrivenih malignih oboljenja kod djece na nivou (bh. entiteta) FBiH, a nivou BiH to je negdje oko 100 njih.“

Kubat govori kako Udruženje konstantno osluškuje “potrebe naše djece i njihovih porodica kroz direktan kontakt i rad s njima, te na osnovu toga kreiramo većinu naših projekata i aktivnosti koji su od velikog značaja na njih“.

„Dijagnoza maligne bolesti porodici donosi mnogo izazova, a često je kombinovana sa problemima koje porodice prethodno donose sa sobom u tu neku novu fazu njihovog života. Ovo je kompleksno stanje koje zahtijeva ogromnu i sveobuhvatnu podršku od samog trenutka uspostavljanja dijagnoze pa preko liječenja, reintegracije u matičnu sredinu, rehabilitacije pa kroz cjeloživotno praćenje ranih i kasnih posljedica liječenja.“

„Na cijelom ovom putu Udruženje prati djecu i porodice i pruža i podršku i pomoć tamo gdje se ukaže potreba. Zaista imamo veliku podršku bh. društvene zajednice, kako od pojedinaca/ građana, tako od društveno odgovornih kompanija i povremeno institucija vlasti“, ističe naš sagovornik.

Podrška Roditeljskoj kući

Kada se govori o institucijama, on navodi kako podrška ne izostaje, ali ističe da stalno stavljaju akcenat na to da bi ta podrška trebala biti kontinuirana i trajna, a ne samo u povremenim grantovima.

„Naravno, postoje kantoni, gradovi i općine od kojih imamo stalne grantove i na tome smo jako zahvalni, te se nadamo da će se i ostali voditi istim primjerom“, dodaje.

Važan aspekt rada udruženja je Roditeljska kuća koja je dugo imala problema zbog manjka finansijskih sredstava i njeno funkcioniranje je bilo često pod znakom pitanja.

„Tragali smo neko vrijeme za najboljim modelom koji bi to riješio. Dijelom smo uspjeli naći rješenje kroz projekat Prijatelj Roditeljske kuće, kroz koji društveno odgovorne kompanije uzimaju pod pokroviteljstvo apartmane i prostorije u kući. Pored ovog projekta imamo nekoliko kantona, gradova i općina koji stalno uplaćuju grantove i tako imamo jedan vid kontinuirane podrške na koju se možemo osloniti.”

„Voljeli bismo da bar svi kantoni budu uključeni na isti način, te na taj način podrže svoje male sugrađane koji borave u Roditeljskoj kući. Kontinuitet i konstanta su najvažniji u ovoj priči“, kaže direktor udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Izvor: Al Jazeera