Hoće li slučaj ‘Respiratori’ potaknuti nove istrage korupcije u BiH?

Sud BiH osudio je premijera Fadila Novalića i druge zbog nezakonite kupovine stotinu medicinskih respiratora u vrijeme pandemije korona virusa.

Zamjenica premijera i entitetska ministrica finansija Jelka Milićević oslobođena je optužbi nakon suđenja koje je trajalo duže od dvije godine (Anadolija)

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić među najviše je rangiranim političarima u Bosni i Hercegovini osuđen za zloupotrebu položaja. Sud Bosne i Hercegovine proglasio ga je krivim za protuzakonitu nabavku respiratora tokom pandemije korona virusa 2020. godine i nepravosnažno osudio na četiri godine zatvora.

Uz Novalića nepravosnažnom presudom krivim su proglašeni bivši direktor entitetske uprave civilne zaštite Fahrudin Solak koji je osuđen na šest godina zatvora, dok je pet godina zatvora dobio privrednik Fikret Hodžić čije je poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” bilo posrednik u kupovini medicinskih respiratora iz Kine.

“Srebrena malina” će na temelju sudske odluke morati platiti kaznu od 100 hiljada eura kao i vratiti protuzakonitu dobit od gotovo 350 hiljada eura.

Najkorumpiranije zemlje u Evropi

Premda poljoprivredno gazdinstvo osposobljeno za prikupljanje bobičastih plodova, „Srebrena malina“ dobila je unosan posao nabavke medicinskih respiratora u vrijeme kada je pandemija korona virusa bila u vrhuncu, dnevno odnoseći desetke života u Bosni Hercegovini. Sumnje da je posao toj firmi dodijeljen zbog političkog utjecaja Tužilaštvo je temeljilo, između ostalog, i na poruci koju je Hodžić poslao premijeru Novaliću: “Selam, gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi s respiratorima, pa kad budete imali minutu”.

Asim je, pretpostavilo je Tužilaštvo, Asim Sarajlić, u to vrijeme jedan od najviših zvaničnika Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je član i Novalić. Sarajlić je nedavno oslobođen optužbi za nezakonito zapošljavanje, ali je zbog zloupotrebe službenog položaja svejedno završio pod sankcijama Američkog ministarstva finansija.

Iako nepravosnažna, može li slučaj ‘Respiratori’ potaknuti više istraga i osuđujućih presuda za političke funkcionere u Bosni i Hercegovini?

Bosna i Hercegovina zauzima najniže mjesto u regiji i treće najgore mjesto u Evropi kada je riječ o korupciji u zemlji, prema podacima koje je objavio Transparency International BiH u januaru ove godine.

Podržavajući presudu, Američka ambasada u BiH saopćila je da korupcije muči demokratiju i ekonomiju Bosne i Hercegovine, uzrokuje da mnogi građani ove zemlje žele otići i graditi živote za sebe i svoje porodice negdje drugdje. Odbacili su optužbe da je presuda politički motivirana, nazivajću to “lažnim i obmanjujućim optužbama”.

Nešto ranije presudu je premijer Novalić nazvao “nastavak političkog progona”, najavljući nastavak borbe.

Ivana Korajlić iz Transparency International BiH rekla je Al Jazeeri da je svaka presuda u slučaju visoke korupcije korisna, no konkretan slučaj, predmet ‘Respiratori’ Tužilaštvo je moglo uraditi mnogo kvalitetnije te podići optužnice i u nekoliko sličnih slučajeva u Bosni i Hercegovini, gdje je pandemija korona virusa iskorištena za nezakonite nabavke.

U Republici Srpskoj su, primjerice, pacijenti u bolnicama tokom pandemije umjesto na medicinski bili prikopčani na industrijski kisik.

Milioni za beskorisne respiratore

Prema mišljenju Korajlić, Tužilaštvo je propustilo dokazati odgovornost Novalićeve zamjenice i entitetske ministrice finansija Jelke Milićević (HDZBiH) koja je oslobođena krivice. Milićević je bila optužena za nesavjestan rad u službi jer je Tužilaštvo procijenilo kako je s pozicije komandanta entitetskog Štaba civilne zaštite propustila poduzeti mjere nadzora nad procesom nabavke respiratora.

Sud je odbacio te optužbe.

Odlukom vlade Federacije BiH u martu 2020. godine kupljeno je stotinu respiratora koji su trebali poslužiti za bolničko liječenje pacijenata zaraženih korona virusom, smještenih na odjelima intenzivne njege.

Za to je iz entitetskog budžeta izdvojeno nešto više od 5,3 miliona eura.

Respiratori su kupljeni mimo uobičajenih procedura, što su u Vladi pravdali vanrednom situacijom koju je uzrokovala pandemija, a na taj su način pojašnjavali i to što je za svaki respirator plaćena dvostruko veća cijena od one koja je tada vrijedila na tržištu.

Naknadno se ispostavilo kako su kineski respiratori neprikladni za bolnički tretman, odnosno kako je njihova kvaliteta upitna te kako se u najboljem slučaju mogu koristiti samo za privremeni tretman pacijenata, primjerice u vozilima hitne pomoći.

Izvor: Al Jazeera