Kakve koristi ima Iran od pridruživanja međunarodnim blokovima?

Nakon što je 2022. potpisan sporazum s Euroazijskom ekonomskom unijom, Teheran je ojačao prisustvo u međunarodnim blokovima članstvom u Šangajskoj organizaciji za saradnju.

Iran je u julu stekao punopravno članstvo u Šangajskoj organizaciji za saradnju (EPA)

Piše: Rasul Al Haij

Vlada iranskog predsjednika Ebrahima Raisija od svog dolaska na vlast ulaže napore da se pridruži ekonomskim i političkim blokovima i zajednicama na regionalnom i međunarodnom nivou, u nastojanju da ispuni obećanja koja su data tokom predizborne kampanje u junu 2021. godine.

Nakon što je u januaru 2022. godine potpisan sporazum s Euroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) o uspostavljanju zone slobodne trgovine, Teheran je ojačao svoje prisustvo u međunarodnim blokovima kroz dobijanje punopravnog članstva u Šangajskoj organizaciji za saradnju početkom jula ove godine. To je pojačalo njegovu odlučnost da se pridruži grupi BRICS, koja je prošle sedmice pristala da pozove Iran, zajedno s Argentinom, Egiptom, Etiopijom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), u svoje članstvo.

U međuvremenu, Teheran slavi pridruživanje međunarodnim blokovima, kao i potpisivanje dugoročnih strateških sporazuma s Kinom i Rusijom. Iran smatra da je uspjeh njegove diplomatije na geoekonomskom i geostrateškom polju način da se razbije zapadni unilateralizam i uspostavi novi multipolarni svjetski poredak. To bi pružilo mogućnost ovoj državi da prekine izolaciju koju su joj zapadne sile nametnule kroz režim sankcija.

Multipolarnost

U tom kontekstu, iranski predsjednik Ebrahim Raisi smatra da će pridruživanje Šangajskoj organizaciji ”omogućiti Iranu neophodne uslove za jačanje sigurnosti, garantiranje suvereniteta i održivog ekonomskog razvoja”. Smatra da će pristupanje njegove zemlje BRICS-u ”ojačati protivljenje bloka američkoj hegemoniji”, kako je rekao.

Sa svoje strane, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian opisao je pristupanje grupi BRICS, koja okuplja velike ekonomije u usponu, kao ”veliki uspjeh”. U izjavi za medije je naglasio da ”osim podrške multilateralizmu, to može pružiti osnovu za nastavak ciljeva i razvoj ostalih glavnih vladinih strategija u primjeni aktivne diplomatije”.

Što se tiče parlamenta, predsjednik bloka za strateška pitanja Mohammad Reza Mirtajodini pristupanje svoje zemlje međunarodnim blokovima čita u kontekstu okončanja ekonomske izolacije Teherana i suprotstavljanja pritiscima Zapada. Kaže da će Teheran biti jedan od stubova globalnog poretka koji je počeo da se formira uz učešće istočne trojke: Rusije, Kine i Indije.

U razgovoru za Al Jazeeru, Mirtajodini je izjavio da angažman Teherana u regionalnim i međunarodnim unijama “jača njegovu geostratešku poziciju u suočavanju sa arogancijom Zapada”, kako je rekao. Dodaje da aktivno iransko prisustvo uz ekonomije u usponu predstavlja kvalitativni skok u okončanju zapadnog unilateralizma i uspostavljanju novog svjetskog poretka.

Ekonomski interesi

Konzervativni zastupnik smatra da je pristupanje Teherana ekonomskim zajednicama pokazatelj “neuspjeha” američkog projekta usmjerenog na političku i ekonomsku izolaciju Irana. Ističe da će se monetarna i finansijska politika ovih zajednica pozitivno odraziti na iransku ekonomiju, pored toga da Iran namjerava nastaviti sa “dedolarizacijom” (prestanak poslovanja s američkim dolarom) u okviru ekonomskih blokova.

Jedan dio iranskih posmatrača računa na ekonomske mogućnosti koje su na raspolaganju trgovinskim organizacijama kako bi pomogli nacionalnoj ekonomiji pod blokadom i poboljšali mogućnosti vanjske trgovine širom svijeta.

U tom kontekstu, Hossein Selahvarzi, predsjednik Iranske trgovinske i industrijske komore, vjeruje da bi u svjetlu nastavaka zapadnih sankcija i pritiska na njegovu zemlju, pridruživanje ekonomskim blokovima u nastajanju pružilo olakšanje nacionalnoj ekonomiji kroz pružanje alternativnih rješenja za finansijske razmjene i stvaranje nove energije za ekonomski rast.

Alternativna rješenja

Zemlje članice bloka BRICS čine oko 40 posto Zemljine površine, a u njima živi više od 3,5 milijardi ljudi, izjavio je Hossein Selahvarzi za Al Jazeeru. Kaže kako je optimista u pogledu nekih odluka koje donose ove ekonomske zajednice, posebno po pitanju ”trgovine u domaćim valutama, pokretanja jedinstvene valute kao alternative dolaru i osnivanja Nove razvojne banke (NDB)”.

Dodao je da ove odluke možda neće zadovoljiti potrebe Teherana za finansijskim transakcijama sa svim zemljama svijeta, ali će produbljivanje njegovog angažmana u regionalnim i međunarodnim organizacijama i institucijama predstavljati faktor koji doprinosi vanjskoj trgovini te povećati udio Teherana u globalnoj trgovini. Također, to će otvorit izlaz za rješavanje negativnih posljedica sankcija.

Šef Iranske trgovinske i industrijske komore istakao je da se privatni sektor suočava s pritiscima izvana u vanjskoj trgovini zbog sankcija koje su toj zemlji uvedene. Pozvao je iransko Ministarstvo vanjskih poslova da prvo neutralizira sankcije, a zatim radi na pronalaženju alternativnih rješenja za finansijske razmjene i unaprijedi nacionalnu ekonomiju kroz pristup novim tržištima.

Problem sankcija

S druge strane, Arman Khaleghi, potpredsjednik Iranske kuće za industriju, trgovinu i rudarstvo, umanjuje važnost pridruživanja međunarodnim i regionalnim blokovima s obzirom na to da Teheran ostaje pod sankcijama, što smatra velikom preprekom trgovinskim odnosima svoje zemlje.

Khaleghi je u razgovoru za Al Jazeeru opisao angažman u međunarodnim organizacijama kao “neophodan uslov za razvoj nacionalne ekonomije, ali ne i dovoljan”. Objašnjava da će svi napori za ekonomski rast ostati nepotpuni dok se ne ukinu sve sankcije i Iran ne ukloni sa crne liste zbog neuspjeha da ratificira zakone Radne grupe za finansijsku akciju (FATF).

Smatra da ulazak u međunarodne organizacije ne znači da će novim članicama biti širom otvorena vrata da iskoriste njihov potencijal. Ističe da mnoge države članice u međunarodnim blokovima imaju ozbiljne primjedbe kada je riječ o saradnji sa strankama koje su podložne međunarodnim sankcijama i pritiscima.

Na kraju zaključuje da će prilagođavanje vanjske politike u cilju ublažavanja zapadnih tenzija i pritisaka nametnutih Teheranu otvoriti put iranskoj ekonomiji da iskoristi sve mogućnosti koje su na raspolaganju ekonomskim organizacijama.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada