Vurušić: Prigožin je osuđen na poraz, pitanje po koju cijenu

Jevgenij Prigožin, sa svojim jedinicma, rano jutros je zauzeo ruski grad Rostov na Donu i ozbiljno zaprijetio da će sa vojskom krenuti u „osvajanje Moskve“.

Prigožin je rano jutros zauzeo ruski grad Rostov na Donu (Reuters)

Lider paramilitarne organizcije Wagner odvažio se na do sada nezamisliv korak i krenuo u otvorenu pobunu protiv ruskih vlasti.

Sa svojim jedinicma, rano jutros je zauzeo ruski grad Rostov na Donu i ozbiljno zaprijetio da će sa vojskom krenuti u „osvajanje Moskve“.

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je danas da se snage privatne paravojne formacije Wagner Jevgenija Prigožina kreću na sjever, kroz Vorenešku oblast, sa gotovo sigurnom ciljem da dođu do Moskve.

U međuvremenu oglasio se i lider čečenskih snaga Ramzan Kadirov, koji je dao bezrezervnu podršku predsjedniku Rusije, Vladimiru Putinu.

Šta se u Rusiji dešava teško je procijeniti, a vijesti koje dolaze iz te zemlje mogu se protumačiti na više načina.

Publicista Vlado Vurušić kaže da je sigurno kako je ovo kuluminacija stvari koje se dešavaju već neko vrijeme i da je Prigožin pokrenuo „vojni udar“ ili „mali građanski rat“.

Početak Putinovog kraja

“Očito je sada ovo kuluminacija svega što se događa u Rusiji, od kada je počeo rat. Na početku rata smo rekli da je već sam početak rata početak kraja Putinovog režima. Ovo je sada je jedna od etapa prema tom putu, prema tom kraju. Očito je došlo do sukoba unutar te ratne kremaljske elite. Pitanje je koliko je Prigožin sposoban iz Rostova, to je ipak dosta daleko, doći do Moskve, a sigurno ne može doći tek tako, nego kroz borbe i uz borbe. Kako vidim i vojska, a evo i Ramzan Kadirov se javio i dao podršku Putinu. Mislim da je Prigožin na neki način osuđen na poraz. Samo je sada pitanje po koju cijenu“, kaže Vurušić.

Ovo stanje se može opisati ka „mali građanski rat“ pojašnjava Vurušić potencirajući da će novonastala situacija najviše utjecati na samog Vladimira Putina.

„Za sada ovo još nije građanski rat, jer nemamo informacija da se borbe vode, ili kako će biti dalje unutar Rusije. Ali, svakako je ovo nešto što se može nazvati nekakvim malim građanskim ratom, kako god to bilo, pučem, pivskim pučem, kako god to želite nazvati. Ovo će sigurtno pojačati Putinovu paranoju i strah za vlastiti opstanak na vlasti“, kaže Vurušić.

Jedno od pitanja koje je neophodno postaviti u ovom trenutku vjerovatno je jedno od onih na koje nema odgovora. Da li se na ovaj korak Prigožin odvažio samostalno ili je potpomognut, potaknut i podržan, tajno naravno, od zapadnih sila, vjerovatno je ono što interesuje javnost diljem svijeta.

Ključno pitanje: ima li Prigožin podršku zapada?

„Teško mi reći ima li podršku zapadnih sila. Mislim da ne, ali ne znam. To je nešto što ćemo tek doznati u sljedećim danima. Vrlo je moguće da će njega sami Rusi, bilo to točno ili ne, optužiti da je radio za interese zapada a koliko je to točno to ćemo sigurtno u nekom trenutku doznati ako je tako bilo. To mi je stvanro teško za reći“, kaže.

Na kraju Vurušić pojašnjava da Prigožin, bez obzira na njegove javne i medijske nastupe, nema vojnu moć da sruši režim Vladimira Putina. Posebno jer je njegova vojska, ipak, sastavljena od plaćenika i kriminalaca.

„Teško da ima vojnu moć da sruši Putina s obzirom da je vojska, FSB, policija i sve ostale snge su na Putinovoj strani tako da je teško očekivati da on može sa par tisuća vojnika, koliko on ima, da može nešto napraviti. Pogotovo što znate to su plaćenici, kod njih nema nikakve, što bi se reklo, ideologije ili ideje. Tu su i kriminalci koji očekuju amnestiju, prema tome mislim da u ovom času da Prigožin nema neku veću snagu“, zaključuje.

Izvor: Al Jazeera