Kako muslimani širom svijeta obilježavaju Ramazanski bajram

Ovim blagdanom, koji traje tri dana, muslimani širom svijeta obilježavaju kraj ramazana.

Kako se bliži kraj ramazana – mjeseca posta, muslimani širom svijeta pripremat će se za Ramazanski bajram, „blagdan završetka posta“.

U zavisnosti od opažanja mlađaka, odnosno u kojem dijelu svijeta živite, zavisi i početak obilježavanja.

Lunarni mjeseci traju između 29 i 30 dana, pa muslimani obično moraju čekati do noći uoči Bajrama kako bi potvrdili njegov datum.

U državama u kojima je ramazan počeo 23. marta, lokalni vjerski službenici će posmatrati horizont nakon zalaska sunca, tražeći mlađak u četvrtak, 20. aprila.

Ako opaze mladi Mjesec, onda će naredni dan biti Bajram, a ako ne, muslimani će postiti još jedan dan da bi upotpunili 30-dnevni mjesec.

Kada se potvrdi opažanje mlađaka, na televiziji, radiostanicama i u džamijama se objavljuje da nastupa Bajram.

Malezijski islamski vjerski službenici posmatraju položaj mjeseca kako bi odredili kada je viđen mlađak u Putrajayi u Maleziji, 22. marta 2023. (EPA)

Prema britanskom Uredu nautičkog almanaha, rađanje mladog Mjeseca bit će vidljivo u 04:13, prema srednjoevropskom vremenu, u četvrtak, 20. aprila, ali će biti vidljivo samo pod određenim uslovima širom Sjeverne Amerike.

Međutim, većina svijeta će moći lako opaziti mladi Mjesec golim okom narednu noć, u petak 21. aprila, što znači da će prvi dan Bajrama biti u subotu, 22. aprila.

Samo nekolicina država u južnoj hemisferi, uključujući dijelove Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda, možda neće moći vidjeti mlađak u petak uvečer ako uslovi ne budu idealni, ili ako ne budu koristili optičko pomagalo. Za te države, Bajram će nastupiti u nedjelju, 23. aprila.

Alia Chughtai/Al Jazeera

Kako muslimani obilježavaju Bajram?

Bajram se tradicionalno obilježava tri dana kao zvanični praznik u državama s muslimanskom većinom. Međutim, broj dana za obilježavanje ovog praznika varira od države do države.

Muslimani počinju obilježavanje Bajrama namazom nedugo nakon zore, nakon koje slijedi kratka hutba (propovijed).

Muslimani obavljaju namaz prvi dan Ramazanskog bajrama, kojim se obilježava kraj za muslimane odabranog mjeseca ramazana, ispred poznate džamije Aja Sofije u Istanbulu, u Turskoj, 2. maja 2022.  (AP)

Na putu do mjesta klanjanja bajram-namaza, koji se tradicionalno obavlja na otvorenom, muslimani uče tekbire, veličajući Boga riječima „Allahu ekber“, što znači „Bog je najveći“.

Običaj je da se pojede nešto slatko prije bajram-namaza, kao što su keksi punjeni hurmama – maamoul.

Alia Chughtai/Al Jazeera

Muslimani obično provode blagdan posjećujući rođake i komšije.

Svaka država ima tradicionalne slastice i kolače koji se pripremaju uoči Bajrama ili ujutro prvog dana ovog blagdana.

Širom Bliskog Istoka za Bajram se tradicionalno pripremaju keksi od griza punjeni hurmama, poznati kao maamoul. Mogu se puniti i orašastim plodovima i posuti šećerom.

Sheer khurma ili siviyaan bajramski je specijalitet u domaćinstvima širom Indije i Pakistana. Rezanci i puding od mlijeka često se ukrašavaju orašastim plodovima ili grožđicama.

Baklava, slojevita pita se, također, priprema za Bajram u Turskoj i širom regije. Slojevi tanke jufke se slažu i pune pistacijama i drugim orašastim plodovima, natopljeni sirupom od cvjetova narandže.

U Nigeriji se tradicionalno priprema amala sa eweduom. Ewedu je tradicionalna biljna supa koja se služi sa jam brašnom ili cassaovom i gulašom.

U Bosni i Hercegovini se tradicionalno služe tufahije, kuhane jabuke punjene orasima i zalivene agdom.

U Maroku se za Bajram obično priprema slana pita s piletinom ili golubijim mesom, poznata kao bastilla. Meso se marinira dan ili dva, zatim se njime pune tanke jufke i potom se peče ili prži u dubokom ulju.

Alia Chughtai/Al Jazeera

Djeci, obučenoj u novu odjeću, često se daju pokloni ili novac.

U nekim državama porodice posjećuju groblja u znak sjećanja na preminule članove.

Kašmirska porodica posjećuje grob svog rođaka u okviru obilježavanja Ramazanskog bajrama u Srinagaru (EPA)

U državama s muslimanskom većinom uobičajeno je da se gradovi ukrašavaju svjetlima i da se održavaju svečanosti povodom okončanja mjeseca posta.

Kako se čestita Bajram?

Najpopularniji način čestitanja je Bajram mubarek (Blagoslovljen Bajram) ili Sretan Bajram. Način čestitanja Bajrama varira u zavisnosti od države i jezika.

U videu ispod prikazani su načini čestitanja Bajrama na raznim jezicima širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera