‘Vučić priča kao Milošević jer je došao u istu poziciju kao i on’

Sagovornici Al Jazeere smatraju da je narodni bunt u Srbiji trenutno malo moguć, no ne isključuju mogućnosti zaoštravanja i velikih nemira.

Srbiju potresaju protesti nezadovoljnih građana koji traže suštinske promjene u državi, a mnogi od njih i promjenu vlasti (EPA)

“Oni koji ne nauče iz historije, osuđeni su da je ponavljaju”.

Tim citatom mudrih riječi nekadašnjeg velikog britanskog državnika Winstona Churchilla jedan korisnik Twittera prokomentirao je nedavnu izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koja je identična onoj koju je pred pad sa vlasti izrekao njegov nekadašnji mentor Slobodan Milošević.

Nedugo nakon što je ispalio riječi: “Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića, nego napadaju Miloševića zbog Srbije”, tada već optuženi ratni zločinac je svrgnut nakon demonstracija 5. oktobra 2000. i isporučen sudu u Hagu, a Srbija je dobila novu vlast i “riješila” ga se.

Riječi Aleksandra Vučića, gotovo doslovne Miloševićevim (“Ne ruše neki spolja Srbiju zbog Vučića, već ruše nekog Vučića zbog Srbije”), uslijedile su u jeku napetosti u Srbiji, koju već nekoliko sedmica potresaju protesti nezadovoljnih građana koji traže suštinske promjene u državi. Mnogi od njih i promjenu vlasti, odnosno, pad „vječnog“ Vučića i njegove hobotnice moći u Srbiji, koju vide kao najveću prepreku tranziciji Srbije u građanski orijentisanu Evropu.

No, baš kao niti Milošević 2000. godine, Vučić niti u jednoj izjavi nije najavio mogućnost da vlast prepusti nekom drugim, na bilo koji način, niti izlazi ususret većini zahtjeva stotina hiljada „šetača“ koji u (zasad) mirnim šetnjama traže korjenite promjene.

‘Nedovoljno snage za smjenu vlasti’

I, šta sada? Na pitanje šta bi se sljedeće moglo desiti u Srbiji, odgovor bi nogao zavisiti od onoga šta postojeća Vučićeva vlast bude spremna učiniti. Da li će nekim konkretnijim mjerama utišati nezadovoljstvo i da li će srbijanski lider na proteste nastaviti odgovarati Miloševićevim riječnikom, ili će se desiti nešto treće, i najradikalnije – zaoštravanje strasti uz moguće ponavljanje sudbine ratnog lidera iz Beograda.

Mada je dio građanski orijentisanih žitelja Srbije preko društvenih mreža već počeo povlačiti paralelu između dva političara, te mogući rasplet protesta u Srbiji vezati uz Miloševićev pad, sagovornici Al Jazeere iz Srbije stava su da je takav scenario zasad malo vjerovatan iz više razloga. Ipak, ne isključuju mogućnost većih sukoba i upotrebe sile ukoliko Vučićeva vlast bude ozbiljnije dovedena u pitanje.

„Čini mi se da vlast na kašičicu pokušava ispunjavati zahteve i da se nada da će protesti nestati sami od sebe, ali se to ne dešava i to nas uvodi u neizvesnost u narednih nekoliko nedelja ili meseci“, riječi su Dušana Spasojevića, doktora političkih nauka iz Beograda.

Profesor sa beogradskog fakulteta stava je da stepen nezadovoljstva u Srbiji „još nije toliko porastao da bi došlo do bunta i promene na vlasti“.

„Nezadovoljstvo jeste veliko, ali Srpska napredna stranka je još uvek dosta jaka i pre očekujem da ova kriza bude imala epilog u nekim izborima koji će se desiti ove ili sledeće godine“, tvrdi.

„Ono što ipak jeste na neki način zabrinjavajuće je to što je deo ljudi koji protestuju nestrpljiv i pomalo radikalan, što bi moglo da dovede do radikalizacije protesta, ali ne vidim da bi oni imali dovoljnu snagu da dovedu do smene vlasti u punom smislu. Srednjoročno, u perspektivi od nekoliko meseci ili godinu-dve, protesti će oslabiti vlast i ojačati građanski deo opozicije“, mišljenja je Spasojević.

‘Natezanje situacije do pucanja’

Beogradski advokat Čedomir Stojković, koji je jedan od najglasnijih aktivista koji se bore za slobodu medija, odmak od Rusije i građansku i proevropski orijentisanu Srbiju, stava je da do temeljnijih promjena, ne samo pada režima, može doći samo uz jedinstvo snaga koje ne žele „ovakvu Srbiju“. Tvrdi da je moguće da protesti, odnosno šetnje, prerastu u nešto ozbiljnije.

„Ali, pod uslovom da faktori koji ih predvode nađu dovoljno snage i mudrosti da kanališu energiju naroda na pravi način, a to je da objasne narodu i građanima da su evropske vrednosti ono što je neophodno kao generator društvenih promena, te da su Aleksandar Vučić i njegova struktura moći tome ogromna prepreka“, tvrdi Stojković.

„To je neka moja vizija, ali vidim da pojedini lideri protesta ne dele takvo mišljenje već su proruski prijentisani, a to dovodi do rizika da se ništa ne promeni. Ostanak pri proruskoj orijentaciji Srbiju će ostaviti u istim problemima i u istoj situaciji“, govori.

Za politologa Duška Radosavljevića tri su moguća scenarija za epilog protesta, od kojih su dva, kako kaže „najmanje verovatna“.

Prvi, koji bi, kako kaže, bio najbolji za Srbiju, je da Vučić shvati da griješi. No, dodaje, „on to zna, ali i dalje radi sve na svoj način“.

„Ako bi Vučić shvatio da greši, onda bi se u parlamentu trebala izglasati prelazna vlada, nestranačka, kojoj bi narod verovao, koja bi pripremila sve za demokratske izbore, ali to je najmanje verovatno, jer bi se tome opirao i značajan deo opozicije“, priča Radosavljević.

Druga, također malo vjerovatna, je da Vučić zatraži usluge međunarodne zajednice, dok je treća, tvrdi, vjerovatnija, a to je zaoštravanje situacije do „tuče“.

„Nisam siguran da Vučić ide do kraja na to, ali nisam siguran niti da to želi izbeći. Šta je značio poziv na Vučićev miting, ako ne pokazivanje sile“, upitao je Radosavljević.

„Ne bih rekao da bi to sada bio građanski rat, ali imajući u vidu psihičke karakteristike predsednika Srbije, to nije nemoguća varijanta – natezanje do pucanja. Sukobi, pucanje i veliki nemiri. Vučić ima podršku veću nego opozicija, ali ovo nisu opozicioni, već protesti probuđenog građanskog društva u Srbiji. Na ulicama je ona Srbija koja puni državni budžet, a uz Vučića su oni što žive od tog budžeta. I to su dvije nepomirljive Srbije koje se mrze“, govori Radosavljević, koji se osvrnuo i na Vučićevu izjavu iz uvoda teksta.

„To je bezobrazno i sramotno. Vučić je u poslednje vreme u ćošku i ide na najniže porive. On protivnike naziva ustašama, a znate šta to znači u Srbiji? Poziv pristalicama da ih likvidiraju. Dakle, nemojmo se praviti ludi i misliti da on ne zna šta priča. Jedino je pitanje imamo li zdravog čoveka na vlasti“.

‘Najgore političko vaspitanje’

Koliko god bio uzdrman „buđenjem građanstva“ u Srbiji, Vučić i dalje kontroliše sve značajnije poluge u Srbiji, što bilo kakvu pomisao na bunt po mnogima baca pod sjenu sumnje. No, advokat Stojković je mišljenja da se sve može promijeniti.

„Vidite, Milošević je 2000. godine, nakon svih katastrofa koje je napravio svom i drugim narodima, imao podršku naroda od 50-ak posto. Ali čim je oboren, na sledećim izborima podrška koju je ta njegova zločinačka partija dobila je bila svega 10 posto. Kasnije još manje“, podsjeća Stojković.

„Kada se mediji oslobode, a moć vladajućoj strukturi oduzme, siguran sam da bi se to desilo i sa SNS-om i Vučićem, s tim dodatkom da bi se ta partija odmah po gubitku moći vrlo brzo raspala. Ono za šta se treba boriti je da se dobije sloboda medija na najširem društvenom planu i da se oduzmu poluge moći vlasti baš u onim segmentima gde se zloupotrebljava za dobijanje izbora. Ako se u tome bude makar delimično uspelo, ova vlast bi pala kao jesenje lišće“, navodi.

Komentarišući nedavne izjave predsjednika Srbije, Stojković ih objašnjava time što je Vučić bio „Miloševićev ministar propagande“ te ne isključuje i nastavak takvog ponašanja.

„Nastao je u istim društvenim i političkim okolnostima i kreiran je od istih centara tadašnje moći kao i Milošević, Vojislav Šešelj i brojni drugi zločinci ovog naroda. U najranijoj fazi političkog razvoja primio je najgore političko vaspitanje, isto kao i Šešelj i Milošević i zato nas, bez obzira koja je godina, ne sme začuditi ponavljanje reči njegovih političkih očeva“, kaže Stojković.

‘Siguran sam u sukobe kada vlast bude padala’

Zbog toga, dodaje, ne bi ga čudilo ako bi Vučić sa vlasti padao uz nemire.

„Siguran sam da, kada bude došao taj trenutak da ova vlast pada, neće pasti mirno i doći će do sukoba. Uveren sam da će ta vlast pokušati sačuvati svoju poziciju metodama koje su neprihvatljive. Da li bi to bila brutalna sila ili ne, to je nepredvidivo, ali ne treba smetnuti s uma da je Vučić u 2023. godini, koja bi trebala biti najcivilizovanija godina u odnosu na prethodne, najavio novih 5.000 specijalaca u oružanim snagama Srbije. Te specijalne jedinice sigurno ne planiraju širiti demokratiju po Srbiji, a sigurno neće niti napasti Bugarsku“, mišljenja je Stojković.

Prema Radosavljeviću, Vučića možda ne čeka ista sudbina kao Miloševića, no tvrdi da će mu se kad-tad suditi.

„On ponavlja Miloševićeve reči jer je došao u istu stuaciju kao Milošević. Više nema s kim da priča, jer je sve prevario. Ove njegove priče… Naravno da ga napadaju jer je loš vladar koji uvlači državu u svoje glupe situacije. On je opljačkao i razgradio državu i društvo. Došli smo do feudalnog društva koje mora krenuti od početka. To je veleizdaja. Zato će mu suditi narodni sud u Beogradu i da će to biti početak opšte lustracije i hoda Srbije prema Evropi, građanskom društvu i saradnji sa susedima“, kaže Radosavljević.

Izvor: Al Jazeera