Rezolucija o Balkanu ponovno u Senatu

Što predviđa prijedlog rezolucije o prosperitetu Zapadnog Balkana koji se ponovo našao pred američkim senatorima?

Dvostranački prijedlog rezolucije obnovili su četvero demokratskih i jedan republikanski senator (Arhiva)

Demokratska senatorica Jeanne Shaheen iz Odbora za vanjske poslove i predsjednica Pododbora za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju, obnovila je dvostranački prijedlog rezolucije, zajedno s republikanskim senatorom Rogerom Wickerom te kolegama iz Demokratske stranke Benom Cardinom, Dickom Durbinom i Chrisom Van Hollenom, za promicanje suradnje s regijom Zapadnog Balkana.

Prijedlog rezolucije, koji je predstavljen prvi put u kolovozu prošle godine, podržava demokratsku stabilnost i gospodarski razvoj u regiji kroz inicijative o infrastrukturi, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući sankcije za odvraćanje aktera od provođenja destabilizirajućih aktivnosti.

Prijedlog rezolucije također nastoji poboljšati američko-balkansku suradnju u kibernetičkoj sigurnosti nakon malignih nastojanja Irana i Rusije čiji su cilj bile zapadnobalkanske zemlje.

“Održavanje mira i jačanje demokracije na Balkanu ključno je za europsku sigurnost i stabilnost, posebno dok Putinov rat u Ukrajini bjesni. Ovaj dvostranački prijedlog rezolucije ojačat će trgovinu i ulaganja između SAD-a i Zapadnog Balkana, pomoći u iskorijenjavanju korupcije, omogućiti nametanje sankcija protiv destabilizirajućih aktera i poslati snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Američke Države predane našim partnerima u regiji”, rekla je senatorica Shaheen.

Senator Wicker je naglasio da “ruska brutalna invazija na Ukrajinu naglašava važnost balkanskih partnerstava.

“Usvajanje ove rezolucije služilo bi kao jasna, dvostranačka izjava o predanosti Sjedinjenih Američkih Država jačanju naših diplomatskih partnerstava u regiji”, smatra Wicker.

Što predviđa prijedlog rezolucije?

*Uspostavlja inicijativu za regionalnu trgovinu i gospodarsku konkurentnost, koja bi poduprla demokraciju, gospodarski razvoj i prosperitet u regiji.

*Uspostavlja antikorupcijsku inicijativu koja potiče State Department i državnog tajnika da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u razvoju nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

*Kodificira dvije izvršne uredbe SAD-a koje bi dale ovlasti za sankcije protiv onih koji prijete miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i koji su uključeni u koruptivno ponašanje.

*Potiče sveučilišna partnerstva i inicijative mladih, potiče angažman Peace Corpsa u regiji i zahtijeva od Razvojne financijske korporacije da otvori prethodno najavljeni ured u regiji.

*Prepoznaje ključnu ulogu kibernetičke sigurnosti u zaštiti kritične infrastrukture i suzbijanju zlonamjernih aktivnosti, uključujući Rusiju i Iran.

Izvor: Al Jazeera