Moćno Erdoganovo oružje kao najbolja predizborna kampanja

Od ranih 2000-tih godina, kada je Erdogan preuzeo vlast, Turska je počela proizvoditi najmodernije vrste gotovo svih oružja, što mu je veliki adut pred izbore.

Dok se opozicija okuplja oko Kilicdaroglua i govori ono što će on tek uraditi, Erdogan ljudima predstavlja materijalne dokaze o onome što je već učinio (Anadolija)

Dok Turska testira prvi domaći supersonični avion Hurjet, za probne letove sprema se i prvi avion bez posade ANKA-3.

U isto vrijeme, užurbano traje razvoj novih Baykarovih dronova, dok novoproizvedenom novom turskom tenku Altayu slijede testiranja u oružanim snagama.

Ove, kao i mnoge druge slične informacije o turskom napretku u odbrambenom sektoru, među njima i mnoge koja su se ne tako davno činile nemogućim, medijima su se plasirale sve češće kako se bliži maj. Ne slučajno.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se prema mišljenjima mnogih eksperata, ali i anketama, suočava sa najtežim izazovom otkako je prije 20 godina zasjeo na turski vrh. Na krilima kritika zbog teške inflacije u Turskoj i raširene korupcije, opozicioni protukandidat Kemal Kilicdaroglu na izborima 14. maja ima obećavajuće šanse u nastojanju da prekine dugogodišnju Erdoganovu vladavinu. Makar tako kažu eksperti i ankete.

Revolucionaran rast izvoza oružja

No, dok se opozicija okuplja oko Kilicdaroglua i govori ono što će on tek uraditi, Erdogan ljudima predstavlja materijalne dokaze o onome što je već učinio. Radi se o ispunjenju obećanja koje je dao prije mnogo godina – da će Turska uskoro postići nezavisnost od Zapada u odbrambenom sektoru i da će biti sposobna napraviti gotovo svako oružje sopstvenim snagama i resursima, u nastojanju da postane moćna regionalna sila.

Šta je sve uradio Erdogan po tom pitanju u proteklih 20 godina, a čime pred izbore želi mobilizirati glasače?

I dok će mnogi odgovoriti protupitanjem o ekonomskoj krizi koja je utjecala na džepove miliona Turaka, njegov učinak u jačanju turske odbrambene industrije nije nimalo beznačajna tema u predizbornoj kampanji.

U 2022. godini, rast izvoza odbrambenog sektora dostigao je razmjere revolucije. Sa 248 miliona dolara od prije 20 godina, skočio je na 4,4 milijarde dolara, kako je Erdogan rekao na predstavljanju šeste generacije domaće haubice Firtina.

Najveći turski ratni brod TCG Anadolu može nositi helikoptere i dronove (Reuters)

Dok je 2002. godine u Turskoj bilo 56 kompanija koje su proizvodile oružje, sada ih je gotovo 2.700.

Prema podacima švedskog Instituta SIPRI, turski izvoz oružja je u periodu od 2018. do 2022. skočio za 69 posto u poređenju sa četiri prethodne godine, dok je turski udio u globalnoj trgovini oružjem porastao sa 0,6 na 1,1 posto, prema čemu je Ankara 12. najveći izvoznik na svijetu. U isto vrijeme, uvoz je pao.

Godišnji budžet za istraživačke i razvojne projekte je sa 49 miliona porastao na 1,5 milijardi dolara, a u istom periodu, zavisnost od inostranstva je sa 80 posto pala na svega 20 posto, sa ambicijom daljnjeg pada u dostizanju Erdoganovog cilja o potpunoj samodovoljnosti.

Kao rezultat toga, Turska može proizvoditi dronove Bayraktar i projektile čak i u slučaju da joj bude uveden embargo.

Sila novog oružja

Samo proteklih dana, Erdogan je pokazao nekoliko novih proizvoda.

Prvi turski vojni avion Hurjet, jednomotorna, supersonična letjelica sa dva sjedišta, uspješno je izvršila prvi testni let. Radi se o naprednom trenažnom i lakom borbenom avionu koji je razvila kompanija Turkish Aerospace Industries (TAI).

„Poklon Stoljeću Turske“, napisao je na društvenim mrežama Erdogan.

Samo dan poslije, saopšteno je da je turski bespilotni avion ANKA-3, također prooizvod TAI-a, prvi put izašao na pistu radi testova na tlu kao treći član porodice bespilotnih letjelica ANKA, kojeg zbog konfiguracije bez repa nazivaju „nevidljivim“ što mu, navedeno je, donosi prednost nad konkurencijom.

Ova letjelica namijenjena je napadima zrak – zemlja i zrak – zrak i raspolaže sa ukupno sedam stanica za naoružanje, svako koje se proizvodi u Turskoj. Najavljen je i razvoj ciljane letjelice Simsek koja će biti smještena ispod krila aviona ANKA-3, a nakon toga će uslijediti verzije sa mamcem i ofanzivnom municijom.

Peta generacija borbenog lovca TFX usješno je prošla prvi test (dimir)

Ranije, peta generacija borbenog lovca TFX usješno je prošla prvi test. Ovaj avion bi trebao koštati oko 100 miliona dolara, što znači da bi prodaja samo 40 njegovih primjeraka osigurala Turskoj zaradu sličnu onoj koju trenutno čitava odbrambena industrija Turske ostvaruje, procijenio je TRT.

Uz borbene helikoptere i ostalu vonu opremu, Altay je bio jedan od najznačajnijih projekata na kojima je Turska radila godinama kako bi pojačala odbrambene kapacitete zbog prijetnji s kojima je suočena na svojim granicama.

Ono na šta je Turska naročito posebna je razvoj već proslavljenog drona Bayraktar TB2, koji je donio prekretnicu u nedavnom sukobu Azerbejdžana i Armenije, a koji se sjajno pokazao i u ratu u Ukrajini. Ove godine dolazi nova verzija TB3 UCAV sa sklopivim krilima koja će imati sposobnost da uzlijeće ili slijeće na kraću pistu, pa i na ratni brod TCG Anadolu, koji je Turska također nedavno predstavila kao još jedan domaći proizvod.

Novi dronovi, rakete i tenkovi

Radi se o najvećem brodu turske mornarice, razvijanom pet godina, koji osim dronova može nositi helikoptere. Ovo amfibijsko plovilo može prevoziti najmanje jedan bataljon. Erdogan tvrdi da je Anadolu prvi brod na svijetu koji može prevoziti borbene dronove, te najavljuje gradnju nosača aviona, dva puta većeg od broda Anadolu.

Baykar, kompanija koju vodi Erdoganov zet Selcuk Bayraktar, najavljuje i završetak testova bespilotne borbene letjelice Kizilema.

Kompanija Baykar ne proizvodi samo dronove, pa je tako predstavila i pametnu krstareću raketu Kemankes, koja će povećati ofanzivne sposobnosti dronova, s kojima se može integrirati. Navodno je ova raketa sposobna napasti metu obradom snimaka pomoću vlastitog sistema i umjetne inteligencije.

Testni let očekuje i jurišni helikopter teške klase Atak-2, dok je redizajnirni tenk Altay došao je u fazu serijske proizvodnje. Superiornijih je mogućnosti u odnosu na istoimeni tenk iz 2014. godine, a testirat će ga Oružane snage Turske.

Testni let očekuje i jurišni helikopter teške klase Atak-2 (TAI)

„Odlučni smo da 2023. godinu načinimo prekretnicom u odbrambenoj industriji, zajedno sa drugim sektorima. Godina 2023. bit će puna dobrih vijesti, sa veoma značajanim stvarima na kojem ćemo biti ponosni“, rekao je Erdogan, koji je najavio plan povećanja budžeta za odbrambeni sektor na 75 milijardi dolara.

Sve ove pozitivne promjene u turskoj odbrambenoj industriji pokrenute su ranih 2000-tih godina, baš u periodu kada je Erdogan došao na vlast, a kada je vlada odlučila da u svoju industriju oružja uvede revolucionarne promjene.

Od tada, Turska je počela proizvoditi automatske puške, oklopna vozila, sisteme projektila, artiljerijske jedinice, različite rakete dometa do 1.000 kilometara, helikoptere, lagane borbene avione, plovila bez posade i ono najvažnije: naoružane dronove koji su izazvali respekt cijelog svijeta. A na putu je da počne serijsku proizvodnju borbenih lovaca, tenkova i novih haubica.

Kako je napisao Reuters, Turska je s Erdoganom na putu da postane izvoznik svih vrsta naoružanja, od automatskih puški do borbenih aviona.

‘Ponovo načiniti Tursku velikom’

Sva ova, kao i još mnoga druga oružja koja Turska proizvodi ili razvija, mnogi vide kao idealne „igračke“ u Erdoganovoj predizbornoj kampanji.

„Turska domaća odbrambena industrija je sigurno ključni dio ukupnog paketa koji Erdogan nudi glasačima. To je ideja o sve jačoj Turskoj koja će imati jaku ulogu u godinama sukoba velikih sila“, rekao je za Breaking Defence Asli Aydintasbas, ekspert Centra SAD-a i Evrope u Brookingsu.

„Sa svojim deklarativnim diplomatskim stilom i podrškom za samodovoljnost u odbrambenoj industriji, obećava da će ‘ponovo načiniti Tursku velikom'“, dodao je Aydintasbas, povlačeći paralelu sa čuvenom parolom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa MAGA (Make America Great Again).

Zbog rata u Siriji, u koji je bila uključena i Turska, ruske invazije na Ukrajinu, kao i stalnih prijetnji na jugoistočnim granicama, Erdogan ne mora mnogo uvjeravati narod u rizike po Tursku i važnost moćne vojske.

Stoga vlada mišljenje da da Ergodan uspjesima u odbrambenom sektoru ne nastoji samo „zapaliti“ svoju bazu, već i pridobiti još neki postotak od neodlučnih glasača.

Hoće li uspjeti ili ne, pokazat će izvori, no statistika Erdoganu ide u prilog. Prema svemu sudeći, Turska bi uskoro trebala ući među prvih 10 izvoznika oružja u svijetu i u roku od 10 godina dostići vrijednost izvoza od 20 milijardi dolara.

To će neminovno otvoriti nova radna mjesta u zemlji i veće prihode, ali i ojačati njenu vanjsku politiku, koja je svakako sa Erdoganom, prema svim pokazateljima doživjela dramatično jačanje. Diplomatska riječ vojno sve moćnije Turske sluša se se više nego ikada.

Izvor: Al Jazeera i agencije