Šta se dešava s ukrajinskom kontaofanzivom?

Postalo je jasno, kako pišu zapadni mediji, a djelomično priznaju i ukrajinski zvaničnici, da dugo najavljivana kontraofanziva nije polučila željene rezultate.

Dugo najavljivana i početkom juna pokrenuta ukrajinska kontraofanziva nije donijela željene rezultate (Reuters)

Dugo najavljivana i pokrenuta početkom juna, ukrajinska kontraofanziva nije donijela željene rezultate. Razloga zbog sporog, mnogi će reći suštinski nikakvog, napredovanja je mnogo, a zapadni mediji i ukrajinski visoki zvaničnici potenciraju različite uzroke. I jedni i drugi se slažu u ocjeni kako se preveliki entuzijazam pokazao kao neutemeljen i nerealan, a teritorija koju su ukrajinske oružane snage oslobodile od ruskog okupatora na istoku zemlje gotovo pa beznačajne.

U velikoj analizi borbenog stanja na istoku Ukrajine Politico piše kako je kontraofanziva došla u stadij kada zapadni mediji pišu kritički intonirane tekstove o razvoju borbene situacije na istoku Ukrajine, a ukrajinske vlasti optužuje zapadne saveznike kako su cijelu akciju okružili “pretjeranim optimizmom“.

Osim toga, kako piše Politico, ukrajinski zvaničnici za neuspjeh krive i “pretjerano entuzijastične zapadne medije, koji prečesto zamjenjuju željne misli s jasnom analizom, dočaravajući ideju demoraliziranih, loše vođenih ruskih vojnika koji brzo okreću rep. Optimisti su smatrali da će kontraofanziva jednostavno ponoviti uspjeh od prošle jeseni, kada je Ukrajina postigla zapanjujući i brzi uspjeh oko Harkova, dok je ruska odbrana padala.“

Dva su ključna razloga zbog kojih je kontraofanziva postala neuspješna (Reuters)

Ključni razlozi neuspjeha

Dva su ključna razloga zbog kojih je kontraofanziva postala neuspješna, piše Politico. Prvi razlog su optimistične prognoze i entuzijazam ukrajinskih vlasti, koje su očekivale da će se stvari na terenu odvijati zacrtanim tempom, a ispostavilo se da su “propagandna samouvjerenost o uspjehu brzog proboja i stvarna snaga ukrajinske vojske u koliziji”.

Drugi razlog krivog optimizma Ukrajine bio je “neshvatanje da je ruska vojska brzo učila na vlastitim greškama i korigirala kurs. Samo nekoliko sedmica prije pokretanja kontraofanzive, Jack Watling i Nick Reynolds – dvojica najpromišljenijih vojnih analitičara rata iz Kraljevskog instituta ujedinjenih snaga [RUSI] – izdali su upozorenje o mogućim problemima, iznoseći detalje o ruskoj krivulji učenja, ističući izmijenjenu taktiku pješadije i poboljšano artiljerijsko ciljanje, koja sada omogućava i topovima da pogode ukrajinske ciljeve unutar nekoliko minuta od otkrivanja“, piše list.

Politico analizu zaključuje tvrdnjom kako “Ukrajina sada ima malo vremena da napravi proboj kroz ruske odbrambene linije – koje su na nekim mjestima duboke 30 kilometara – i zatim u potpunosti iskoristi svaki veći proboj prije nego što se vremenske prilike opet promijene za nekoliko mjeseci. Ali, do sada su, nakon sedmica borbi, napravili prodor samo od nekoliko kilometara na ključnim mjestima. U prvoj fazi kontraofanzive došlo je do znatnih gubitaka u pogledu oklopne mehanizacije, koje je dopremio Zapad, a ni druga faza korištenja pješadije za pronalaženje prolaza također nije postigla značajan uspjeh.“

Mreža CNN je donijela priču o tome kako je kontraofanziva već sedmicama u toku i da su borbe fokusirane duž istočnog i južnog fronta, dodajući kako je “Kijev  pokrenuo kampanju u nadi da će ponovo zauzeti teritorij koji je Rusija otela. Ali, do sada su svi dobici bili mali i za njih se mučno borilo.“

Slijedeći izvještaje Instituta za proučavanje rata (ISW), CNN daje detaljan prikaz vojnog napredovanja na većem dijelu fronta. Upečatljivo je da ISW i CNN, koji se poziva na njihova saznanja i analize, svoje nalaze temelje na izvještajima ukrajinskih i ruskih vojnih snaga. Primjetno je, isto tako, da postoji određena suzdržanost da se kontraofanziva proglasi uspješnom i u većini slučajeva taj se atribut veže za pojedinačne slučajeve.

Postavlja se pitanje zašto ukrajnska kontraofanziva ne ide željenim tokom (Reuters)

I marginalni uspjesi su značajni

“Ukrajina je tvrdila da je ‘djelomično uspjela’ u selu duž južnog fronta, dok se kijevska kontraofanziva i dalje bori da postigne značajan napredak. S druge strane, Rusija napada u blizini Kupianska, u sjeveroistočnoj regiji Harkov koja graniči s Rusijom, području koje je doživjelo značajno granatiranje i prvu veliku ukrajinsku evakuaciju u nekoliko mjeseci. Ukrajinski napori da se probije do Azovskog mora se nastavljaju, uz žestoke borbe na prvim linijama“, piše CNN.

ISW je rekao da su čak i marginalni uspjesi Ukrajine u ovom području značajni.

Zanimljivu i nimalo optimističnu analizu za Ukrajince dao je u Guardianu Julian Borger, koji je napisao kako je sada jasno da “svaka nada da će ruske trupe napustiti svoje rovove i pobjeći sada ostavljena daleko iza na bojnom polju“.

“Ruske snage su se držale čvrsto“, piše Borger, objašnjavajući kako su uglavnom uspjele održati disciplinu odbijajući ukrajinske napade jedan za drugim, da bi zatim krenuli u ofanzivno djelovanje, posebno na području Luganska.

Borger pojašnjava da su početne ukrajinske napade najviše amortizirala dobro postavljena gusta minska polja i da je podbacila ofanziva oklopnih vozila, koje su do prije početka juna Ukrajinci nestrpljivo iščekivali.

Ukrajinski vojnik na prvoj liniji fronta (Reuters)

Prerano je ofanzivu proglasiti neuspjehom

“Tenkovi, kako su upozoravali vojni stručnjaci, nisu rješenje sami po sebi. Bez zračne nadmoći na nebu iznad i goleme  artiljerijske podrške, bili su ranjivi na ruske protutenkovske projektile ispaljene iz rovova i sa topovnjača koje su ih mogle pogoditi preko širokog horizonta“, navodi i pojašnjava kako se na sve tri osnovne linije napada Ukrajinci još uvijek bore na prvoj i najisturenijoj ruskoj liniji odbrane.

Ukrajinici, piše, “nisu stigli ni do glavnih utvrđenih linija koje su ispred njih“.

Borger u analizi objašnjava da su ukrajinske snage bile prisiljene poslati na prvu liniju fronta i jedince koje su “užurbano bile obučavane i opremljene u zemljama članicama NATO-a“.

Iako nema sumnje da kontraofanziva nije opravdala očekivanja u zapadnim prijestolnicama i da daleko kasni za optimističnijim rasporedima, većina vojnih stručnjaka tvrdi da ju je prerano proglasiti neuspjehom, zaključuje Borger.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada