Gradonačelnik Mostara o napadu na Špance zbog dresa BiH: Oštro kažnjavati, a ne samo osuditi

U četvrtak su tri mlade osobe napale jednog španskog turistu i njegovog maloljetnog sina u mostarskom parku Zrinjevac jer je dječak nosio dres bh. nacionalnog tima.

Kordić ističe kako ovakve stvari šalju ružne i negativne poruke i slike sa juga Bosne i Hercegovine (Reuters)

Policija i nadležni trebaju oštro i kategorično početi kažnjavati pojedince koji prave incidente na nacionalnoj osnovi, te da će potpuno i do kraja rasvijetliti posljednji slučaj koji se desio u bosanskohercegovačkom gradu Mostaru kada je stranac napadnut zbog dresa Bosne i Hercegovine u zapadnom dijelu grada, kažu sagovornici Al Jazeere.

U četvrtak su tri mlade osobe napale jednog španskog turistu i njegovog maloljetnog sina u mostarskom parku Zrinjevac jer je dječak nosio dres bh. nacionalnog tima.

Pokušali skinuti dijete

Policija grada na Neretvi objavila je u petak ujutro kako je utvrdila identitet jednog od trojice napadača i kako je riječ o mladiću od dvadesetak godina.

Iz Ministarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona su objavili kako je španski državljanin inicijala M.E.M.G., rođen 1975. godine, prijavio Policijskoj upravi Mostar da su njega i maloljetnog sina napale tri nepoznate osobe u crnim majicama i šorcevima dok su španski turisti šetali parkom Zrinjevac.

Agencija Fena prenosi da su iz policije naveli da je jedan od napadača vodio psa.

Španac je policiji prijavio kako su mu se mladići obratili na engleskom jeziku i kazali kako dječak ne može nositi dres Bosne i Hercegovine, a potom su mu ga i pokušali skinuti. Otac je reagirao, stao u zaštitu sina, a tri mladića su ga fizički napala i potom su pobjegli.

„Odmah su upoznate patrole policije na terenu, te je vrlo brzo pronađena osoba s psom, a radi se o M.G. (2002.) iz Mostara”, dodaje se u policijskom izvještaju, prenosi Fena i dodaje kako policija poduzima i ostale potrebne mjere i radnje.

Neprihvatljive slike sa Neretve

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u kratkom razgovoru za Al Jazeeru nije krio ljutnju i razočaranost dešavanjima u Zrinjevcu. Kazao je kako treba ići daleko od osuda i početi oštro kažnjavati „pojedince koji ne misle glavama i nanose štetu Mostaru“.

„Ovaj potez ne da je samo za usuditi već… Sramotno zaista ponašanje koje prikazuje Mostar u svjetlu kakav grad nije. Što se tiče samog Grada, Gradske uprave, mi smo osigurali veliki broj nadzornih kamera i predali smo ih policiji. Drago mi je da su već identificirali tog jednog napadača i nadam se da smo pomogli“, kazao nam je prvi čovjek Mostara na upit za komentar o dešavanju u parku Zrinjevac.

Ističe kako ovakve stvari šalju ružne i negativne poruke i slike sa juga Bosne i Hercegovine.

„Ovo je zaista neprihvatljivo, šalju se ružne slike ponovno iz grada Mostara i iskreno se nadam da će policija početi najoštrije i najteže sankcionirati ovakve pojedince i ovakva djela kako drugima ne bi došlo ni na kraj pameti da čine ovakve stvari.“

U nastavku ukazuje kako njegov grad ima daleko više za ponuditi od ovakvih priča…

„Ne žive samo ova tri čovjeka u Mostaru, ima nas 105 tisuća i sigurno da ima daleko boljih slika i poruka koje možemo poslati svijetu ali, nažalost, ove privlače najveću pozornost. Ponavljam, drago mi je da su odmah uspjeli pronaći jednog od tih pojedinaca i nadam se oštroj kazni.“

Ćavar: Tužitelji da brzo reagiraju

Sličnog stava je i vijećnica u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar.

„Apsolutno osuđujem svaku vrstu nasilja. Ovakve stvari i nasilje, bez obzira o kome se radi i koje razloge ima je potpuno neprihvatljivo i bez opravdanja“, kazala je ona za Al Jazeeru.

I ona poziva policiju i nadležno tužilaštvo da brzo i konkretno reagiraju.

„Nadam se da će barem ovaj put policija ići do kraja i potpuno rasvijetliti slučaj, a Tužilaštvo odraditi svoj dio posla.“

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada