Ruski stručnjaci o misteriji nestanka ‘generala Armagedona’

General Surovikin je nestao iz javnosti nakon neuspjele pobune grupe Wagner u junu, a na pitanja gdje se nalazi još nema zvaničnih odgovora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je Sergeja Surovikina Ordenom Svetog Georgija prošle godine (Reuters)

Piše: Fahim Sourani

Veo misterije i dalje obavija pitanje sudbine i mjesta na kojem se nalazi zamjenik komandanta Združene grupe ruskih trupa u Ukrajini, general Sergej Surovikin. General je nestao iz javnosti nakon neuspjele pobune grupe Wagner u junu, a na pitanja gdje se nalazi još uvijek nema zvaničnih odgovora.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije imenovalo je Surovikina za komandanta južnog krila ruskih snaga, a zatim ga je nekoliko mjeseci kasnije postavilo za zamjenika komandanta Združene grupe ruskih snaga u Ukrajini. Ruski i zapadni analitičari opisali su ovakav potez u to vrijeme kao pokušaj da se spriječi kontranapad ukrajinskih snaga i osujeti svaki pokušaj probijanja odbrambenih položaja ruske vojske.

Bespotrebno je i govoriti da je do imenovanja Surovikina, poznatog kao “general Armagedon”, u to vrijeme došlo kako bi se zadovoljile pristalice oštrih i radikalnih mjera ruskih snaga, dok se ulazilo u novu fazu eskalacije u kontekstu sve jačih ukrajinskih kontranapada na područjima pod ruskom kontrolom.

Zapadni mediji, poput lista The Economist, opisali su ruskog generala i vojnog veterana kao nekog ko je godinama zastupao Wagnerove interese u ruskom Ministarstvu odbrane. Takve navode potkrepljuju time da je Jevgenij Prigožin, komandant snaga Wagner koji je poginuo u avionskoj nesreći prije nekoliko dana, uputio kritike na račun komandanta Združenih snaga Valerija Gerasimova i ministra odbrane Sergeja Šojgua, dok je Surovikinu uputio pohvale.

Uprkos tome, nestali general je osudio Wagnerov pokušaj pobune 24. juna te je pozvao vođe i borce ove grupe da se “potčine predsjednikovoj volji i riješe pitanje mirnim putem”, prije nego što je operacija okončana preraspoređivanjem Wagnerovaca na tlo Bjelorusije.

Odmah nakon toga, general je iznenada nestao iz javnosti, što je izazvalo zbunjenost među ruskim i stranim posmatračima, iako je rusko Ministarstvo odbrane demantiralo vijest o njegovom hapšenju.

Nije dostupan

The New York Times je optužio Surovikina da je znao da se sprema pobuna, da je podržavao njene organizatore i da je bio dio plana za smjenu rukovodstva Ministarstva odbrane, no s druge strane nisu izdate nikakve zvanične potvrde ove informacije.

Što se tiče ruskih političara, šef Komiteta za odbranu ruske Državne dume Andrej Kartapolov prvi je prokomentirao nestanak generala Surovikina, rekavši da se trenutno samo “odmara” i da nije “dostupan”.

U tom kontekstu, dobri odnosi između grupe Wagner i Surovikina mogli bi biti razlog za uklanjanje potonjeg sa javne scene, prema onome što je za Al Jazeeru izjavio vojni analitičar Aleksandar Lisin. Ističe da ovakvi odnosi znače nužno i to da postoje napetosti i neslaganja s Ministarstvom odbrane.

Ako su ta sukobljavanja zaista postojala, naglašava Lisin, onda su najvjerovatnije bila “potisnuta” kako ne bi negativno utjecala na vojnu operaciju u Ukrajini.

Nastavlja da bi sukob ove vrste ozbiljno oslabio sposobnosti ruskih snaga u sjevernoj vojnoj oblasti, zato što bilo kakvo narušavanje komande tokom rata i podrivanje temelja jedinstvene komande donosi visok rizik od neuspjeha na frontu.

Osim toga, vojni analitičar ne isključuje mogućnost da je Surovikin poslan u Siriju, kao neki vid egzila, ali kaže da ovakvu pretpostavku ne smatra vjerovatnom.

Brojne spekulacije o sudbini generala Surovikina prate različiti scenariji o kojima su počeli govoriti ugledni zapadni mediji, poput Financial Timesa, koji je objavio, pozivajući se na, kako je to naveo, “izvore u Moskvi”, da je general uhapšen i da se provodi njegovo saslušanje, dok se čeka objelodanjivanje optužbi koje će biti podignute protiv njega.

Prema pisanju lista, “počela je čistka kako bi se zaustavile kritike i ponovo uspotavio red i dominacija”, kojom je obuhvaćen i Surovikin.

Međutim, šef Akademije za strateška pitanja Leonid Ivašov demantirao je ovakve pretpostavke, rekavši da je Surovikin čovjek od strateškog značaja. Njegove vještine i iskustvo su potrebni na frontu, a možda je upravo sada negdje na područjima vojnih operacija u Ukrajina ili čak u sjedištu Generalštaba.

Obavlja svoje dužnosti

Ivašov smatra da je Surovikinova dužnost da razvija borbene planove, operativne i taktičke modele i da upravlja snagama koje su mu povjerene, a ne da komunicira sa medijima, jer su to zadaci drugih ljudi.

Nije isključeno da trenutno priprema snage koje će se uključiti u borbu i probiti ukrajinsku odbranu tokom očekivane ofanzive ruskih snaga na Ukrajinu za nekoliko mjeseci.

Ivašov je otkrio da ruska vojska trenutno okuplja ljudstvo, opremu i resurse za izvođenje strateškog napada, te smatra da vojne kompetencije generala Surovikina, koji je predvodio uspostavljanje odbrambene linije, sada mogu biti hitnije nego ikad.

S obzirom na njegovu prošlost u Siriji, koju je više puta posjećivao, stručnjak za strategiju Roland Begamov ne isključuje mogućnost da je Surovikin otišao u tu zemlju kako bi iskoristio svoja iskustva, imajući u vidu aktiviranje tamošnjih američkih snaga, što Begamov smatra uvodom u provokacije protiv ruskih snaga kako bi one odgovorile.

Prema njegovim riječima, Amerikanci pokušavaju iskoristiti borce opozicije u Siriji kao “pokriće” sa ciljem da Rusija preusmjeri svoje vojne resurse. Na taj način bi se ublažio pritisak na ukrajinske snage, koje se, prema njegovom mišljenju, nalaze u teškoj situaciji.

Izvor: Al Jazeera